Начало / Вкусно / Две ябълки на ден увеличават живота и подмладяват
Красива жена с ябълка
Ябълката поддържа нашата младост и красота

Две ябълки на ден увеличават живота и подмладяват

Дали е случайно, че ябълката участва в легендата за Адам, Ева и сътворението на света? Едва ли… . Няма нищо случайно на този свят!

Този прекрасен и сочен плод е бил прочут още в древността като лечебен и са го предписвали на болните от сърце и бъбречни заболявания. Смятал се е за чудотворно лекарство и при кашлица, анемия и нервни проблеми. От кори и от семки на ябълки, древните лечители са приготвяли различни отвари, които са служели за лекарство при различни болести.

Днес вече лекарите знаят за всичките му качества, но най-хубавото е, че вече се гледа на него не само като на лекарство, а като на храна с отлични качества и профилактични свойства. Последните проучвания на съвременната наука са доказали, че ако на ден се изяждат по две ябълки, то живота на човека се удължава с от 10 до 17  години. Редовната консумация на ябълки помага да се удължи срока на човешкия живот и да се подмлади тялото.

В ябълките учените са открили сложен елемент, който притежава уникалната способност да влияе положително на сърдечно-съдовата система като поддържа на еластичността на кръвоносните съдове. По време на изследване е установено, че при хората, които редовно консумират ябълки, процеса на втвърдяване на стените на кръвоносните съдове намалява драстично, в сравнение с тези, които не го правят. Именно този процес на втвърдяване е в основата на причините за сърдечни заболявания, инфаркт или инсулт.

В ябълките са открити и антиоксиданти в количества, в които никоя храна не съдържа. Това намалява до голяма степен и риска от злокачествени заболявания при хората, които консумират редовно ябълки. Друг факт, който учените доказаха през последните години е, че редовната употреба на ябълки и ябълков сок възпрепятства разрушаването на мозъчните клетки, което е причина загуба на паметта с напредване на възрастта.

Освен подмладяващото въздействие върху човешкия организъм ябълката е плод с изключителни вкусови качества и аромат. Тя се включва в първите плодови сокчета, които се дават на малкото бебе и то ги приема добре. Изяждането на една ябълка, когато сме изморени и жадни, прави направо чудеса. Не случайно плода се включва във всички диети при наднормено тегло. В ябълката няма мазнини, има много малко калории и затова тя е много подходяща за всякакви диети. Освен това съдържащите се в нея голямо количество влакнини, спомагат за прочистване на дебелото черво при запечен стомах, проблем съпътстващ повечето диети.

Ябълките доставят на организма и микроелементът бор, който не се намира в много храни. Нуждата в човешкия организъм от този елемент се набавя с изяждането на две ябълки на ден. Той спомага усвояването на калций от тялото и съответно предпазва организма от остеопороза. Това е много важно особено за жените след 40 години, когато риска от остеопороза е значително увеличен.

Ябълката е едно чудо на природата, което при постоянна консумация може, не само да ни предпази, а и до голяма степен да пребори най-честите заболявания на нашето съвремие – настинки, преумора, стрес,  депресия, сърдечни заболявания и др.. Ако ядем ябълки, ще се поддържаме по-млади.

Зелената ябълка доказано лекува гастрит и язва ако се консумира редовно  по една обелена ябълка дневно на гладно. При по-тежки язви е добре да се приема прясно настъргана зелена ябълка всяка сутрин 30 мин. преди закуска.

Хубаво е да  консумираме ябълките пресни, защото тогава съдържанието на ценните елементи е по-голямо. В края на зимата те вече намаляват, но това може да се компенсира като вместо две ябълки, изяждаме по 3-4 на ден.

Прочетете също

Сладолед

Вълшебството на добре приготвената мелба

Мелбата е най-вкусният десерт за лятото, а и не само за него. С малко фантазия и продукти под ръка може да оформим една фантастична сладоледена склуптура и да впечатлим всеки свой гост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics