Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Недостига на фолиева киселина е опасен за младите жени
Бременната жена има нужда от 0,4 мг. дневно от витамина, за да може детето да се развива правилно
Бременната жена има нужда от 0,4 мг. дневно от витамина, за да може детето да се развива правилно

Недостига на фолиева киселина е опасен за младите жени

Известно е, че повечето жени са пристрастени към диетите за отслабване. Почти всяка жена, дори и с нормално тегло спазва някакви ограничения в храненето с цел да намали теглото си ли най-малкото да го запази. Диети най-различни, мнения за тях също. За съжаление обаче диетите са свързани рискове, за които младите жени трябва да знаят, особено ако не са раждали.

Всяка диета и най-добрата създава някакъв дефицит в организма. Някои дефицити се компенсират от организма, който има склонност да складира това, което му е необходимо и да се запасява. Има обаче един витамин, който организма ни нито произвежда, нита има способността да складира. Този витамин е изключително важен за организма ни, а още по-важен ако става въпрос за жена, която скоро е забременяла.

Това е витамин В9 водоразтворим /т.нар. фолиева киселина/. Дефицитът на фолиева киселина в първите дни на бременността може да стане причина за трайни и сериозни увреждания при плода. Не винаги бременността е планувана и затова всяка жена трябва да знае, че диетите никак не са безопасни за нейното здраве и могат да доведат до дефицит на витамин В9, а при евентуална бременност да увредят детето й.

Този не много известен ни витамин взима участие в обмяната на аминокиселините и помага на клетките да се размножават. В първите два месеца на бременността точно той е много важен за оформянето на плацентата и костния мозък на плода. Обикновено нуждите в организма на бременната жена през този период се увеличават двойно. Ако тя не се е хранила пълноценно и е спазвала някаква диета в периода преди да се установи бременност, рискът да има недостиг на фолиева киселина и да настъпят увреждания на плода е голям. Дори веднага след установяване на бременност да започне приемане на хранителни добавки за наваксване на недоимъка, вероятността да е вече късно е голяма.

Затова е важно да се знае, че всяка диета трябва да бъде обезпечена с наличието на витамина в достатъчно количество, особено при младите нераждали жени.

Приемането на бирена мая, която е много богата на фолиева киселина, например е добро решение. Включването на зеленолистни зеленчуци във всяка диета е задължително.

В никакъв случай не трябва да се забравя, че витамина е страшно неустойчив и недостига му в организма се развива много бързо. Бременната жена има нужда от 0,4 мг. дневно от витамина, за да може детето да се развива правилно. Когато се планира бременност е добре поне 2-3 месеца преди това да се има в предвид този факт и хранителния режим да бъде съобразен.

Фолиева киселина се съдържа в най-големи количества в бирената мая, пшеничния зародиш, зеленолистните зеленчуци, картофите, морковите, пълнозърнестия хляб, млякото и млечните продукти, месото и  черния дроб.

Възможно е и приемането на фолиева киселина във вид на таблетки, но не е желателно. Пълноценното хранене е винаги по-добрия вариант и гаранция за здравословен изход  и за майката и за детето при една бременност.

Един от най-сериозните дефекти, до който недостига на фолиева киселина може да доведе при детето е Спина бифида.

Какво е Спина бифида?

Спина бифида е аномалия на гръбначния стълб — разцепване на един или няколко съседни прешленни пръстени. Нормално прешлените затварят в прешленен пръстенов канал гръбначният мозък. При спина бифида при един или няколко съседни прешленни пръстени съществува разцепване, като през образуваната цепнатина достига до кожата обвивката на гръбначния мозък. Често настъпва инфекция. Тя води до перманентна инвалидизация или смърт. Заболяването не е наследствено и може да се появи при всяка жена в детеродна възраст.

Тази вродена малоформация е една от малкото, при които има възможност за профилактика и затова е добре да не забравяме колко важен е витамин В9 и да не допускаме дефицита му в организма си.

Гръбначният стълб на детето се затваря от 1-вия до 28-мия ден на бременността, когато в повечето случаи дори не знаем за нея. Именно затова е от много голямо значение да има достатъчно количество фолиева киселина в организма на жената през първите 28 дена.

Прочетете също

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което е много опасно в първите месеци на бременността и ако бременната жена е била в контакт с дете или болен от рубеола е необходимо да се направят изследвания, които да докажат, че няма увреждане на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics