Начало / Вкусно / Пчелен мед – отличен биологичен стимулатор
Мед и здраве
1 кг. мед = 3350 калории

Пчелен мед – отличен биологичен стимулатор

Пчелен мед – това е сладък продукт, получен от нектара на цветята, от мана или от други сладки природни течности, пренесени  в пчелните килийки и преработени от пчелите. По произход той може да бъде нектарен, манов и смесен. Обикновено, когато се говори за мед, тъй като основни източници на пчелния мед са нектарът и маната.

Нектарът е течност, която растенията отделят чрез своите нектарници. Той съдържа 75-80 процента вода, глюкоза /гроздова захар/, фруктоза /овощна захар/ и захароза /цвеклова захар/ в различни съотношения. В по-малки количества се срещат азотни вещества, белтъчини, минерални соли, багрила и др.

Маната е сладка течност, която се отделя по листата и нежните клонки на растенията от листни и щитоносни въшки, хранещи се от соковете им. Тя съдържа въглехидрати, предимно глюкоза и фруктоза. Пчелите събират този сок с охота.

Пчелният мед съдържа въглехидрати, вода, минерални соли, ензими, етерични и смолисти вещества и др. В състава му преобладават въглехидратите, от които в най-големи количества са фруктозата и глюкозата. Захарозата е малко /5 процента/, но в някои видове мед /акациев, манов идр./ достига 10 процента.

Тъй като са прости захари, глюкозата и фруктозата се усвояват от организма, без да се нуждаят от разграждане. Това отличава захарите на пчелния мед от индустриалната захар, която, за да бъде усвоена от организма, трябва да бъде предварително разградена.

Голямото съдържание на въглехидрати в меда го правят един от основните енергийни източници за човешкия организъм. Високата калоричност на пчелният мед изпъква от следното сравнение:

1 кг. индустриална захар дава 3900калории, а 1 кг. мед – до 3350 калории, които се равняват на около 4 кг. картофи, 5 кг. краве масло, 1,7 кг. говеждо месо, 50 яйца, 25 банана, 40 портокала и др.

Медът съдържа и много минерални вещества и микроелементи, които са градивни и защитни вещества на човешкия организъм и влизат в състава на клетките. В меда са установени: алуминий, калий, калций, бор, берилий, бисмут, ванадий, желязо, злато, галий, кобалт, магнезий, мед, манган, молибден, никел, натрий, олово, сребро, силиций, стронций, титан, фосфор, хром, цинк, сяра, хлор, цирконий. Наличието в меда на този комплекс минерални вещества го правят отличен биологичен стимулатор, много подходящ при диетично хранене. Пчелният мед съдейства за увеличаване на хемоглобина в кръвта, укрепва сърдечно-съдовата дейност, подобрява усвояването на калий при децата. Не случайно медът се препоръчва при стомашно-чревни заболявания – тъй като е продукт с алкално действие, внесените чрез него минерални вещества водят до алкализиране на вътрешната среда, което спомага организмът да се освободи от отпадъчните продукти с кисела реакция.

В меда се съдържат редица ензими – биологични катализатори, които ускоряват химичните процеси в живия организъм. Получават се главно от слюнчените жлези на пчелите. В меда са открити следните ензими: инвертаза /захараза/, диастаза /амилаза/, каталаза, кисела фосфатаза, глюкооксидаза и др. Най-съществени са инвертазата и диастазата, които разграждат захарозата до усвоими от организма прости захари, въглероден двуокис и вода.

Най-ценното свойство на ензимите е, че минимални количества от тях разграждат големи количества вещества.

Ензимите намиращи се в пчелния мед, подпомагат храносмилането, стимулират секреторната дейност на стомаха и червата, с което още повече се улеснява усвояването на храната. Медът е важен продукт в диетичното хранене, защото може да подобри усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите в храната. Ето защо той се включва в диетата на тежко и хронично болни, във възстановителния период след боледуване, дава се на деца, които имат намален апетит и не се развиват добре.

Витамините в меда не са в големи количества, но те съдействат за компенсиране на витаминната недостатъчност, подпомагат обмяната на веществата и дейността на жлезите с вътрешна секреция. В меда са открити следните витамини: В1 /тиамин/, В2 /рибофлавин/, В6 /пиридоксин/, витамин К, никотинова киселина, биотин, фолиева киселина, витамин С, витамин А /каротин/ и др.

Медът съдържа етерични и смолисти вещества, които оказват леко възбуждащо влияние върху организма, особено на кръвоносната и нервната система. Оттук идва ободряващия ефект при приемането на меда, който се препоръчва при хора с умствено и физическо претоварване и за възстановяване след болест.

Цветен прашец
Противомикробното действие на меда се дължи на намиращите се в нектара и цветния прашец фитонциди

Медът има силно антимикробно  и противоплесенно действие. Установено е, че някои от попадналите в меда бактерии и плесени загиват за няколко часа, а други биват потиснати и не се развиват. Противомикробното действие на меда се дължи на намиращите се в нектара и цветния прашец фитонциди /растителни антибиотици/, които попадат в меда при преработката на нектара от пчелите и остават непроменени.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics