Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Да се научим да контролираме астмата при бременност
Бронхиална астма и бременност
Много е важно при бременни с бронхиална астма дихателната функция да бъде стриктно проследявана.

Да се научим да контролираме астмата при бременност

Навярно имате астма от много години или скоро са Ви поставили диагнозата, а така желаната бременност в комбинация с тази диагноза много Ви притеснява. Ако това ще Ви успокои, от статистиката е известно, че от астма страдат милиони хора по света. Епидимиологичен анализ в САЩ показва, че 3,7-8,4 % от бременните на възраст от 18 до 44 години страдат от астма. Само в България астматиците са около 6 % от населението. По принцип астмата поставя бременните в по-трудно положение, особено при наличие на някои други усложнения, свързани със самата бременност.

Според проучвания при по-тежките форми на болестта състоянието по време на бременността се влошава, но при по-леките заболяването може да остане непроменено или дори да се подобри.

Болестта е хронична, а това значи, че тя едва ли ще изчезне. Важно е да се научите да я контролирате. Да контролирате астмата значи:

  1. Да взимате редовно лекарствата, които са Ви изписани от лекаря, дори и когато се чувствате добре. За щастие , повечето противоасматични лекарства не са вредни и могат да се използват по време на бременност. Инхалаторите са за предпочитане пред медикаментите, взети във вид на таблетки.
  2. Да следите състоянието си и в случай на на нужда да действате съгласно дадения от Вашият лекар план на лечение. За всекидневно лечение, и по-специално за лечение на астматични пристъпи, Вашият лекар следва да Ви напише подробен план за лечение. В плана за лечение трябва да са описани действията, които следва да извършвате в зависимост от състоянието си. Разучете го внимателно и дори го научете наизуст.
  3. Да избягвате причинителите, които провокират астматични кризи и пристъпи. А те са:
  • животни с козина – добре е да не пускате животни в дома си и да не взимате домашни любимци. Не ходете в домове, където има такива животни.Опасността идва от умрелите кожни клетки на тези животни, които съдържат секрети от жлезите им, а не от самата козина на животните. Частици от тези клетки се носят във въздуха и се вдишват от хората и именно те са опасните алергени.
  • тютюнев дим – не позволявайте да се пуши около Вас. Това ще навреди както на Вас, така и на бебето Ви.
  • домашен прах – перете по-често спалното бельо, поне на 60 градуса и го оставяйте да съхне на слънце.Пухените възглавници са противопоказани.
  •  прах при чистене – по възможност не се занимавайте с чистене с прахосмукачка, бърсане на прах. Не използвайте силни почистващи препарати.
  •  пушек от печки и камини – избягвайте помещения, които се отопляват с камина или други подобни .
  •  силни миризми  – не използвайте силно парфюмирани сапуни или шампоани.
  •  мухъл и влага – контролирайте влажността в банята и други мокри помещения.
  • лошо време навън – когато времето е влажно или студено, избягвайте да излизате навън или ако се наложи, дишайте през кърпа или шал.
  •  силен стрес и емоции – силен смях, викане или плач също могат да предизвикат задух.
  •  вирусни и грипни заболявания – това е голям риск за състоянието на бременна астматичка и затова при най-малки симптоми потърсете специализирана лекарска помощ.

4. Да познавате заболяването си и симптомите му добре  и да държите постоянна връзка с лекаря си по време на бременността , а след това поне 2-3 пъти годишно.

Накратко какво представлява бронхиалната астма:  въздухът, който вдишвате преминава през милиони все по-намаляващи размерите си дихателни пътища /бронхи/ и достига до микроскопични сакчета, наречени алвеоли.Там става обмяната на кислорода и въглеродния двуокис. Когато астмата е под контрол, бронхите се проходими и въздухът се вдишва и издишва без усилия. При болните от астма дихателните пътища реагират на някои от съставките на въздуха и се възпаляват.Те набъбват, стават по-тесни и въздухът трудно преминава през тях. Развива се пристъп, по време на който в дробовете влиза и после излиза все по-малко въздух. Започва кашлица, дробовете свирят, усеща се стягане в областта на гръдния кош.

Най-честите причинители на астматични пристъпи са алергените и вирусните инфекции на дихателните пътища.

Важно е да се знае, че при бременните с бронхиална астма има по-голям риск за развитие на някои от токсикозите на бременността – високо кръвно налягане, отоци и албумин в урината.Съществува и риск от недоносеност на плода. Смята се, че механизмите, които влияят неблагоприятно на бебето е недостига на кислород в организма на майката.

Много е важно при бременни с бронхиална астма дихателната функция да бъде стриктно проследявана. Няма данни, че астмата при майките може да доведе до вродени малоформации при бебето, но съществува риск от преждевременно раждане  и затова бременната жена трябва да бъде под постоянно наблюдение.

Прочетете също

Бременната жена има нужда от 0,4 мг. дневно от витамина, за да може детето да се развива правилно

Недостига на фолиева киселина е опасен за младите жени

Един от най-важните и най-неустойчиви витамини за бременната жена и плода е фолиевата киселина - Витамин В9. Този витамин не се произвежда от нашия организъм и освен това той няма способността да го складира, както прави с другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics