Начало / Вкусно / Ароматни пресни ягоди борят пролетната умора
Аромата на ягодите се дължи на етерични масла
Аромата на ягодите се дължи на етерични масла

Ароматни пресни ягоди борят пролетната умора

През пролетта всеки човек чувства типичната за сезона отпадналост и усещането за недостиг на сън. Това се дължи на т.нар. пролетна умора, която се засилва и от стресовото въздействие на преминаването от зимното към лятното часово време с преместване на часовника с 1 час.

Има обаче един плод, който обикновено залива пазара точно в пролетните дни и вероятно не предполагате колко чудотворен е той и как може да ни освежи и да ни накара да се почувстваме по-бодри и работоспособни. Красивата и ароматна ягода е първият пресен плод след студената и мрачна зима, а нейната свежест и сладост се дължи на много съставки, които са безкрайно ценни за човешкия организъм. Невероятно е, но ягодите са по-богати на витамин Ц от портокалите, а богатото съдържание на фолиева киселина ги прави незаменими. Комбинацията от витамин Ц , витамин В12 и фолиева киселина и то в сериозни количества правят чудеса като елиминират пролетната умора и възстановяват организма. Само една купичка от 6-7 ягоди дневно в продължение на една седмица и вече ще почувствате ефекта.

Ягодите не съдържат никакви мазнини и са много нискокалорични. Това ги прави подходящи дори за хора с наднормено тегло или болни от диабет. Дори е доказано, че съществуващият в тях пектин забавя усвояването на захарите.

Хората, които редовно консумират ягоди не страдат от остеопороза, тъй като алкализиращият процес не допуска деминерализация на костната система. В същото време ягодите са богати на антиоксиданти и вече е доказано, че не допускат образуването и растежа на туморни клетки. Това ги прави чудотворна храна за хората, които имат наследствена обремененост или са имали онкологично заболяване.

Ароматът на ягодите се дължи на етерични масла, които заедно с органични киселините подобряват обмяната на веществата, улесняват храносмилането и правят ягодите много подходящи и за всякакви диети, към които повечето жени прибягват през пролетта за да влязат във форма.

Всяка ягода има около 200 семенца, което я прави невероятен плод. Според изследвания, които се правят непрекъснато, ягодите са плодът, който е най-ценен за пренаталното здраве и са много подходяща храна по време на бременността. Освен това действат противовъзпалително и бактерицидно, а това е изключително важно свойство в този период, тъй като всякакви лекарства , особено в първите 3 месеца на бременността са нежелателни.

За съжаление ягодите са доста бързо развалящ се и нетраен плод, а периодът през който може да им се радваме значително кратък. Именно затова трябва да знаем, че при бързо замразяване на тези плодове и съхранението им във фризер, може да се консумират около 10 месеца след като са набрани. За целта е нужно да бъдат добре измити и подсушени преди замразяване. При бързо замразените ягоди, не се губят ценните им качества и съставки.

Медицината отдавна знае за чудесата на тези плодове и използва дори техните листа, корени и цветове като дивите ягоди са предпочитани като източник на суровина.

В ягодите се съдържа кумарин, който изхвърля от тъканите токсините и пречиства кръвта. Освен това той неутрализира вредните ефекти върху организма на канцерогенните нитрити и на нитратите, които се съдържат в минералните торове.

Достатъчно е два пъти седмично да изяждаме по малка купичка ягоди през цялата година за да сме здрави. Комбинацията им с кисело мляко и сметана е особено подходяща и приятна за консумация. Добавянето на захар може да е по желание и ако може да си го позволим, но не бива да се прекалява.

Безспорно обаче като най-успешен метод за справяне с пролетната сънливост и чувство на отпадналост е ежедневното приемане на 6-7 добре измити пресни и ароматни ягоди през месеците април и май. Така освен че ще се справим с пролетната умора, ще направим една добра профилактика и пречистване на организма.

Прочетете също

Шейкове

Рецепти за шейкове през лятото

Няколко лесни рецепти за летни шейкове, които може да приготвим у дома в летните горещини. Правила за приготвянето им при използване на блендер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics