Начало / Моят дом / Двор и градина / Великденче с нежни цветове цъфти за Великден
Великденчето е горски кактус
Великденчето е горски кактус

Великденче с нежни цветове цъфти за Великден

Имате ли Великденче у дома? Ако имате, то ще нацъфти точно за Великденските празници и ще допълни чудесно  Великденската украса. Имате, но не цъфти? Тогава вероятно само си мислите, че имате Великденче, а вашето цвете всъщност е  Коледниче.

Двете цветя много си приличат и затова често биват обърквани едно с друго. Загледайте се в листата на цветето, което имате: ако те са леко заоблени или имат леки издатинки по крайчетата, то вероятно наистина имате Коледниче, а не Великденче и именно затова не е нацъфтяло за Великден.

А сега за  цветето Великденче :

Великденчето е горски кактус.  Има бодлички и плоски, плътни и висящи стъбла. Листенцата на цветовете му  са най-често  розови, червени до оранжеви ,  с остри връхчета и образуват отворени камбанки около 4 см.  Може да се отглежда успешно в саксия като живота му достига до  10 години. Започва да цъфти от средата на април и има дълъг период на цъфтеж. Цветовете му са много нежни, симетрични и понякога доста ароматни.

Родината на Великденчето е Бразилия. Вероятно именно затова цветето обича влага и топлина, но не и пряка слънчева светлина. По принцип не е капризно за отглеждане, но все пак има някои основни правила, с които трябва да се съобразяваме, ако искаме цъфналото  Великденче да е част от Великденската украса на дома ни за празниците.

  1. Почвата трябва да е с постоянна влажност и е добре да се подхранва периодично поне един път в месеца с  минерална тор за кактуси.
  2. Великденчето има период на покой през студените зимни месеци и активен период, който започва в края на февруари.

В периода на покой, който е от октомври до март, е добре да се отглежда при температура 15-16 градуса като не е нужно да се полива толкова често, но торенето е задължително. В този период перваза на прозореца е чудесно място за него, особено ако прозореца е южен.

В първите пролетни дни със затоплянето  навън,  е добре Великденчето да се изнесе на въздух. Със започването на неговия активен период грижите трябва да бъдат увеличени. Нужно е по-често поливане и опръскване, а оптималната температура за него е около 26 градуса през деня и 17 градуса през нощта. При появата на първите пъпки трябва да спрем с торенето, но да следим за влажността на почвата като се внимава много да не го преполиваме. Прекомерното поливане може да стане причина пъпките да окапят още преди цветето да започне на цъфти, а корените да загният.

Великденчето обича пропусклива и лека торфена почва  и за да цъфти много и дълго време, е нужно да му осигурим топлина, светлина и влажност като и трите трябва да са в умерено количество.

Ако искате да имате Великденче, което да цъфти през цялото лято:

  1. Направете си смес от равни части: дървени стърготини, торф, листовка, пясък и ситно натрошена керамика. Това е най-добрата среда за Великденчето.
  2. Поливайте често, но по малко със предварително налята и леко застояла вода.
  3. Сложете Великденчето на място където е топло, светло но с разсейваща се, а не пряка  и силна светлина.
  4. Осигурете му достатъчно чист въздух ако го отглеждате в стая и нямате тераса, на която да го изнесете. Проветрявайте често.
  5. Ако го изнасяте навън, нека това стане преди да напъпят пъпките.
  6. Започне ли да цъфти, не го местете повече до октомври, когато отново ще има нужда от покой.

И накрая нека споменем, че цветето, за което говорим в тази статия е стайно Великденче, на което латинското име е Rhipsalidopsis.

В природата съществува и полско тревисто Великденче / Veronika officinalis/, което е много използвана и лековита билка, чието име произхожда също от периода на цъфтеж – края на април и началото на май, когато обикновено са Великденските празници.

Veronika officinalis е много известна използвана и лековита билка, която също носи името Великденче
Veronika officinalis е много известна и лековита билка, която също носи името Великденче

Прочетете също

Бели зюмбюли

Зюмбюл – цветето на дъждовете

Неговото име Hyacinthus ( Зюмбюл) , което в превод означава „ Цвете на дъждовете.” още от древността го прави....

Един коментар

  1. Чудесно написана статия! Благодарим на автора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics