Начало / Любопитно / Докторе защо? / Разделното хранене – диета или просто теория
Разделното хранене не е добра и дългосрочна алтернатива на здравословно хранене
Разделното хранене не е добра и дългосрочна алтернатива на здравословно хранене

Разделното хранене – диета или просто теория

Съществуват много и различни мнения и спорове около това дали разделното хранене е диетично и здравословно. В повечето случаи към разделно хранене се прибягва с цел намаляване на телесното тегло, но има и хора, които смятат, че с този начин на хранене пречистват организма си и стимулират имунната си система.

Принципа на разделно хранене всъщност представлява приемане на белтъчни храни от храни богати на въглехидрати. Разделянето се основава на теорията, че едновременната им консумация води до инактивиране на отделните ензими, които разграждат белтъците и въглехидратите, вследствие на което хранителните вещества не се усвояват добре. При недобро усвояване на храната, тя се превръща в благоприятна среда за развитие на ферментационни процеси и това води до нарушаване дейността на храносмилателната система и натрупване на вредни вещества в организма.

Белтъчни храни са: месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти.
Въглехидратни храни са: хляб, тестени продукти, зърнени храни, захар и захарни изделия.

Според теорията на разделното хранене комбинирането на храни от двете групи е недопустимо.

Все още обаче няма научни доказателства, които да подкрепят тази теория. Именно затова повечето специалисти по здравословно хранене не го приемат на сериозно. Версията, че човешкият организъм се затруднява в едновременното усвояване на  храните от тези две групи храни, не е научно обоснована. Няма доказателства, че секрецията на въпросните ензими за разграждането на различните хранителни вещества се предизвиква от състава на храната.

Въпреки това тъй като повечето от правилата за разделно хранене са близки до съвременните виждания за здравословно и рационално хранене, то се приема като сравнително здравословно.

Такива са приемането на големи количества плодове и зеленчуци, ограничаване на мазнините и др., избягване на пържени храни и др.

Според принципа за разделно хранене се ограничават и дори изключват от менюто някои групи храни и това прави този начин на хранене небалансирано като води до хранителни дефицити. Изключването на някои храни като леща, боб или грах , които са богати на много витамини и минерали и всъщност са най-добрите източници на растителни белтъци, е неудачно и дори вредно.

Освен това тези храни са много богати на растителни влакнини, които са изключително полезни за организма.

Според теорията за разделно хранене, тези храни се изключват, тъй като съдържат вредната комбинация от въглехидрати и белтъци.

Много хора, които са практикували този тип хранене наистина постигат добри резултати по отношение на намаляване на теглото си. Това обаче се дължи предимно на нискоенергийните храни, които приемат едновременно с разделното хранене. Друга причина за този резултат е и рязката промяна в самия хранителен модел, което винаги дава резултати, особено в началото на промяната.

При стомашно-чревни проблеми понякога разделното хранене може да повлияе добре ако се практикува известно време, но то е абсолютно противопоказано при деца, бременни и кърмещи жени.

Разделното хранене не е добра и дългосрочна алтернатива на здравословно хранене, а още по-малко за трайно намаляване на наднормено тегло.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics