Начало / Моят дом / Двор и градина / Разумно да пестим водата
Чиста вода
Да пестим вода значи да не я разхищаваме безотговорно без да мислим за това, че има УТРЕ,

Разумно да пестим водата

Въпреки че като погледнем един обикновен Глобус синият цвят на него преобладава, за съжаление водата на нашата планета, която става за пиене е под 1%. Този факт е доста стряскаш, но ние го осъзнаваме само когато пресъхне кранчето у дома или се наложи да търпим някакво наложено ограничение като режим по време на суша. А би трябвало да бъдем разумни и да пестим винаги, създавайки си определени навици, чрез които да ограничим ненужният разход.

Да пестим вода не означава да го правим за сметка на хигиена и да се къпем по-рядко или да перем по-рядко дрехите си. Да пестим вода значи да не я разхищаваме безотговорно без да мислим за това, че има УТРЕ, когато също ще имаме нужда от нея, а тя ще бъде много по-малко и много по-скъпа.

Кои са навиците и правилата, които можем да си наложим за да има вода и за бъдещите поколения и да запазим баланса в природата:

1. Никога не допускайте да тече ненужно вода от кранчето у дома. Само за една минута по този начин се разпиляват  по 7-8  литра вода.

  • Ако обичате да пиете по-студена вода не е нужно да я изстудявате като я източвате на чешмата. За тази цел е достатъчно да налеете шише, което да стои в и без това работещия хладилник.
  •  Докато си миете зъбите не е нужно водата да тече непрекъснато за времето необходимо да ги изчеткате добре. Може да спрете кранчето и пак да го пуснете след това.
  •  Не допускайте никакви течове и веднага ги отстранявайте ако се появят. Ако само едно кранче капе, се губят повече от 10 литра вода на ден.

2. В съвременните домакинства се използват перални и съдомиялни машини и трябва да се научим да използваме техният пълен капацитет като ги натоварваме с максимално допустимото количество и оптимална по времетраене програма.

3. При първа възможност да подменим остарелите казанчета на тоалетните, кранове и душове със съвременни, които са съобразени и проектирани за пестене на вода. Тоалетните инсталирани преди 1980 г. използват 15 – 20 л. вода за промиване. Можете да спестите значително от разхода на вода в тоалетната ако монтирате съвременно казанче с два режима на работа.

4. Терасите и плочниците мийте само в дъждовно време и то не с питейна вода. Събирайте дъждовната вода, особено ако имате двор и градина и поливайте разумно. Прекомерното поливане не е полезно за повечето растения, защото стимулира растежа на кухи корени и ги прави по-неустойчиви.

Ако сте далеч от централна канализация, домашните пречиствателни станции са добро решение на проблема. Те пречистват използваната в домакинството вода, след което можете да поливате с нея градината си. Водата от подобни системи е много полезна за растенията, защото е богата на азотни съединения, а същевременно ви решава проблема с поливането.

5. В градината си положете тор или слама около лехите, защото така запазвате влагата и когато поливате нека да бъде сутрин като поливате корените, а не листата на растенията. Не прекалявайте с торенето, защото това увеличава нуждата от често поливане, а постоянното поливане стимулира растежа на корените на плитко, което ще доведе до изсушаване на тревата през по – горещите дни.

Създавайки си собствени правила и навици за пестене на вода, ние не усложняваме в никакъв случай ежедневието си и не се лишаваме от хигиена или комфорт. Така само спомагаме за съхранението водата в природата и без да полагаме специални усилия, възпитаваме в това и децата си.

Прочетете също

Веднъж цъфнала Калата задържа дълго време свежи цветове

Цветето Кала и как можете да го отгледате

Как можем да отгледаме Кала с едри и красиви цветове и как може да я съхраним

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics