Начало / Любопитно / Докторе защо? / Мухъл у дома – опасност за здравето
Най – важното е да не се допуска относителната влажност на въздуха в жилището ни да надвишава 75%
Най – важното е да не се допуска относителната влажност на въздуха в жилището ни да надвишава 75%

Мухъл у дома – опасност за здравето


Според  изследователи от световната здравна организация (СЗО) повече от 70% от проблемите като алергиите и други, предизвикани от качеството на въздуха са свързани с мухъла.

Някои видове мухъл образуват токсична течност или газообразни съединения – микотоксини (mycotoxins), когато им се създадат специфични условия за развитие. Тези т.нар. микотоксини са много вредни и дори  могат да бъдат смъртоносни за хора и животни ако са  изложени дълго на големи дози от тях.

Най-разпространените  проблеми, свързани с излагането на влага и мухъл са алергичните реакции, близки до тези, които се причиняват от полени или от животни. Симптомите са идентични – раздразнение на очите, обриви по кожата,  кихане, кашляне, хрема, влошаване на астмата, и др.

Кои са основните фактори за поява на плесен и мухъл? Установено е че мухала се появява в затворени помещения със завишена влажност и застоял въздух. Миризмата на спарено и изпотяването на прозорците е първият признак, че в помещението има предпоставки за мухъл. Всъщност мухълът е форма на гъбички,които  се възпроизвеждат чрез образуване на малки микроскопични клетки /спори/, които се разпространяват по въздуха. При наличието на прекомерна влага в помещението, винаги започва да се развива мухъл. Неговите спори започват да растат и да се хранят с нея. При 90% влажност  спорите на някои плесени могат да покълнат само за два дни.

Как да се справим с мухъла?

Една от  грешките които правим е, че при поява на мухъл в жилището ни обикновено започваме да го чистим с цел възстановяване на естетическия вид,  вместо да направим  всичко възможно  за отстраняване на причините, довели до развитието му.

Най-важната и ефективна стратегия за ограничаване растежа на мухъла е да контролираме влажността в дома си.

В едно жилище, в което живеят трима души например, всеки ден се отделят 6-14 кг вода при готвене, къпане, пране, от растения и аквариуми.  В същото време, 3000 кг въздух са необходими за да се изведат 10 кг вода навън от това жилище. Това означава, че около 7 пъти на ден трябва да се проветрява за да има обмен на въздуха  и отстрани ненужната влага.

 Най- важните мерки против мухъл, които трябва предприемем ако у дома има мухъл :

  •  Да се засили вентилацията и отвеждането на влажния въздух на вън в помещенията, в които има повече растения, аквариум или  други източници на влага
  •  Да  хидроизолираме добре връзките със стените на новата ни подменена дограма.
  •  В банята,тоалетната и кухнята, където концентрацията  на влага е по-висока да се проветрява често.
  •  Когато не сме у дома да оставяме отворени вратите на сухите помещения. Целта е осъществяване естествена циркулация на въздуха в цялото жилище.
  •  Ако правим ремонт да го планираме в по-топлите месеци  на годината, за да може влагата от стените да излезе навън и да не се задържа в жилището.
  •  Добре е да се поддържа  постоянна температура в помещенията – около 22 градуса през цялото денонощие, често да се проветрява, като най-добре е да се отварят два срещуположни прозореца, за да има движение на въздуха.
  •  Когато подреждаме мебелите да имаме предвид най-малко на 5-10 см от стената, за да може въздухът да циркулира зад тях и да не се образува мухъл.

В  помещения, в които влажността е голяма обикновено се откриват не един, а три и повече видове плесен, развиващи се съвместно. Най-чести са видовете Penicillium (96%), Cladosporium (89%), Ulocladium (62%), Geomyces pannorum (57%) и Sistronema brinkmannii (51%).

Stachybotrys spp.  е  една от най-опасните плесени, но среща по рядко – в 13% от жилищата.

Обикновено източниците на спори се намират на трудно достъпни места – във фуги, под дюшемета, зад ламперии и мебели, в ъглите, а  най-често засегнатите помещения са бани,  килери, кухни и най-често сутерени и мазета.

Като пример за опасното действие на плесените може да ни бъде легендата за „проклятието на фараона”. Според нея участниците в изследването на гробницата на Тутанкамон починали от странно заболяване, което било обяснено тогава със свръхестествено явление – проклятие. Днес обаче вече се знае, че причината е в плесента  Aspergillus flavus, която може да се е развила по естествен път в гробницата,  а може и  мицелът й да е бил поставен умишлено от жреците.

Усилията ни срещу плесените и мухъла трябва да са насочени основно върху въздействие върху  фактора – влажност. Най – важното е да не се допуска относителната  влажност на въздуха в жилището ни да надвишава 75%.  Най-добрата влажност  е под 65%. Никога не трябва да поставяме мебели плътно до външни стени,  защото може и да не разберем кога се е образувала опасна плесен. При изключване на отоплението през част от денонощието трябва да се осигурява достатъчен обмен на въздуха. Има ли влага – винаги има и мухъл!

Прочетете също

Сенна хрема в градски условия

Ако страдате от сенна хрема, има неща за които не знаете и в тази статия, може да ги научите. Защо в градовете хората по-често страдат от сенна хрема, отколкото тези по селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics