Начало / Семейство / Празници / Сватбеният ден – стъпка по стъпка
Булка
Този ден трябва да бъде един от най-щастливите в живота

Сватбеният ден – стъпка по стъпка

Сватбата е тържество, което се помни цял живот и подготовката и обикновено е съпроводена с много вълнения, спорове и емоции. Сватбата сама по себе си не е като никоя друга, но все пак има основни стандарти, с които в повечето случаи се опитваме да се съобразяваме. За да ни бъде лесно да се подготвим е добре да планираме предварително тържеството си като сами преценим кое ще бъде близко до стандарта и кое искаме да бъде съвсем различно.

Обикновено се започва с избор на кумове и шафери. Желателно, но не задължително е кумовете да са семейство. Когато са семейство възможността да останат за цял живот близки приятели и наставници на младоженците е по-голяма.

Шаферите обикновено са момче и момиче от двете страни на младоженците, представители на двата рода. Хубаво е да има и малки шаферчета и то да са повече, защото това се смята за символ на плодовитост.

Булчинската рокля по традиция трябва да се купи от свекървата, а тъщата е тази която купува костюма на младоженеца. Бельото, обувките и чантата обикновено булката си купува сама. Кумата е тази, която приготвя ритуалните чаши, булчинския букет и цветчетата за гостите. Тя купува и подарява воала на булката.

Избора на ресторант или мястото на тържеството е добре да се направи навреме и да се побърза с резервация, за да няма разочаровани. Обикновено при избора трябва да се има предвид какъв стил сватба искаме, колко хора ще поканим и доколко заведението е удобно и достъпно от избраната ритуална зала и или църква.

Младоженеца

Според поверия и традиции младоженците не е хубаво да се виждат до сватбата и е добре да преспят предната нощ при роднини или приятели. Младоженецът посреща своите приятели и след кратка почерпка с тях и най-близките си роднини се отправя с букет цветя и украсена със здравец бъклица към дома на кумовете. Когато отива за булката, младоженецът не трябва да минава по път, по който вече е минал. Това важи и за гражданското и за църквата – не е добре да се минава втори път по един и същи път. Кумът също с бъклица посреща младоженеца и роднините. Ако няма бъклица е забранено да се взима булката. Там също се почерпват за  кратко почерпка и всички потеглят към къщата на булката.

Булката

 Приготвянето и обличането на булката става с помощта на най-близките й приятелки в заключена стая. Ако Булката има свои неомъжени приятелки може да напише на подметките на обувките си техните имена. На която от тях се  изтрие първо или най-много името докато трае сватбата, тази от тях ще се омъжи най-скоро. Когато младоженеца пристигне е добре да премине през три врати преди да стигне до нея. Преди да получи булката той трябва да даде обещания, че ще бъде добър съпруг и ще се грижи за нея. Ако се справи добре, го пускат при булката, а тя го закичва с цветчета. След това булката закичва и другите гости, които са дошли с него. Кумата забулва булката с булото преди да излезе от дома, а най-възрастната жена плисва менче, украсена със здравец и пълно с вода, за да може на бъдещото семейство живота да му върви по вода. Бащата на булката я извежда през входната врата и я предава на кума. Следва българско хоро, след което се тръгва към ритуалната зала.

В Обредния дом

Обикновено всички гости се подреждат предварително, а младоженците влизат последни в ритуалната зала. Тогава започва самият ритуал, на който младоженците се запитват дали са съгласни да встъпят в брак и се подписват. Подписват се и кумовете, както и длъжностното лице. Младоженците си разменят брачните халки и отпиват от ритуалното шампанско, след което младоженецът целува булката.

Документите за обредния ден се подават предварително обикновено, но в самият ден внимавайте да не си забравите личните карти. Другото необходимо за обредния дом са халките, шоколадови бонбони за гостите, кошничка с късметчета. След ритуала и подписването младоженците излизат през шпалира на своите близки и гости, а кумата хвърля над главите им късметчета, които са от парички, жито, дребни бонбонки. Подготвените предварително късметчета символизират всичко, което трябва да има младото семейство в предстоящия семеен живот.

В Църквата

В църквата ритуалът се състои от две части: Обручение и Венчание. Това, което трябва да занесете там е: акта за граждански брак, кръщелни свидетелства на кумовете е младоженците, две свещи, украсени и свързани с бяла панделка и други две свещи за кумовете. Панделката, с която са свързани свещите на младоженците трябва да е такава, че да не се развързва никога, защото тези свещи се палят на семейни празници после. Обредни чаши, бутилка вино, погача и купичка с мед също ще бъдат необходими за църквата. След като мине ритуала там булката хвърля букета си над своята глава към неомъжените си приятелки и която го хване, тя ще бъде следващата булка.

 В Ресторанта

Какво Ви трябва за ресторанта? Шампанско за посрещането на младоженците с четири чаши, бяло платно, цветя, медено менче, две погачи и купичка мед, сватбена торта. Понякога платното, чашите и менчето се предлагат от ресторанта, но предварително трябва да сте сигурни, че ще ги подготвят.

Всички гости се настаняват по предварително подготвените съответни маси.  Последни пристигат младоженците заедно с кумовете и шаферите. Те минават по бяло платно с цветя докато свири сватбения марш.

При влизането обикновено свекървата ги захранва със хапки от едната погача, топнати в мед и сол. С мед – за да им е сладък живота, а със сол – като символ на солените и горчиви моменти, които съпътстват всеки брак. По същият начин се захранват и кумовете. Може и булката да захрани свекърва си със залък от питата, като сама решава, дали да го поднесе с мед или сол. Първата чаша с шампанско се пие до дъно, а всички гости извикват „горчиво“, приканвайки към целувка младоженците. След това булката трябва да ритне менчето пълно с вода и цветя, за да се види, какво ще е първото дете на младото семейство. В менчето се слагат  има цветове на бял и червен карамфил или рози. Белият цвят е за момче, а червеният- за момиче. Според традицията, който цвят излезе по-напред такова ще бъде първото дете на младото семейство. След това младоженците се настаняват на централно място. Започват танците, които се откриват от първият танц на булката и младоженеца. Той винаги е важен и песента е по техен предварителен избор. След първия танц, следва слово на Кума. Със словото си кума фактически открива тържеството.

Обикновено всеки ресторант предлага водещ на сватбеното тържество, но младоженците могат и да си доведат такъв. Той отговаря за музиката, която е по желание и води тържеството по предварително уговорен начин. Булчинското хоро е важен момент от сватбата. То се повежда от булката и който се хване и дава пари. В разгара на тържеството се извършва разчупването на втората обредна пита като младоженците са изправени пред всички  и с вдигнати ръце, застанали с гръб един към друг и я разчупват с високо вдигнати ръце. Целта на това разчупване е да се види, кой от двамата ще отчупи по-голямо парче. Който отчупи по-голяма част от питата, той ще бъде по-силния в семейството. След това младоженците минават за наздравица с всички гости и на нея получават своите сватбени подаръци.

Сватбената торта се разрязва към края на тържеството като с нея се прави захранване на младоженците за да им е сладък семейния живот. Захранването става между двамата младоженци. Същото захранване правят и кумовете, а след тях следват всички неомъжени двойки, които присъстват на сватбата. След това тортата се разрязва и се черпят всички гости. Ако булката не е хвърляла букета на излизане от църквата, го прави сега и която от неомъжените девойки го хване, тя ще е следващата младоженка.

Следва танц и сваляне на жертиер на булката от младоженеца, при което той не бива да използва ръце. Прави го със зъби и ритуала е доста атрактивен. След като успее, жертиера се хвърля към неженените му приятели и който от тях го хване, ще е следващия жених. Обикновено след тези ритуали има танц на момичето, хванало букета с момчето, хванало жертиера.

Сватбата обикновено завършва с хоро , след което всички най-близки отиват в дома на младоженците. Ако сватбата е вечерна, както става често напоследък, тя може да завърши и в  дискотека, където може да продължи до зори. При прибирането на  младите в дома си, младоженецът трябва да пренесе булката на ръце през прага, а тя да намаже вратата с мед и масло.

Традициите винаги са хубаво нещо, но единствено от двамата влюбени зависи каква сватба ще  си направят и как ще продължи семейният им живот. В различните краища на България има различни традиции, които по-възрастните държат да бъдат спазвани, но пак младите решават какво да спазят и какво да променят. Това е техния ден и оставя спомен за цял живот. Нищо и никой няма право да го помрачава!

Прочетете също

Подарък Коледна звезда

Красота и магия в Коледната звезда

Магията на Коледа се подчертава с красотата на Коледната звезда. Коледната звезда е доста капризно растение и ако искаме да не загине пред очите ни след празниците, трябва да се научим как да го съхраним за да цъфне отново за следващата Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics