Начало / Любопитно / Различни ли са червенокосите хора
Повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни
Повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни

Различни ли са червенокосите хора

Замисляли ли сте се колко малко са хората с червени коси на фона на всички други цветове и всъщност какво ги различава от останалите. Каква е причината за този малко неестествен огнен цвят на косите, съпътстван почти винаги от лунички по лицето.  Откъде идва този рядък ген, който е причина за тях.

Още от древността жените с червени коси са се смятали за магьосници и са гледали на тях като на прокълнати. Не малко са случаите в историята, когато червенокоси жени са изгаряни на клада живи, защото са смятани за вещици. На рижите мъже пък са гледали като на неблагонадеждни и не са ги допускали до никакви ръководни постове. В някои държави като Великобритания и до днес се гледа на рижия цвят на коса като на някакъв недъг, а хората биват нарочвани и съществува дори фобия към тях.

През годините учените подробно са обследвали гена на червенокосите и са стигнали до изводите, че жълто-червеният пигмент (феомеланин), характерен за рижите хора е резултат на мутация на гена MC1R. Интересното е, че този ген има отношение към чувствителността на човека към болка, а характерно за рижите хора е, че те имат завишена чувствителност към нея. Вероятно мутиралият ген MC1R с различните му вариации влияе на хормоните, които стимулират рецепторите за болка в човешкия мозък.

Дали обаче рижите хора са по-различни от останалите като емоционалност и особености на характера? Наблюденията на психолози и учени установяват, че наистина има сериозна разлика, особено при жените. Червенокосите жени са значително по-емоционални, лесно се палят и са доста лабилни като характери. Допуска се, че до голяма степен това е резултата от завишената физическа чувствителност като физическата болка често се превръща в емоционална чувствителност и нестабилност.

Според статистиката от около 2 % от населението на Земята са червенокоси като най-голям е процента в Шотландия и Норвегия. Процентът е достатъчно малък за да може още от детските си години тези хора да започнат да се чувстват различни. По-късно други фактори допълват това им чувство. Те не могат да добият така желания от повечето хора шоколадов тен на плажа, а слънцето в повечето случаи направо е опасно за тях. Появяват им се многобройни лунички по лицето и тялото, а рискът от кожни заболявания при тях е в пъти по-голям.

Естествено- червената коса дори трудно се поддава на боядисване поради прекалено голямото количество пигменти, които притежава. Изрусяването и пък я прави още по-огнено червена. Така рижите хора няма как да прикрият своята индивидуалност, а това понякога е много неприятно.

Въпреки всички тези различия повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни. Не случайно гамата от червени цветове на боите за коса е толкова богата, а жените обичат да бъдат с червена коса. Изкуствените червенокоски обаче са нещо съвсем различно…

Като цяла хората с риж цвят не са по-различни и не бива да се чувстват такива. И те като всички останали и трябва да се съобразяват с някои свои особености като се пазят от преките слънчеви лъчи или да знаят, че лесно получават синини при най-малките травми. Но всичко това не е кой знае какъв недостатък.

Мъжете с риж цвят по-често се чувстват некомфортно с външния си вид и погледите на околните, но могат да компенсират със сила на характера и по-добро самочувствие от постигнати успехи в живота си. Съвременният свят малко по-добре приема различните и времето на вещиците и вампирите отдавна е отминало. Цветът  на кожата и косата не може да направи хората различни и е нужно да възпитаваме децата от малки в това, защото в повечето от случаите този комплекс на различие се изгражда в детските години в резултат на понякога безмилостните детски подигравки.

Прочетете също

Пчелите се ориентират с голяма точност по магнитното поле на Земята и Слънцето

Мобилните телефони може да ни лишат от най-ценният продукт – меда

През последните години популацията на пчели значително намаля. Тези работливи насекоми произвеждат изключително ценни продукти за хората. Това накара учените да направят съответните проучвания за причината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

==============================
Do you like our website?
Subscribe to our newsletter
Receive our new articles on your email once per month.
SUBSCRIBE

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics