Начало / Вкусно / Седемдневна диета с тиква
Градина с тикви
Тиквата е сладко изкушение, което е много богато на витамини и минерали

Седемдневна диета с тиква

Оранжевата есенна тиква е едно чудо на природата, което е между плод и зеленчук, но е толкова полезно, че почти няма орган в човешкото тяло, който да не се повлиява благоприятно при редовна консумация на тиква или пресен сок от нея.

Освен, че е изключително богата на витамини и минерали, тиквата има свойството да ускорява метаболизма на организма и да не позволява натрупването на излишни килограми. Това се дължи на съдържанието на витамин Т в нея и ако сме се поотпуснали и сме натрупали малко повече тлъстинки тук-там, тиквата е много подходящ продукт за провеждане на една бърза диета, която да стопи излишните килограми.

Имайки предвид, че тиквата е изключително полезна за всички органи, диетата с нея ще подейства дори лечебно на организма ни и ако има някое страдание, за което дори още не подозираме, то ще бъде стопирано или отстранено. Едноседмичната диета с тиква, която предлагаме, ще намали поне с 2-3 килограма теглото Ви, а същевременно ще подейства лечебно на целият Ви организъм.

Доказано тиквата подобрява работата на сърцето и кръвоносната система поради високото си съдържание на калий. Тиквените семки действат много добре на стомашно-чревният тракт и бъбреците, а сок от тиква може да прогони безсънието Ви за една седмица ако го приемате редовно в комбинация с лъжичка мед вечер.

Едноседмична диета с тиква е много подходяща профилактика на организма, която ще Ви отърве от няколко излишни килограма и ще повиши имунната система, което ще Ви подготви за зимата.

Диета с тиква

Понеделник

700 грама сварена тиква се разделя на четири порции, които се приемат през деня. Възможно е да бъде разделена и на повече порции и да се приема на по-често и повече пъти, но да не се превишава общото количество. Ако не можете да я приемате без нищо, се допуска малко подправяне с чист натурален мед.

Вторник

През вторият ден количеството се увеличава на 800 грама, които също са разделени на най-малко 4 порции и се приемат през целия ден.

Сряда

От предният ден е добре да си приготвите салата от тиква, която също да разпределите на не по-малко от 4 порции.

Салата от тиква

Необходими продукти: тиква -200 гр, картофи -150 гр, червено цвекло -200 гр., 1 стрък праз, 2-3 л. зехтин, 1 лимон

Начин на приготвяне: Тиквата и картофите се сваряват. Нарязаният праз се задушава. Нарязват се тиквата, картофите и червеното цвекло на кубчета и се подправят с 3-4 лъжици зехтин и сок от лимон. Салатата се разбърква хубаво и се разделя на 4 порции, които се приемат през целия ден.

Четвъртък

Сварете 600 гр тиква, а 600 гр. опечете на фурна. Цялото количество, което е около 1200 гр. Се разпределя на порции и се приема през деня и то най-вече когато се почувствате глад. Не бива да позволявате да изгладнявате силно, защото може да се изкушите и да нарушите диетата.

Петък

До вечерта може да си позволите само около 300 грама варена или печена тиква по избор. За вечеря може вече да се включи в диетата 1 твърдо сварено яйце, парче сирене, което е желателно да бъде обезмаслено и 1 домат или краставица.

Събота

Съботата е почивен ден и може да се приготвите тиквена супа, която да разпределите за деня на порции.

 Супа от тиква

Не­об­хо­ди­ми про­дук­ти: тиква -1 кг., лук – 1 голяма глава, зех­тин – 3 -4 лъжици, зе­лен­чу­ков бул­ьон 1 л., тик­ве­ни сем­ки – 100 гр, чер­вен пи­пер и сол на вкус.

 Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете тиквата на малки кубчета. Нарежете на ситно обелената глава лук. След това в зехтина задушете тиквата с лука. Залейте със зеленчуковия бульон и оставете супата да ври на тих огън около 15-20 минути. След то­ва па­си­райте всичко и посолете със сол и чер­ве­н пи­пер. Допълнително тик­ве­ни­те сем­ки се запържват без маз­ни­на. Готовата супа се сервира като в чи­ни­и­те се до­ба­вя още мал­ко зех­тин и от­го­ре се посипват из­пър­же­ни­те тик­ве­ни сем­ки.

Неделя

В последният ден на диетата вече може да се включи и месо като може да го сготвите със задължителното присъствие на тиква, разбира се.

 Телешко ме­со с тик­ва и чер­ве­но ви­но

 Не­об­хо­ди­ми про­дук­ти: 750 г телешко ме­со, 2-3 глави лук, 200 г сварена тик­ва,  200 гр. то­пе­но мас­ло,  по­ло­вин ча­ша бул­ьон от куб­че, 200 мл. чер­ве­но ви­но и 100 гр сме­та­на,  сол на вкус, млян че­рен пи­пер, .

 Начин на приготвяне

Лу­кът се почиства и нарязва, а сварената тик­ва се пасира, но сравнително едро. Заг­ря­ва се раз­то­пе­но­то мас­ло, а нарязаните парченца месо се запържват в него от двете страни. До­ба­вя се лу­ка и след като леко се запържи че­рен пи­пер и сол на вкус. Бул­ьо­нът и чер­ве­но­то ви­но се прибавят накрая и яс­ти­е­то се за­ду­ша­ва в продължение на един час. След като се задуши хубаво и месото стане крехко се добавя сме­та­на­та и па­си­ра­на­та тик­ва. Изчаква се пак ястието да заври и се добавя още малко черен пипер.

Така приготвеното задушено може да консумирате в последния ден от диетата без нищо друго, а може и да го предложите на други от семейството у дома.

Резултатите ат диетата очаквайте в края на следващата седмица, когато вече сте преминали на обща храна. Обикновено първите резултати са лъжливи, защото се дължат на изпразване на стомаха и червата, а истинските резултати идват след време, което е различно според метаболизма на организма. Със сигурност тиквата спомага много за ускоряването му, но той си е индивидуален за всеки.

Препоръчително е диетата да се повтори след един месец отново за още по-добри резултати.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics