Начало / Вкусно / Ароматни портокалови корички със захар или шоколад
портокали
Портокалите са едни от най-консумираните плодове през зимния сезон

Ароматни портокалови корички със захар или шоколад

Един от най-предпочитаните плодове през зимата е портокала. Оранжевият плод затрупва щандовете на магазините и се купува от всяко семейство, защото е богат на витамини, невероятно вкусен, ароматен и ни предпазва от грип и други вирусни заболявания. Обикновено белим портокалите и изхвърляме портокаловите кори, но от тях може да се приготвят много вкусни захаросани портокалови корички, които да прибавяме към сладкиши или да консумираме просто така.

Как да избираме портокалите когато ги купуваме за да може захаросаните ни корички да бъдат най-хубави?

Сладките портокали винаги са предпочитани. Тяхното ботаническо име е Citrus aurantium. Те са най-старият вид портокали със сладък, съвсем леко  накиселяващ вкус, който дава усещане на свежест и подчертава аромата на плода.

Съществуват няколко сорта сладки портокали :

Безсемкови портокалитова са едни от най-предпочитаните портокали, защото са сладки, сочни и много вкусни. Те са едри портокали, които са създадени като сорт преди векове. Смята се, че сорта е мутирал с времето, защото в основата си съдържа малък портокал „бебе“, който след като се  обели портокала, остава срастнал с кората и също е много вкусен. Тези портокали се белят много лесно, но кората им често е доста дебела.

 

Валенсиански портокал –  кръстен на гр. Валенсия, защото за първи там е създаден сорта. Подходящ е преди всичко за сок, няма семки, но по-трудно се бели, въпреки, че кората му е сравнително тънка.

Червен портокал много сладък, лесно се бели, а сърцевината му е почти  винено червена. Много ароматен и без семки.

За да си направим захаросани портокалови корички може да използваме всеки сорт, но трябва да изберем портокала да е гладък и с блестяща кожа. Не бива по кората да има петна или признаци за загниване. След като сме си избрали подходящите портокали е много важно да ги измием много старателно, защото често портокалите се пръскат с препарати за по-свеж вид, а тези препарати са доста вредни. След като се измият добре, може да се накиснат в разтвор от вода и сода бикарбонат за 30 минути за да сте сигурни, че по тях не са останали никакви вредни пестициди.

Да си направим захаросани портокалови корички!

Портокалови корички
Приготвени с желание, портокаловите корички стават невероятно вкусни и ароматни

За една доза захаросани портокалови корички са нужни:

около 5-6 портокала, 500 гр. захар и един черен шоколад от 100 г., за да се приготвят два вида захаросани портокалови корички – със и без шоколад.

Начин на приготвяне:

Обелват се портокалите, а портокаловите кори прилежно се нарязват на тънки лентички. Вътрешната белезникава част на изрязаните вече лентички се отстранява, защото има нагарчащ вкус. След това лентичките от портокалови кори се слагат в подходящ съд, заливат се със студена вода и се слагат на котлона докато кипнат. За около минута. След това водата се отцежда. Добре е това кипване и отцеждане на коричките да се повтори няколко пъти за да се отстрани и най-малката горчивина от портокаловите корички.

След последното изцеждане се изсипват върху хартия или мека памучна кърпа за да се отцедят добре и подсушат. Докато трае това подсушаване е добре да се приготви захарния сироп от 400 мл. вода и всичката захар. Когато сиропа заври, портокаловите корички се изсипват в него и така се оставят да врят около два часа на много слаб огън.

По този начин те се захаросват и след като станат готови се изцеждат добре и подреждат внимателно в подходящ съд или тавичка. Престояват така 24 часа за да поемат добре захарния сироп.

Захаросани портокалови корички

След тези 24 часа вече имате страхотни ароматни захаросани корички, които може да съхранявате доста дълго време дори във фризер.

За по-голямо разнообразие може една част или дори половината от готовите вече захаросани портокалови корички да покриете с шоколад. Така ще имате вече невероятен десерт, който би оценил всеки след като го опита.

портокалови кори с шоколад
По предпочитания шоколадовата глазура може да е частична или цялостна

Как става това?

Разтопете черният шоколад на водна баня и след като стане напълно в течно състояние, започнете да топите портокаловите корички в него като може някои да направите целите шоколадови, а други наполовина. След потапянето им в шоколада е добре да ги подреждате така, че възможно най – добре шоколада бързо да изстине и се втвърди. Така вече готовите и напълно изстинали портокалови корички се подреждат в подходяща чиния и се поднасят за десерт или се прибавят към сладкиши или гарнират торти и кремове.

Възможно е процедурата да Ви се види доста трудоемка, но всъщност не е, а усилията наистина си заслужават.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics