Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Подовото отопление като алтернатива за зимата
Отоплението на дома е важен избор, а подовото отопление дава комфорт
Отоплението на дома е важен избор, а подовото отопление дава комфорт

Подовото отопление като алтернатива за зимата

 

Подовото отопление беше позабравено през последните години като алтернатива , но причината е може би в това, че предлагането в България беше ограничено, а не защото е по-неудачен вариант от останалите. За разлика от конвекционалните радиатори, които нагряват с конвенкция, при  стенните и подовите отопления  нагряването е повече с радиация и излъчване – лъчево отопление.

При радиаторите загряването в стаята става от долу нагоре като по този начин има постоянно движение на прах и микроорганизими от пода. Равномерността на подовото отопление дава възможност за поддържане на постоянна температура в дома. Освен това при подовото отопление липсват въздушни потоци, безшумно е , екологично чисто и антиалергично. Комфорта да ходим боси по пода през най-големите зимни студове не е за пренебрегване, а ходенето боси е изключително полезно, особено за децата.

Много са предимствата на подовото отопление. По принцип се предлагат два вида подово отопление: кабелно подово отопление и водно подово отопление.

Водно подово отопление
За отопление тук служи нагрята вода, която циркулира в тръби

Съществува вече и наноотопляващо фолио, което  е всъщност ламинирано полиетиленово фолио, в което има вградени тънък слой карбонови нишки. Тези нишки са свързани  така  с медни  или сребърни проводници, че когато напрежението премине през тях, възбуждат нано частиците, а те  от своя страна извършват инфрачервено излъчване. Това са иновативни високо отоплителни  системи  с инфрачервено лъчение и с тях  желаната температура се постига изключително бързо, а са много икономични като разход.

Отоплително нанофолио
Отоплителното нанофолио може да се монтира на стени, подове и тавани

Трябва да се отбележи, че дълговълновото инфрачервено лъчение е много удачен вариант за отопление през зимата, защото е напълно безшумен, полезен за здравето и особено подходящо за хора страдащи от алергии.

Ако изберем подово отопление за нашия дом, ще се радваме на страхотен комфорт , постоянна температура  и усещане за уют. Освен това класическите отоплителни инсталации,  водят до висока разлика във влажността на въздуха, което нанася щети върху дървената или ламинирана подова настилка, както и на мебелите. Докато при подовото отопление всички показатели на въздуха са постоянни и умерени и няма опасност от образуване на мухъл в сервизните помещения или в помещения с повече от една  външни стени.

Прочетете също

Строеж на къща

Когато няма канализация, там където искаме да строим дом

Когато сме избрали да строим дом, а няма възможност за включване към централна канализация винаги е проблем. Обикновено търсим традиционно решение, но старите септични ями вече не са удачни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics