Начало / Любопитно / Докторе защо? / Хепатит А – една от опасностите на лятото
Измиване на ръце
Старателното и често измиване на ръцете е най-добрата предпазна мярка

Хепатит А – една от опасностите на лятото

Лятото е сезонът, в който сме най-много сред природата. Това е любим сезон на повечето от хората, защото е свързан с много приятни емоции през годишната отпуска, приятни дни на морския бряг или в планината, разходки на открито и изобилие от слънчеви лъчи.

Много често обаче се забравя, че високите температури през този сезон изискват засилена хигиена и стриктно измиване на всички плодове и зеленчуци, които изобилстват през него. Близкият контакт с природата често крие доста рискове ако нямаме създадени строги хигиенни навици и не измиваме добре всичко, което ядем и най-вече ръцете си.

Един от сериозните рискове през лятото е хепатит А, който не случайно се слави с името „Болест на мръсните ръце”.

Какво представлява хепатит А и как може да се разболеем от него

Хепатит А е вирусно заболяване, което причинява възпаление на  черния дроб и  може да има трайни последствия за здравето. Причинител на болестта е високоустойчив вирус, който се разпространява основно чрез замърсяване на почвата или водата с човешки екскременти. Устойчивостта на вируса на много високи температури и неспазването на добра лична хигиена са сред  основните причини често за появата на епидемии от вирусен хепатит. Често през летните месеци сме склонни да консумираме току-що откъснати плодове или зеленчуци без да ги измием добре или забравяме, че не сме си мили ръцете, когато посегнем да сложим нещо друго в устата си когато сме на излет или пикник. Винаги ни се струва, че е абсурдно да се заразим, защото в  природата всичко е натурално и чисто, но не е така.

Истината е, че в повечето от малките населени места няма централна канализация и се ползват все още септични ями, които крият огромни опасности в това отношение. Чрез тях в почвата и подпочвените води проникват лесно замърсители, в това число и вирусът, който причинява хепатит А. Все още на много места замърсената вода от тоалетните се излива направо в дерета или реки без да бъде предварително пречистена от пречиствателни съоръжения. Така рискът да се заразим, когато сме сред природата  и консумираме неизмити плодове и зеленчуци е съществен, а спазването на сериозна лична хигиена и често миене на ръцете, особено през лятото е задължително.

Какви са симптомите на заболяването и как да го разпознаем

За съжаление вирусният хепатит тип А е доста коварен, защото има доста  дълъг  период от около 15 – 30 дни, в които вирусът е спотаен в тялото ни и не дава никакви симптоми. Има случаи, в които този инкубационен период може да достигне дори 2 месеца. След това заболяването започва рязко с висока температура 38-39 градуса и неразположение, придружено от главоболие, слабост и болки по цялото тяло. Следва повръщане, липса на апетит и когато тези признаци започнат леко да отшумяват, се появява пожълтяване на склерите на очите и кожата, потъмняване на урината. Чак тогава вече се развива типичната картина на вирусния хепатит, която няма как да бъде сбъркана с обикновен летен вирус.

Черният дроб вече е увеличен и дори болезнен при напипване. Изпражненията имат типичен белезникав цвят и състоянието вече на заразеният човек е доста сериозно.

Как да се предпазим от заболяването

Преди всичко трябва да спазваме строга лична хигиена, особено ако сме сред природата или на места, където в близост има хора със съмнителна хигиена. Измиването на ръцете преди всяко хранене и стриктно измиване на всичко, което консумираме е задължително. Не бива да се пие вода от непроверени водоизточници, дори да ви се струва, че водата в тях е кристално чиста.

Ако разберете, че човек, с който сте били в контакт е болен от хепатит А, трябва веднага да уведомите личният си лекар и по негови напътствия да вземете профилактични мерки като контролно изследване на урината или назначаване  на други мерки по негова преценка.

Лечението на вирусния хепатит винаги се извършва в болнична обстановка с цел изолиране на болният човек, а възстановителният процес е доста дълъг- до 2 месеца. Свързан е и  с редица ограничения и спазване на диети. Обикновено организмът си изгражда собствен имунитет и заразяването не се повтаря, но са възможни трайни последици за черния дроб, особено при неадекватно и ненавременно лечение.

Възможно е и съществува ваксина против вирусен хепатит тип А, но ваксинирането е по желание и тя не е включена в задължителния имунизационен календар. Като задължителна ваксина в него е тази против хепатит тип В, която е различна като причинител и начин на заразяване.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics