Начало / Любопитно / Бизнес / Семейният бизнес в основата на развитите икономики
Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни.
Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни.

Семейният бизнес в основата на развитите икономики

В основата на повечето от развитите европейски икономики стоят фамилни фирми, някои от които разрастнали се във времето до огромни корпорации с дългогодишни традиции. Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни. Те обхващат всички сектори на икономиката и тяхната стабилност  е фактор, който играе огромна роля. На какво се дължи успеха на семейните фирми и защо регистрация на фирма, в която участва цялото семейство е разумно решение.

Когато говорим за семейна фирма, имаме предвид компания, при която всички акции и собственост са само на едно семейство и неговите членове активно участват в управлението  и работата й. При семейните фирми  в повечето случаи  основната част от личните финанси на членовете на семейството са обвързани с бизнеса. Съществува дългосрочна ангажираност на цялото семейство по отношение развитието на фирмата и нейният успех. В много от случаите дори счетоводното обслужване е в ръцете на член на фамилията. Това  прави  такава компания по-желан партньор в бизнеса, а самите потребители са по-доверчиви към нея. Така сами по себе си тези фактори са добра предпоставка за успешното развитие на една семейна фирма.

Друг фактор, който е голям плюс при дейността на този тип фирми е възможността за бързо взимане на решения, които винаги  са в интерес на семейството и фирмата. Така възможностите за погрешни стъпки от страна на хора, непряко свързани с просперитета и  добрата репутация на фирмата, са сведени до минимум.  А за семейната фирма добрата репутация е от изключително голямо значение. На нейната основа в повечето случаи е изградено  и  доверието на клиентите й, а то се гради трудно и веднъж загубено, почти не се възвръща.

За създаването  на фирма, която да бъде семейна обаче са нужни доста предпоставки и условия, на които трябва да отговарят членовете на едно семейство. Преди всичко, разбира се е важно  поне един от тях да има силен предприемачески дух за да даде известен старт на семейството. Освен това  е добре бизнесът, който се стартира да е близък до образованието на поне един от членовете на семейството, а останалите да имат интереси в тази насока и желание за обучение и развитие в нея. Друго много важно  услови е семейството да бъде стабилно и да съществува разбирателство в него.

Всяко семейство, което вземе решение да направи регистрация на фирма и да започне семеен бизнес, е нужно добре да обмисли предварително дали всички негови членове са в състояние и имат желание да се занимават с дейността  и да се постигне предварително съгласие. След това трябва да се пристъпи към избиране на член от семейството, който ще управлява бизнеса и този избор трябва да бъде добре премерен, на основата на съответни качества и образование. Само така семейната фирма ще стартира успешно и има реални шансове да се развие и разрасне след време.

Едно от най-важните и успешни качества на повечето семейни фирми с дълга история е планирането в дългосрочна перспектива и гледането далеч напред. Една семейна фирма обикновено стартира като много малка,  постепенно се развива и разраства, но с времето за да остане такава и да просъществува, тя трябва да бъде унаследена пак от членове на същото семейство.

Опитът на повечето европейски семейни фирми показва, че в много случаи точно тази приемственост е доста голям проблем и често става причина за провали на много големи компании. Предаването на семейният бизнес от едно поколение на следващото  е нужно да бъде предварително планирано и сериозно обмислено. Само така една семейна фирма може да просъществува успешно и да се предава от поколение на поколение. За да е успешна тази приемственост, е много важно да има взаимно разбирателство и еднаквост във вижданията на старото и по-младото поколение  по отношение развитието на фирмата и семейния бизнес като цяло. Трябва и двете поколения да участват в планирането на тази приемственост като в процеса да участват всички членове на семейството за да няма недоразумения между наследниците. Често подобни раздори са пагубни за семейни фирми и могат да доведат дори до фалит.

Семейният бизнес и откриване на фирма, в която да вземе участие цялото семейство е едно много добро решение. Не случайно най-добрите икономики в света се градят именно на този тип компании.

Прочетете също

Покупка на имот

Когато купуваме имот задължително се прави проверка за тежести върху него

За какво трябва да се внимава когато се купува имот и защо не бива да се бърза. Всяка грешка и прибързване може да ни струва скъпо, защото покупката на имот не като всяка друга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics