Начало / Любопитно / Бизнес / Семейният бизнес в основата на развитите икономики
Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни.
Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни.

Семейният бизнес в основата на развитите икономики

В основата на повечето от развитите европейски икономики стоят фамилни фирми, някои от които разрастнали се във времето до огромни корпорации с дългогодишни традиции. Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни. Те обхващат всички сектори на икономиката и тяхната стабилност  е фактор, който играе огромна роля. На какво се дължи успеха на семейните фирми и защо регистрация на фирма, в която участва цялото семейство е разумно решение.

Когато говорим за семейна фирма, имаме предвид компания, при която всички акции и собственост са само на едно семейство и неговите членове активно участват в управлението  и работата й. При семейните фирми  в повечето случаи  основната част от личните финанси на членовете на семейството са обвързани с бизнеса. Съществува дългосрочна ангажираност на цялото семейство по отношение развитието на фирмата и нейният успех. В много от случаите дори счетоводното обслужване е в ръцете на член на фамилията. Това  прави  такава компания по-желан партньор в бизнеса, а самите потребители са по-доверчиви към нея. Така сами по себе си тези фактори са добра предпоставка за успешното развитие на една семейна фирма.

Друг фактор, който е голям плюс при дейността на този тип фирми е възможността за бързо взимане на решения, които винаги  са в интерес на семейството и фирмата. Така възможностите за погрешни стъпки от страна на хора, непряко свързани с просперитета и  добрата репутация на фирмата, са сведени до минимум.  А за семейната фирма добрата репутация е от изключително голямо значение. На нейната основа в повечето случаи е изградено  и  доверието на клиентите й, а то се гради трудно и веднъж загубено, почти не се възвръща.

За създаването  на фирма, която да бъде семейна обаче са нужни доста предпоставки и условия, на които трябва да отговарят членовете на едно семейство. Преди всичко, разбира се е важно  поне един от тях да има силен предприемачески дух за да даде известен старт на семейството. Освен това  е добре бизнесът, който се стартира да е близък до образованието на поне един от членовете на семейството, а останалите да имат интереси в тази насока и желание за обучение и развитие в нея. Друго много важно  услови е семейството да бъде стабилно и да съществува разбирателство в него.

Всяко семейство, което вземе решение да направи регистрация на фирма и да започне семеен бизнес, е нужно добре да обмисли предварително дали всички негови членове са в състояние и имат желание да се занимават с дейността  и да се постигне предварително съгласие. След това трябва да се пристъпи към избиране на член от семейството, който ще управлява бизнеса и този избор трябва да бъде добре премерен, на основата на съответни качества и образование. Само така семейната фирма ще стартира успешно и има реални шансове да се развие и разрасне след време.

Едно от най-важните и успешни качества на повечето семейни фирми с дълга история е планирането в дългосрочна перспектива и гледането далеч напред. Една семейна фирма обикновено стартира като много малка,  постепенно се развива и разраства, но с времето за да остане такава и да просъществува, тя трябва да бъде унаследена пак от членове на същото семейство.

Опитът на повечето европейски семейни фирми показва, че в много случаи точно тази приемственост е доста голям проблем и често става причина за провали на много големи компании. Предаването на семейният бизнес от едно поколение на следващото  е нужно да бъде предварително планирано и сериозно обмислено. Само така една семейна фирма може да просъществува успешно и да се предава от поколение на поколение. За да е успешна тази приемственост, е много важно да има взаимно разбирателство и еднаквост във вижданията на старото и по-младото поколение  по отношение развитието на фирмата и семейния бизнес като цяло. Трябва и двете поколения да участват в планирането на тази приемственост като в процеса да участват всички членове на семейството за да няма недоразумения между наследниците. Често подобни раздори са пагубни за семейни фирми и могат да доведат дори до фалит.

Семейният бизнес и откриване на фирма, в която да вземе участие цялото семейство е едно много добро решение. Не случайно най-добрите икономики в света се градят именно на този тип компании.

Прочетете също

Смяната на ролите на мъжа и жената става все по-осезаемо

Мъжът, жената и смяната на ролите

В нашата съвременност ролята на жената отдавна вече е приела други измерения, но това явно се отразява на мъжкото самочувствие и същевременно не я прави по-щастлива в личен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics