Начало / Семейство / Празници / Великденски легенди
На Великден най-здравото яйце, което оцелее след битката, викат му борец или борак. то се пази.
На Великден най-здравото яйце, което оцелее след битката, викат му борец или борак. то се пази.

Великденски легенди

Когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли с яйца, а по божията воля, те се превръщали в червени яйца, щом се докосвали до тялото му. В чест на чудото хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда казва, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в червено. Оттук иде обичаят първото яйце се боядисва в червено, а най-възрастната жена в семейството да взима първото червено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве, а после да го заравя в нивата за плодородие, или просто да го запазва и след година време да го чупи и по него да гадае за следващата година.

Има и други легенди:  че Мария Магдалена поднесла на римския император Тиберий червено яйце с думите Христос възкресе! и му разказала за възкресението на Исуса.

Четвърта легенда гласи, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Една сълза от очите й паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Пета легенда реди, че когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.

Днес яйцето е религиозен символ, втъкан в бита ни. Някои християни виждат в него олицетворение на пещерата, гробница на Христос, чийто камък той отместил, а червеният цвят като символ на кръвта на Исус, синият цвят на непорочността, виолетовият на кръст, зеленият цвят на учениците на Исус, а жълтият като символ на Бог.

Нашите баби са били добри химици и са добивали цветните си бои от билки. Риганът е бил равен на червен цвят, копривата на зелен, орехите на жълт, а смрадликата на оранжев.
По традиция яйцата се боядисват в четвъртък преди Великден. Ако тогава не смогнем, в краен случай в събота сутрин преди Великден.

На Великден най-здравото яйце, което оцелее след битката, викат му борец или борак. то се пази.

По всичко личи, че дървени яйца винаги е имало, докато шоколадовите се повяват в края на 18 век. За тези дето изповядват религията на хуманността и грижата за животните, шоколадовото яйце се явява цивилизован заместник на кокошето яйце. Пластмасата и кича се раждат едва през миналия век, някъде около 1960.

Най-традиционният начин за изписване на яйцата по нашите земи е с восък. Първо се нашарва яйцето със свещ, чак после се боядисва. Където е останала следата на восъка, боята не хваща, а боядисаните яйца след като изсъхнат се обтриват с памучен плат напоен с олио. Яйцата лъщят красиво, но тази процедура има и друга под-идея –  така се запечатват порите на черупките и боядисаните яйца издържат по-дълго.

Прочетете също

Снежанка

Красиви и весели в новогодишната нощ

Новата година винаги свързваме с нови надежди и досега несбъднати мечти. Очакваме тя да бъде по-добра от предишната, а от това как ще я посрещнем, може би зависи каква ще бъде наистина. Нека се подготвим за нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics