Начало / Любопитно / Докторе защо? / Остеопороза – заболяване, което тихо ни убива
Остеопорозата е заболяване, което дълги години протича безсимптомно и именно затова е доста коварно
Остеопорозата е заболяване, което дълги години протича безсимптомно и именно затова е доста коварно

Остеопороза – заболяване, което тихо ни убива

До 1994 г година на проблемите свързани с костите и техните счупвания при възрастните хора се гледаше като на естествен процес, резултат от остаряването и не се обръщаше голямо внимание.

През 1994 г. Световната здравна организация (СЗО) след много проучвания и изследвания на специалисти, решава да обяви остеопорозата за болест, с която медицината трябва да се бори и сериозно да се работи за нейната профилактика.

Остеопорозата е заболяване на костната система, от което страдат повече жените отколкото мъжете. Редица изследвания доказват, че тази избирателност на болестта е свързана с настъпването на менопаузата и именно затова жените страдат повече и по-рано от мъжете от нея.

Остеопорозата представлява заболяване на костната система, при което настъпват промени в микроструктурата на костната тъкан, повишена чупливост на костите и склонност към фрактури. Заболяването протича незабелязано и без никакви симптоми с много години и едва когато процесът се задълбочи и се стигне до счупване, човек разбира за своето заболяване. Обикновено след първата фрактура рискът от следващи остеопорозни фрактури рязко се увеличава. Статистиката показва, че всяка трета жена и всеки осми мъж в света страдат от остеопороза и са получили поне една тежка фрактура вследствие на нея. Заболяването често води до тежка инвалидизация и много страдания за болния и близките му.

Какво трябва да знаем за заболяването остеопороза?

  • Остеопорозата е заболяване, което засяга повече жените, но мъжете не са застраховани, а просто при тях заболяването се появява по-късно. При жените процесът е свързан с появата на менопаузата и намаляване на излъчения от яйчниците естроген и възрастта  е обикновено след 45 години. При мъжете остеопорозата става актуален проблем доста по-късно – след 60 години.
  • Освен хормонални, причини за остеопорозата са и лошото хранене, нездравословен живот, тютюнопушене, обездвиженост, злоупотреба с лекарства и алкохол и др.
  • В много случаи намалената здравина на костите се дължи на ниското ниво на калий, фосфор и други минерали в състава им, които са в резултат на нездравословно хранене и начин на живот.
  • Остеопорозата може да се дължи и на приемането на високи дози кортикостероиди и други лекарства при лечение на заболявания на жлезите с вътрешна секреция. Това изисква повишено внимание особено на жените, които страдат от такива заболяване и своевременно лечение.
  • На всеки 30 секунди един човек по света получава фрактура в резултат на остеопороза. Проблема става все по-голям и социално значим и изисква сериозна профилактика на заболяването.
  • Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още в детска възраст, особено при момиченцата. Приемането на храни богати на калций /сирене, мляко и др./ е много важно в детската възраст. Все по-често остеопорозата започва да се наблюдава и при по-млади хора, което е силно обезпокояващо и доказано се дължи на неправилно хранене на децата и недостатъчно приемане на мляко.
  • Остеопорозата може да се лекува, макар процесът да е доста бавен и скъп.

Ремоделиране на костите и кога се нарушава

Ремоделирането на костите представлява едно непрекъснато обменяне на техните структурни елементи, което се извършва на няколко етапа:

Първи етап – клетки от костният мозък преминават в костната повърхност и се преобразуват  остеокласти.

Втори етап – остеокластите, използвайки киселата среда за разтваряне на минералите и специални белтъци (т.нар протеолитични ензими) за разграждане на костните белтъци, разграждат костното вещество.

Трети етап клетки от костния мозък преминават в костната повърхност и се превръщат в остеобласти – това е етап на възстановяване.

Четвърти етап – това е последният етап, през който остеобластите изграждат ново костно вещество от белтъци – остеоид, което впоследствие се минералзира. Остеоида се изгражда преди всичко  от  колаген, който е специфичен белтък.

кост
Промени в микроструктурата на костната тъкан с възрастта

Ремоделирането на костите е процес, който изисква обикновено 2-3 месеца като при младите хора образуването на нови костни структури е ускорено и така се получава натрупване на костна маса. Най – голямо натрупване се получава около 30-тата година на човека. С напредване на възрастта процесите на разграждане преобладават и това води до намаляване на костната маса и остеопороза. Ако  напредването на възрастта е съпроводено с лошо хранене и нездравословен начин на живот, което включва недостиг на Vit.D и калций в храната, процесът се ускорява и рискът от фрактури се увеличава.

Кои са първите признаци за наличие на остеопороза?

Остеопорозата е заболяване, което дълги години протича безсимптомно и именно затова е доста коварно. Често чак когато настъпи счупване на някой крайник или ребро, се установява напреднала фаза на заболяването. И все пак има някои признаци и симптоми, които трябва да ни наведат на мисълта за наличие на остеопороза и се извърши изследване за нея.

Болка в гърба
Първите болки в гърба и кръста трябва да ни предупредят за опасност от остеопороза

Първият симптом най-често е болка в гърба и кръста с хроничен характер, която се засилва при физическо натоварване, а отзвучава след почивка. По-късно в гръдната и поясната област се наблюдава смачкване на прешлените, което е без травматична причина. Състоянието започва постепенно да прогресира като води до намаляване на ръстта до 10 см. с годините. Всичко това намалява сериозно работоспособността и качеството на живот, защото е съпътствано с постоянни болки и дискомфорт.

Последващите фрактури могат да доведат до пълна инвалидизация, а понякога и до смърт. Характерно е, че счупванията могат да бъдат напълно случайни, без видима причина и травма. Неслучайно наричат остеопорозата, „тихият убиец” на човека.

Как да се предпазим от остеопороза?

Профилактиката е най-ефективният начин за борба с остеопорозата.

  • преустановяване на тютюнопушенето и ограничаване на алкохола;
  • рационално хранене с достатъчен прием на калций и витамин Д;
  • двигателна активност – ходене много пеша за възрастните хора и спорт за младите;
  • хормонална профилактика, която може да бъде само под лекарски контрол и предписание.

Можем ли да се излекуваме ако вече имаме остеопороза?

Съвременната медицина вече разполага с препарати за профилактика и лечение на остеопорозата.Това са така наречените селективни модулатори на естрогеновите рецептори – химични вещества, близки по структура до естрогените. Това са т. нар. СЕРМ. Тези медикаменти са много ефективни както за профилактика, така и за лечение на вече установена остеопороза, като се блокира не само разграждането на костното вещество, но се възстановява и качеството на костта. За съжаление, обаче те имат някои странични ефекти, които ограничават употребата им – възстановяват се топлите вълни и други субективни оплаквания, свързани с менопаузата. Желателно е да не се приемат от жени с вродени или придобити нарушения в кръвосъсирването.

Друг медикамент със силен ефект по отношение на костната тъкан е Калцитонин. Той е във формата на спрей или инжекционно и спира разграждането на костно вещество, подобрява качеството на костта и има силен обезболяващ ефект. И двата вида медикаменти се приемат заедно с индивидуални дози калций и и витамин Д.

Веднъж открита, остеопорозата се лекува цял живот и лечението задължително трябва да бъде под лекарски контрол. Прекъсването му го  обезмисля напълно.

През последните години се препоръчва и лечение с бифосфонати. Бифосфонатите са неорганични химични вещества, блокиращи мощно костното разграждане. Бифосфонатите предпазват от счупвания на периферни кости и гръбначни прешлени след употреба от около 3 г., като увеличават не само костната плътност, но и подобряват качеството на костта.

Остеопорозата е заболяване, пораждащо изключителни социални, икономически, медицински и психологически проблеми и всяка жена, която навлиза във възрастта на менупаузата- т.нар критическа възраст, е нужно да си обърне внимание и да следи състоянието на костната си система.

Прочетете също

Цветовете на лятото в красивия маникюр

Важно е да имаме хубав маникюр, особено през лятото, когато ръцете ни са постоянно на показ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics