Начало / Семейство / Туризъм и пътуване / На море с малко дете
На море
Морският въздух е много полезен за малкото дете

На море с малко дете

Кога да заведем за първи път детето си на море, на каква възраст и къде? Има най-различни мнения по този въпрос от педиатри, дерматолози и педагози. Затруднявате се да вземете решение и се страхувате, че детето Ви е още малко за подобно приключение, което може да създаде проблеми. Няма нищо страшно!

Въпросът е само в това дали ще бъдете разумни и ще гледате на това начинание като на нещо полезно за детето, което в никакъв случай не променя режима му на живот, а същевременно и Вашият както е било и до този момент. Не бива да гледате на завеждането на море на детето като на някаква процедура, свързана с постоянен престой на плажа и последващи след това проблеми.

Морският въздух и смяната на климата са изключително полезни за Вашето дете, независимо колко е малко то. Не забравяйте, че навсякъде в близост до морето и курортните ни градове също се раждат деца. Няма нищо опасно за Вашето дете ако прекара две седмици, а и повече на морският бряг.

Важното е да разберете, че то може да бъде на плажа не повече и не по-различно облечено отколкото на детската площадка в града и неговият режим не бива да бъде променян. Дали бебето ще бъде в количка в кварталната градинка в часовете на деня, които са подходящи за него, или ще бъде на плажа, почти няма разлика, освен, че на морският бряг е по-полезно за него. Често температурите в близост до морето дори са по-ниски и приемливи, отколкото в градските условия, където сте го извеждали до този момент. Не бива да си мислите, че завеждането на детето на море задължително налага едно екстремно печене на плажа, както обикновено правим със самите себе си.

Напротив!!! Ако се съобразите с режима на детето и престоят Ви на плажа е толкова колкото на детската площадка с разликата, че Вие сте по бански, ще получите един добър и равномерен тен, без да се налага да се мажете с какво ли не и да тормозите кожата си.

В никакъв случаи не превръщайте детето си в пържола, която трябва да бъде добре намазана със слънцезащитни средства и след това добре опечена. Това е огромна грешка, от която ще последват куп проблеми. Това важи за децата във всички възрасти.

Морският въздух е много полезен за Вашето дете и престоят на плажа е забавление за него, но само ако сте разумни и не гледате на почивката на море като на задача, която налага за кратко време да го опечете на слънце максимално.

Когато сте решили да отидете на море с дете, трябва да сте наясно, че ще е необходимо напълно да се съобразявате с неговите нужди, така както всъщност сте свикнали да правите това и през останалото време. Нищо не бива да се променя освен самата обстановка и така детето Ви ще има голяма полза от престоя си на морето.

Морето е място където може да започнете и постепенните закалителни процедури  на детето като отначало само го обтривате с морската вода и постепенно да преминете към бани, като спазвате основните правила на закалителния процес.

Разбира се ако става въпрос за малко бебе, не е добре да се къпе в морето тъй като солеността на водата не е подходяща за нежната му кожа, но след 1 годишна възраст вече може да започнете постепенно като в никакъв случай не бива да го правите ако то не иска и се плаши от водата. Много от децата изпитват страх от морето и  не трябва да се опитвате насила да преодолявате този страх у детето. Оставете го да свикне с внушаващата  гледка и то само ще поиска да стъпи във водата. Децата обичат да си играят във вода, но морето ги плаши, особено когато им е за първи път.

Добре е да изберете курортно място, което е подходящо за малко дете и условията да позволяват запазването на режима на детето, на който сте го приучили. Часовете, в които слънцето е силно, детето трябва да прекарва в сън на сянка като в никакъв случай не бива да включвате климатик в помещението където спи. Детският организъм е силно чувствителен на резки промени в температурата и ако детето е било навън при температура над 30 градуса, макар и за кратко, а го сложите да спи в помещение, което е  много по-хладно, това може дори да го разболее.

Ходенето на море с дете почти изключва възможността за Вашата почивка и не бива изобщо да се заблуждавате в обратното. Ако искате да починете  Вие и да се излежавате безгрижно по цял ден на плажа, оставете детето на баба му и заминете на море без него. Или просто посетете морето два пъти – един път с детето си и един път, без него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics