Начало / Жената днес / Женско здраве / Да ускорим метаболизма си вместо да гладуваме
Полезните храни

Да ускорим метаболизма си вместо да гладуваме

Почти няма жена, която да не спазва непрекъснато различни диети в стремежа си да бъде стройна и да изглежда добре. На какво ли не подлагаме организма си в борбата с излишните според нас килограми, а най-ужасното е, че с напредване на възрастта отстраняването  им става все по-трудно. Причината е в известно забавяне на метаболизма с възрастта, а резултатът е, че въпреки все по-строгите диети и ограничения, омразните килограми не мърдат когато се качим на кантара.

Метаболизмът в човешкото тяло представлява една система от химични реакции, която осигурява хранителни вещества за поддържане на всички органи в него. Въпреки различни теории за ползите от гладуването, за да сме здрави, всички органи в тялото ни трябва да получат необходимите им хранителни вещества. Въпросът е да ускорим дотолкова процеса на обмяната на тези хранителни вещества, че получавайки ги да няма време за натрупването на излишни мазнини.

Гладуването винаги забавя метаболизма, защото организма веднага включва инстинкта си за самосъхранение в стремежа си да пести енергия. Затова чувството за глад е изключително измамливо по отношение на идеята, че точно така тялото ни губи килограми. Вместо да гладуваме е добре да се погрижим за ускоряване на метаболизма в тялото ни като добре се запознаем кои са храните и напитките, които трябва да включим в менюто си.

Как да ускорим обмяната на веществата в организма си?

  • Не допускайте огладняване и търпете глад – когато сте гладни организмът ви сам забавя своя метаболизъм с цел самосъхранение и като защитна реакция.  Ако до сега не сте закусвали никога, а разчитате само на сутрешното кафе, е време да промените този навик. Тази промяна ще се отрази много добре на метаболизма, защото ще активира още в началото на деня ензимите в клетките, които разграждат храната и я превръщат в енергия.
  • Кафето и кофеинът в него са много добър приятел на вашият метаболизъм, но го пийте или горчиво или с малко захар, но никога с изкуствени подсладители. Изкуствените подсладители забавят метаболизма и трябва да бъда напълно изключени от менюто, освен ако не страдате от диабет. Лъжичка канела в кафето ускорява сериозно обменните процеси в организма.
  • Пийте много вода и то е най-добре да бъде студена. Когато пиете студена вода организма изразходва калории при затоплянето й. Пийте зелен чай, който през летните дни също може да бъде студен. Зеленият чай съдържа растителна съставка, която значително ускорява обменните процеси в организма.
  •   Храната, която приемате през деня да бъде богата на протеини – сирене, мляко и др.  Включете риба и рибено масло в менюто си. Хранете се максимално бавно и никога не допускайте преяждане. Научете се да се наслаждавате бавно на това, което ядете за да има време сигналът за ситост, който стомахът изпраща, да стигне до мозъка преди да сте прекалили с количеството.
  • Лютите храни ускоряват метаболизма и ако стомахът Ви ги понася, е добре да бъдат включени в менюто.
  •  Винаги когато пазарувате, четете етикетите и никога не купувайте ако има консерванти, защото те също както и пестицидите нарушават клетъчната дейност и забавят метаболизма.
  • Избягвайте алкохола – черният дроб трансформира алкохола в ацетат, който използва като гориво, вместо да гори резервите от мазнини.
  • Храните богати на фибри като повечето сурови плодове и зеленчуци и бобовите растения също ускоряват метаболизма.
  • Създайте си максимално режим на хранене и сън също като при децата. Хранете се по едно и също време ежедневно и си лягайте по едно и също време като задължително подсигурете на организма си 8 часа сън.

Ако доскоро с леко намаление на висококалоричните храни за кратко време сте влизали във форма, а напоследък дори с постоянно гладуване, кантарът не мърда, значи имате нужда от сериозна промяна в режима на хранене за ускоряване на метаболизма, а не от гладуване. Спазването на драстични диети рядко дава добри и трайни резултати, а в много случаи може да стане причина за влошаване на здравословното състояние, особено когато наднорменото тегло е следствие на забавен метаболизъм с възрастта.

Можем да стимулираме успешно обмяната на веществата и метаболизма си като просто внимаваме  какво и колко ядем, но в никакъв случай не бива да гладуваме.

Прочетете също

Кантар и гирички

Защо с напредване на възрастта по-трудно поддържаме фигурата си?

Възможно ли е въпреки възрастта успешно да поддържаме елегантна фигура и какви са причините да не успяваме? Има някои основни принципи, които ако спазваме, ще имаме хубава фигура..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics