Начало / Любопитно / Различни ли са червенокосите хора
Повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни
Повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни

Различни ли са червенокосите хора

Замисляли ли сте се колко малко са хората с червени коси на фона на всички други цветове и всъщност какво ги различава от останалите. Каква е причината за този малко неестествен огнен цвят на косите, съпътстван почти винаги от лунички по лицето.  Откъде идва този рядък ген, който е причина за тях.

Още от древността жените с червени коси са се смятали за магьосници и са гледали на тях като на прокълнати. Не малко са случаите в историята, когато червенокоси жени са изгаряни на клада живи, защото са смятани за вещици. На рижите мъже пък са гледали като на неблагонадеждни и не са ги допускали до никакви ръководни постове. В някои държави като Великобритания и до днес се гледа на рижия цвят на коса като на някакъв недъг, а хората биват нарочвани и съществува дори фобия към тях.

През годините учените подробно са обследвали гена на червенокосите и са стигнали до изводите, че жълто-червеният пигмент (феомеланин), характерен за рижите хора е резултат на мутация на гена MC1R. Интересното е, че този ген има отношение към чувствителността на човека към болка, а характерно за рижите хора е, че те имат завишена чувствителност към нея. Вероятно мутиралият ген MC1R с различните му вариации влияе на хормоните, които стимулират рецепторите за болка в човешкия мозък.

Дали обаче рижите хора са по-различни от останалите като емоционалност и особености на характера? Наблюденията на психолози и учени установяват, че наистина има сериозна разлика, особено при жените. Червенокосите жени са значително по-емоционални, лесно се палят и са доста лабилни като характери. Допуска се, че до голяма степен това е резултата от завишената физическа чувствителност като физическата болка често се превръща в емоционална чувствителност и нестабилност.

Според статистиката от около 2 % от населението на Земята са червенокоси като най-голям е процента в Шотландия и Норвегия. Процентът е достатъчно малък за да може още от детските си години тези хора да започнат да се чувстват различни. По-късно други фактори допълват това им чувство. Те не могат да добият така желания от повечето хора шоколадов тен на плажа, а слънцето в повечето случаи направо е опасно за тях. Появяват им се многобройни лунички по лицето и тялото, а рискът от кожни заболявания при тях е в пъти по-голям.

Естествено- червената коса дори трудно се поддава на боядисване поради прекалено голямото количество пигменти, които притежава. Изрусяването и пък я прави още по-огнено червена. Така рижите хора няма как да прикрият своята индивидуалност, а това понякога е много неприятно.

Въпреки всички тези различия повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни. Не случайно гамата от червени цветове на боите за коса е толкова богата, а жените обичат да бъдат с червена коса. Изкуствените червенокоски обаче са нещо съвсем различно…

Като цяла хората с риж цвят не са по-различни и не бива да се чувстват такива. И те като всички останали и трябва да се съобразяват с някои свои особености като се пазят от преките слънчеви лъчи или да знаят, че лесно получават синини при най-малките травми. Но всичко това не е кой знае какъв недостатък.

Мъжете с риж цвят по-често се чувстват некомфортно с външния си вид и погледите на околните, но могат да компенсират със сила на характера и по-добро самочувствие от постигнати успехи в живота си. Съвременният свят малко по-добре приема различните и времето на вещиците и вампирите отдавна е отминало. Цветът  на кожата и косата не може да направи хората различни и е нужно да възпитаваме децата от малки в това, защото в повечето от случаите този комплекс на различие се изгражда в детските години в резултат на понякога безмилостните детски подигравки.

Прочетете също

Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята

Делфините – едни необикновени същества

Делфините са едно чудо на природата, което все още е обект на много изследвания и проучвания. Безспорен факт е, обаче тяхната интелигентност и дружелюбно отношение към човека. Можем ли да оценим това приятелство и да отвърнем подобаващо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics