Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Рисуването – любима дейност на децата
Децата обичат да изразяват своите чувства като рисуват
Децата обичат да изразяват своите чувства като рисуват

Рисуването – любима дейност на децата

Рисуването като вид изобразителна дейност има съществено значение за психичното развитие и възпитание на детето. Децата проявяват различни умения когато рисуват. Едни от тях се справят по-добре с изобразяването на даден обект, докато при други има голямо разминаване с това, което са искали да изобразят. Но всички деца, независимо от уменията си, обичат да рисуват. Откривайки за себе си възможността да изобразяват, този вид дейност става тяхно любимо занимание.

Чрез рисуването децата изразяват своите чувства, отношението си към изобразявания свят, своите познания за него. Рисувайки, те затвърдяват умението си да държат молива, фулмастера или боичките. Овладяват сложни двигателни стереотипи, усъвършенства се зрително-двигателната координация. Чрез рисуването детето изгражда своите представи за различните свойства на предмета – форма, цвят, големина, тегло, пространствено разположение, пространство на листа.

Рисуването помага на децата да възприемат предметите и явленията от обкръжаващата ги действителност в тяхната обективност. Чрез щрихите и цветните петна още малкото дете е в състояние да пресъздаде тази действителност на белия лист, напр. рисувайки – дъжд, сняг, трева, къща и т. н.

Чрез рисуването се активира мисловната дейност на децата – как да изобразяват съответния обект в рисунката, какъв цвят да подберат и как чрез него да изразят характерно свойство или белег на предмета. Изобразявайки,чрез определени форми, линии и цветове, съчетавайки ги в различни варианти, детето развива творческото си мислене и активност. Развиват се и два основни компонента на детската рисунка – изобразителността /съответните рисувателни умения/ и изразителността /пресъздаване на характерни свойства на предметите и явленията/, както и тяхната композиция.

Чрез рисуването се формира творческото въображение и емоционалното отношение към изобразяваните предмети и явления.

Рисуването подпомага естетическото възпитание на децата. Чрез детското рисуване могат да се разкрият степените на развитие на сензорните способности на логическото мислене, особеностите на възприемане на околната действителност и усвояването на социалния опит.

Психолозите са на мнение, че децата изразяват своето виждане за света чрез своите рисунки. Рисунките им са огледало да душата им.

Ако искате да погледнете в душата на детето си и да разберете какво се крие там, то издебнете момента, в който детето само пожелае да рисува и му предложете да нарисува семейството си. Ако не му подсказвате и не се месите ще стигнете до открития, за които не сте и подозирали.

Прочетете също

Дислексията често кара децата да се чувстват различни и влияе на тяхното самочувствие

Дислексия при децата – проблем, който първо трябва да разпознаем

Проблеми с научаването на детето да чете и пише са в състояние да хвърлят в паника родители, а често дори учителите търсят причините в лошо възпитание и дори забавено умствено развитие, проблемът е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics