Начало / Жената днес / Дамска козметика / Розово масло – съкровище, което малко пренебрегваме
Рози за розово масло
Розовото масло е по-скъпо от златото

Розово масло – съкровище, което малко пренебрегваме

Факт е, че царицата на цветята – това е Розата. Удивително нежният и аромат и красота от хилядолетия възхищават хората. Има легенди, според които розовият храст се е появил от морската пяна заедно с богинята на красотата и любовта – Афродита.

Не знаем от къде и точно кога се е появила розата в България, но знаем, че тя много отдавна е наш символ и розовото масло е изключително ценен продукт, който има приложение в парфюмерията и в медицината.

Розово масло се добива от венчелистчетата на роза чрез водна пара, която бавно преминава през специални дестилатори. От тези дестилатори течното злато преминава през и се утаява във вид на маслени капки върху водата. Със специални лъжици охладител маслените капки се събират във стъклени съдове, които се съхраняват на тъмно.

Съществуват няколко вида маслодайни рози, но световно известната дамасцена роза е сорт, от който основно се добива розово масло. Втора по важност е бялата роза, която почти е изчезнала и приложението й е по – малко. През последните години усилено се работи по селекционна програма за създаване на сорт от бяла маслодайна роза, с високо съдържание и балансиран състав на етеричното масло.

По принцип роза може да се отглежда на едно място в течение на 20 – 40 години, тъй като е многогодишен храст. Цъфтежът й започва в средата на май и продължава до средата на юни. Напоследък много се говори за отглеждане по биодинамичен начин, който е най-високата степен в отглеждането на растения по биологичен начин. Биодинамичното производство е свързано с циклите на луната и привличане на космическа енергия към растенията.

От бялата роза се добива повече розово масло, а ароматът, който се получава е безценен и служи за хамуриране (смесване на масла от един и същ вид, но с различен произход, с цел повишаване на продукти с определени качества). От три тона червен цвят или шест тона бял, се получава около 1 литър ароматна течност, а килограм розово масло струва два и половина пъти по – скъпо от килограм чисто злато.

Тази скъпа течност се използва и се цени по целия свят, а защо ли ние я пренебрегваме ….

Парфюми на световно известни модни марки са базирани на българската роза. Сред тях са Miss Diorchérie на Кристиян Диор, Paris-Premières Roses на Ив Сен Лоран, Very Irrésistible Rose Centifolia du Maroc 2009 на Живанши.

Туристите страстно купуват всичко, на опаковката, на което има роза, а българите ги подминаваме. Да, наше си е и го знаем, но дали го познаваме?

Розовото масло съдържа много вещества, които имат лечебни свойства. То влияе добре при хронични алергии (особено на дихателната система), предпазва от образуване на камъни в жлъчката,помага при увреждания на черния дроб. Има продукти от розово масло, които повлияват изключително добре бронхиална астма, и най-вече в случаите, в които трудно се поддава на друго лечение.

Днес аромотерапията е съществена част от природната медицина. Аромотерапията е природен метод за облекчаване или отстраняване на много страдания. Посредством доставяне в  организъма ни на чисти етерични масла чрез вани, масаж, ароматизираща лампа, специализирана и домашна козметика, ароматизиране на помещения се постигат изключително добри резултати. Безценният аромат на розово масло възвръща общото равновесие на организма, регулира кръвообращението, поддържа концентрацията, нормализира психическото състояние и самочувствието.

Гераниолът е една от съставките на розовото масло, която участва в препарати, един от които е и прословутия  жирозитал, с  който в миналото държавни величия са поддържали здравето си.

Трябва да се знае обаче, че розово масло не може да се приема в чист вид, защото е много силно активно. Дори една капка от него е в състояние да изгори кожата ако влезе в пряк контакт с нея.

За лечебни цели трябва да се комбинира с пробиотик. Пробиотиците представляват  живи клетки лактобацилус булгарикус, които неутрализират гнилостните процеси в организма и стимулират имунната система. Лечебният им ефект се съчетава с този на розово масло.

Прочетете също

обемни устни

Красиви и чувствени устни

Нека опитаме да направим своите устни красиви и обемни, използвайки средства от природата или съвременната козметика. Да оставим естетичната хирургия за по-напреднала възраст и то само ако е съвсем наложимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics