Начало / Любопитно / Земята и хората / Водата – това е самият живот
Спокойна и безобидна, водата всъщност е една велика стихия – извор на живот
Без вода – няма живот. Нека да я пазим чиста и да я пестим.

Водата – това е самият живот

Най-голямото чудо на света е Нейно Величество ВОДАТА. Като се замислим всъщност тялото на всеки от нас съдържа 70% вода. О, да, това сме го учили още в училище в часовете по химия и биология. И то не каква вода, а чиста питейна вода ние нужна за да сме живи. А от къде идва тази вода? Кои са източниците и какъв е пътя на тази вода, за да стигне до нас годна за пиене? Може би ни се вижда доста просто да завъртим кранчето на чешмата и оттам потича чиста вода за пиене.Та нали откакто се помним, винаги е било така. Истината е, че водата е най-големия дар от природата, но ако не пазим самата природа, няма как да имаме чиста вода.

Достъпната прясна вода е само половин процент от световните водни запаси. Тези запаси практически не са променени от началото на човешката история, а населението на Земята постоянно нараства. Но дори и днес прясната вода би стигнала за всички, ако не бе жестоко атакувана от човешката цивилизация.

Напоследък много се говори за опазване на природата, пречистване на отпадните води, които замърсяват реките и подземните води. Строят се и нови пречиствателни станции, но дали всички осъзнаваме колко ценна е водата за нашия живот!

Как въздейства водата на нашия организъм и как ни помага да сме здрави?

Водата транспортира кислорода и хранителните вещества в организма ни.

Водата помага да изхвърлим вредните вещества  от организма си.

Водата регулира телесната ни температура.

Водата предпазва от образуване на съсирвания на кръвта.

Водата подобрява работата на храносмилателната ни система.

Водата има силно влияе върху кръвното ни налягане. Ако не приемаме достатъчно  вода е възможно да усетим силно отпадане.

Без вода функционирането  на нашите бъбреци е невъзможно, а и не само на тях.

Водата ни предпазва от прекомерно изсушаване на кожата.

Недостигът на вода забавя, а впоследствие убива функциите на нашия организъм.

Всеки човек  може да живее около месец без храна, но само около една седмица без вода.

Вече е научно доказано, че водната структура на организма на всеки човек е идентична със структурата на водата в мястото, където се е родил. Никъде по света няма абсолютно еднаква вода по своята структура. Проправяйки си път през почвата, водата попива нейните вибрации, и информация за нейните биологични и енергийни особености.

Това е още една причина да пазим природата чиста.

Колко и каква вода да пием за да сме здрави?

Смята се , че човек има нужда да приема дневно около 2,5 л. вода на ден, като разбира се тази потребност може да се влияе нагоре и надолу в зависимост характера на труд и хранене, от климата, от здравословното състояние на човека и от други фактори.  Трябва да имаме в предвид, че всяка растителна и животинска храна, която приемаме, се състои основно от вода, в която са разтворени различни вещества. Всъщност тази вода също влиза в общата потребност.

Не се препоръчва приемането насила на големи количества течности. Човешкия организъм винаги дава сигнал, когато има нужда от вода и този сигнал е – жаждата.

Приемането на течности в прекомерно количество, без организма да има нужда от тях, също натоварва голяма част от органите – бъбреци, сърдечно-съдова система и др.

Пиенето на една и съща минерализирана вода е грешка!

Тя притежава лечебни и терапевтични качества и трябва да се пие само по препоръка от  лекар, в определен режим и количество, съобразен с конкретна диагноза.

Редуването на различни и то по-слабо минерализирани води и то по една чаша на ден, може да се каже, че е една добра профилактика, която ще повлияе добре на здравето .

Като правило обаче здравия човек е най-добре да пие обикновена чешмяна вода, която може да се пречиства допълнително с филтри и то само в райони, където доказано качествата на питейната вода са лоши.

Спокойна и безобидна, водата всъщност е една велика стихия – извор на живот.

Без вода – няма живот. Нека да я пазим чиста и да я пестим.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics