Начало / Технологии / Интернет технологии / Облачни технологии съхраняват данни и информация
Облачни технологии
Облачните технологии позволяват съхранение на информация и същевременно непрекъснат и неограничен достъп до нея

Облачни технологии съхраняват данни и информация

Облачните технологии са нещо, за което се говори от известно време като за нов начин на съхранение на информация, който ще замени почти напълно дискови устройства и други видове памети. Разбира се метафорното използване на думата „облак“ малко обърква тези, които не знаят за какво става въпрос и именно затова ще се опитаме да обясним.

С развитието на технологиите и навлизане на компютрите във всички сфери на човешкото битие, количеството на информация, която се налага да бъде съхранявана непрекъснато расте. На този етап огромен обем информация се съхранява на най-различни устройства – компютри, смартфони, таблети, твърди дискове и др. Това е потребителска информация, чийто обем нараства с огромни темпове. С още по-големи темпове нараства съхраняваната от бизнеса информация. Същевременно непрекъснатият достъп до Интернет чрез различни устройства става все по-масов.
Именно това наложи търсенето на алтернатива за съхранение на потребителска информация в т. нар. отдалечени сървъри  или образно казано „облаци“. Всъщност облачните технологии представляват информация и технологични услуги, които са постоянно и непрекъснато достъпни през Интернет.

Всеки потребител или фирма би могла да има свой „облак“ в Интернет, който сам по себе си представлява всъщност ресурс с огромни възможности. А най-важното е, че той е достъпен за своя потребител по всяко време и отвсякъде, без ограничение, стига да има Интернет връзка.

Облачните технологии всъщност са вид услуги, които могат да бъдат ползвани от частни потребители или фирми и в зависимост от това и други фактори са различни видове:

Индивидуален (частен облак) – този тип облаци е най-надежден и сигурен и се предпочита от отделни структури, които не желаят да споделят своята информация. Той притежава допълнителна защитеност от firewall (защитна стена). Така информацията, която се съхранява е достъпна единствено през вътрешна мрежа за ограничен брой потребители от самата структура, които имат право да я управляват. Този вид облак като услуга е една от най-предпочитаните от бизнеса, защото при него се изгражда оптимална инфраструктура с гарантирана надеждност и сигурност, недостъпна за външни потребители.

Публичен облак – при този тип облак информацията бива достъпна до всички потребители. Той също е едно добро решение за фирмите, защото дава възможност определена информация да бъде не само достъпна за потребителите, но дава възможност за ползването и от регистрирани потребители. Така чрез IT решения се постигат много добри мобилни приложения отнасящи се до управление на работата с клиенти, което е много ценно за фирмите.

Хибриден облак – представлява комбинация от частен и публичен облак, която често е много предпочитана от различни фирми и организации. Този тип облачна технология дава възможност да се хоства информация със значителна важност за дадена фирма в частния облак, а друга, която може да бъде достъпна до потребителите и клиентите – в публичната част на облака.

Вътрешен облак – представлява мрежа от облаци,, които са един в друг и  наподобяват до голяма степен Интернет пространството. Една глобална вътрешна  облачна мрежа, която е в състояние да предоставя безброй много  услуги на потребителите. За тази мрежа обаче са нужни няколко доставчици, защото осъществяването и е извън възможностите на само един.

Комбиниран облак – комбинирането на различни облачни технологии от различни доставчици, при което се дава възможност за улесняване достъпа на услуги в публичния облак и в същото време се избягват трудности от типа на PCI съвместимост и др.

Обществен облак – това е облачна технология, която се ползва от няколко фирми или организации, които доброволно споделят своята информация поради общи бизнес  или други интереси. Този тип облак е с много висока степен на сигурност и дава възможност за желаната поверителност и съвместимост. Така той се очаква особено в близко бъдеще да стане най-предпочитана облачна технологична услуга за много фирми и организации.

Облачните технологии ще заемат все по-важно място в бизнеса и икономиката, защото дават възможност за прехвърляне на огромен обем информация от компютрите и всички подвижни дискове и флаш памети, в мега мощни дата центрове. Това ще  улесни  бизнеса и ще намали значително разходите му.

Прочетете също

Съвременната оптична технология успява да проследи движението на пръстите на ръцете

Виртуална клавиатура за таблет или смартфон

Виртуална клавиатура, която се проектира чрез малка технологична лазерна джаджа и е във формат на обикновен ключодържател ще ни помага да превърнем всяка гладка повърхност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics