Начало / Любопитно / Докторе защо? / Сокът от грейпфрут е несъвместим с много лекарства
Eдна чаша сок от грейпфрут е способна да увеличи нивата в кръвта на някои лекарства до 19 пъти
Eдна чаша сок от грейпфрут е способна да увеличи нивата в кръвта на някои лекарства до 19 пъти

Сокът от грейпфрут е несъвместим с много лекарства


Грейпфрутът е много полезен плод, богат на витамин С и калий, на хранителни влакнини, включително на пектин, добър източник на витамина фолиева киселина, бета каротен, на редица минерали. Съдържа много биофлавоноиди с антиоксидантно действие, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Розовият и червеният грейпфрут са богати на ликопен – антиоксидант, свързан с понижаване на риска от рак на простата. Консумацията на грейпфрут съдейства за намаляване на повишения холестерол в кръвта. Биоактивните вещества в грейпфрута потискат простагландините, които предизвикват възпалителни реакции, и този цитрусов плод оказва благоприятен ефект при ревматоиден артрит и други заболявания, свързани с възпалителни процеси.

През последните 10 години много изследвания сочат, че грейпфрутът повлиява действието на голям брой широко употребявани лекарства. Това се дължи главно на съдържащите се в грейпфрута фуранокумарини/бергамотин/ и на нарингенина – продукт на основния биофлавоноид в грейпфрута нарингин, образуващ се под въздействието на чревните бактерии. Тези вещества разграждат и блокират активността на специален ензим в чревната стена, отговорен за началния метаболизъм и всмукването на широк кръг лекарства. В резултат на това се увеличават нивата на тези лекарства в кръвта, което може да доведе до токсични странични ефекти.

Най-много проучвания са проведени върху ефекта на сок от грейпфрут, но подобно действие е установено и при консумация на всички сегменти на плода.

Само една чаша сок от грейпфрут е способна да увеличи нивата в кръвта на някои лекарства до 19 пъти, като действието се проявява след 30 минути и продължава до 3 дни.

Установено е, че сокът от грейпфрут увеличава страничните неблагоприятни ефекти на редица лекарства, които се използват при високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания. Голямо повишаване на кръвните нива се установява при прием на лекарства, които се използват за намаляване на холестерола, което може да доведе до сериозни странични ефекти от действието им. Грейпфрутът може да увеличи риска от кръвотечение, когато се консумира при употребата на антигуаголанти.

Грейпфрутът може да увеличи страничните ефекти на лекарства, които се използват при нервни и психични проблеми и заболявания.

Ефектът на сока от грейпфрут е индивидуален и варира в широки граници при отделните хора. Независимо от това при употреба на лекарства не е препоръчително да се консумира сок от грейпфрут.

Проучванията на действието на екстракти от грейпфрут върху нивата в кръвта и страничните ефекти на лекарствата са все още много ограничени и на този етап противоречиви, но учените смятат, че всички части от грейпфрута могат да оказват влияние.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics