Начало / Жената днес / Дамска козметика / Силното слънце е враг на луничките
Понякога луничките изглеждат много чаровно
Понякога луничките изглеждат много чаровно

Силното слънце е враг на луничките

Лятото е сезон, който създава сериозни проблеми на хората, които имат лунички, защото от силното слънце пигментацията им се увеличава. Луничките са резултат от генетична предразположеност на кожата да образува малки пигментни петънца. Тези малки петънца са резултат от увеличено натрупване на меланин в пигментните клетки меланоцити. Обикновено луничките се предават по наследство и са по-често при червенокосите хора. Почти винаги един от родителите има лунички. Характерно за тях е, че се появяват към 7-8 годишна възраст, увеличават се осезателно около 25-30 години и след 40-45 години обикновено изчезват.

Понякога те изглеждат много чаровно, но има хора, за които луничките са сериозен козметичен дефект и влияят на самочувствието им. Борбата с тях не е лесна и изисква системни грижи за кожата. Още в пубертета повечето от момичетата за почват агресивни процедури с цел максимално да ги заличат, използвайки всички познати средства на съвременната козметика.

В редки случаи луничките се приемат като естествен чар и не пречат на самочувствието на притежателя им.

Какво да правим през лятото, когато слънцето пигментира луничките допълнително?

Първото нещо е да не излагаме лицето си на преки слънчеви лъчи и да се ползват слънцезащитни кремове. Добре е да се носи и шапка, особено на плажа.

Ексфолиращите маски са средство, което възобновява горния слой на кожата и затова е добре два пъти в седмицата да се правят подобни маски. След маската ползвайте подхранващ крем, богат на витамин С. Приемането на този витамин е много важно за кожата, защото той увеличава издържливостта и към ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Може да си правите маски от различни пресни плодове и зеленчуци с избелващо действие. Краставиците са много подходящи.

Избелване на кожата

Може да подберете подходящия за Вас избелващ крем, който да ползвате през цялото лято. Винаги обаче трябва да се тества внимателно продукта, защото някои от избелващите кремове може да изсветлят кожата около луничките прекалено много и ефекта да бъде обратен. Съществуват много и най-различни избелващи кремове и трябва да подберете най-подходящия за Вашата кожа.

Химическия пилинг добро решение за луничките

Друго решение за луничките е химическия пилинг, но резултата обикновено е след няколко процедури. Има и възможност да се мине само с една процедура – дълбок пилинг. При него обаче периода на възстановяване е по-дълъг и е необходимо да се пазите през него много внимателно от слънце.

И все пак ако погледнете на луничките като на някакъв свой чар, а не като на недостатък, ще се чувствате много по-добре. Има много известни актриси, които гледат на тях по този начин, опитайте и Вие.

 

Прочетете също

Майка и бебе

Първо раждане след 30 годишна възраст

Добре е да знаем до колко възрастта има значение за нормалното протичане на първото раждане и трябва ли да се съобразяваме с нея. До колко може да си позволим с отлагането му и дали кариерата е по-спешна и важна за нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics