Начало / Моят дом / Пречиствателна станция – информирания избор предпазва от грешки
Пречиствателната станция е важен елемент при строителство на къща
Пречиствателната станция е важен елемент при строителство на къща

Пречиствателна станция – информирания избор предпазва от грешки

 

Когато строим къща има много неща, за които трябва да се помисли и да се направи избор. Инвестицията във всеки детайл е важна и трябва добре да се прецизират съотношението качество – цена. И все пак при много  от нещата дори да сгрешим, впоследствие бихме могли да подменим лесно. Има обаче някои материали и съоръжения, при които това става трудно и може да ни струва много скъпо.

Пречиствателната станция е точно такъв детайл,  който често не обмисляме достатъчно. Вероятно поради факта, че тя се избира в началото на стартиране на строителството на къщата, а самото й ползване започва далеч по-късно,  евентуалната грешка се отчита, когато е вече трудно поправима.  В много случаи не се обръща достатъчно внимание при избора на съоръжението или се предоверяваме на самия строител, който не винаги е достатъчно компетентен относно рационалността на избора.

Добре е сами да изберем пречиствателната станция за своя дом и то да го направим информирано.

В Интернет има доста информация относно технологиите на пречистване и видовете пречиствателни станции. Важно е да се знае, че не трябва да се вярва на твърдения, че всички пречиствателни станции са еднакви и разликата е само в цената. Често такива твърдения на некомпетентни строители или търговци могат да Ви подведат. Пречистването на отпадни води е доста сложен микробиологичен процес, върху който учени работят с десетилетия  и съществуват различни технологии на пречистване в зависимост от микроорганизмите, които са включени в процеса. Според начина си на съществуване и хранене микроорганизмите основно са аеробни и  анаеробни. Затова съществуват пречиствателни станции с анаеробна технология на пречистване , пречиствателни станции с аеробна технология на пречистване и други, които са със смесен тип технология – анаеробно-аеробна.

Чисто аеробната технология работи най-добре в малките индивидуални пречиствателни станции. При нея се постигат най-добри показатели на водата без да се натрупва излишна утайка, която трябва да бъде изпомпвана и е източник на миризми.

Постигането на чист аеробен процес обаче е доста трудно и затова повечето от пречиствателните станции, които се предлагат на пазара са анаеробни или от смесен тип технология. Съществуват вече и чисто аеробни пречиствателни станции, които са на чешкия производител Енви пур, но те са малко по-скъпи от другите. При тях не се образува излишна утайка и не се налага да бъдат изпомпвани , което в пъти компенсира разликата в цената.

Става ясно, че за да направим добър избор на пречиствателна станция е важно да се информираме за технологията на пречистване, а не толкова за външния вид и  материалите, от които е изработена. И дори външно много от съоръженията да си приличат, съществуват сериозни разлики в тяхната ефективност и начин на работа. Всяка една технология за да излезе на пазара в дадена пречиствателна станция трябва да бъде сертифицирана след редица изпитания, направени в специализирани за това лаборатории. Издаването на сертификати за технология на пречистване с постигане на показатели, които се изискват от закона, е гаранция че дадено съоръжение наистина е пречиствателна станция.

В крайна сметка каквото и да купуваме е важно да направим информиран избор, но ако дивана във всекидневната можем лесно да подменим когато разберем, че са ни подвели за качеството му, то при пречиствателната станция, това не е така. Затова е добре добре да се информираме и да помислим когато инвестираме, защото и най-евтините варианти струват не малко,  подмяната им е трудна, а грешките струват доста скъпо.

Прочетете също

Строеж на къща

Когато няма канализация, там където искаме да строим дом

Когато сме избрали да строим дом, а няма възможност за включване към централна канализация винаги е проблем. Обикновено търсим традиционно решение, но старите септични ями вече не са удачни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics