Начало / Жената днес / Дамска козметика / Домашна козметика – рецепти за маски за различните типове кожа

Домашна козметика – рецепти за маски за различните типове кожа

Маски за суха кожа

1. Смесват се по една супена лъжица извара и мед и се разбиват с миксер до получаване на пяна. Лицето се почиства предварително и се намазва с тази смес. Така  се престоява около 20 минути и след това маската се измива с топла вода.

2. 100 грама Бадемово масло се смесва със 100 грама мед и се разбъркват добре до хомогенна смес. С нея се намазва лицето всяка вечер преди лягане. Тази маска може да се приготви и с друго костилково масло.

Маска за нормална и суха кожа

Отделя се жълтъка от едно яйце и към него се прибавят няколко капки витамин А и няколко капки витамин С. Прибавят се по две лъжици сок от прясно изцеден морков,  сметана , мед и половин чаена лъжичка бирена мая. Разбърква се всичко до хомогенна смес и се намазва лицето. С тази маска се престоява 1-2 часа и след това старателно се измива с топла вода.

Маски за нормална кожа

1.Една супена лъжица  пчелен мед  се смесва с един жълтък и 1-2 гр. стипца. Получената смес се нанася на съвсем тънък пласт с помощта на памук или подходящ тампон върху кожата на лицето и така се престоява 15 минути. След това лицето се измива с хладка вода.

2. Към един жълтък се прибавят ½ лъжица  липов мед и ½ лъжица натурален прясно изцеден плодов сок по избор. Маската се държи на лицето около 20-30 минути и след това се измива с топла вода, а след това със студена.

Маска за светла кожа

В 300 грама вряла вода се киснат в продължение на 30 минути няколко листа от къдрава салата. Прави се каша от равни части мед и накиснатите листа. С така получената каша се правят компреси.

Маски за мазна кожа

1.Един яйчен белтък се разбива с миксер на пяна като му се прибавят 4-5 капки сок от портокал, лимон или грейпфрут. Добавят се 2 кафени лъжички мед и с получената смес се намазва лицето един или два пъти седмично. Маската престоява 20-30 минути и се отмива.

2. Към хлебна мая колкото лешник се прибавят 2 лъжици мед и сместа се кипва на водна баня около 10 минути. Разбърква  се добре и след като изстине достатъчно се нанася на лицето. Престоява около 30 минути и се отмива.

3. 2,5 г. жълтък се оставя да набъбне в 2,5 мл. Топла вода и към набъбналата маса се прибавят 60 г. глицерин и 10 г. мед. Сместа се нагрява на водна баня до пълно хомогенизиране.

Домашните маски когато се прилагат редовно, правят кожата мека и нежна
                    Домашните маски когато се прилагат редовно, правят кожата мека и нежна

Маски против бръчки

1. На водна баня се разтопяват 30 грама бял восък, 30 мл. Сок от кромид лук, 30 мл. Сок от луковица на лилиум /бял крем/. Сместа се разбърква добре и се нанася върху лицето и се отмива след 30-40 минути.

2. 20 мил. сок от луковица на бял крем се смесват с 12 г. восък, 5 г. пчелен прашец и 25 г. мед  се смесват и разтопяват на водна баня. Нанася  се върху лицето и се измива след половин час.

3. Една лъжица пчелен пращец се разбива в един  жълтък  и с тази смес се прави масаж на лицето. След половин час се измива с хладка вода.

Почистваща маска за лице

20 гр. ланолин се загрява и при постоянно бъркане се сива 50 мл. дестилирана вода. След отстраняване от огъня се прибавят 30 г. мед и  един яйчен жълтък. Лицето се намазва с получената смес и след 15 мин. се измива с мек сапун и се намазва с крем.

Грижа за кожата
За да е свежа кожата ни е нужно да се грижим редовно за нея

Освежаващи маски за лице

1. 125 мл. прясно мляко, 20 мл. алкохол, 500 мл. малинов или ягодов сок, ½ чаена лъжичка мед и 0,5 г. салицилова киселина. Сокът се прецежда и се смесва с млякото, меда и алкохола, в който предварително е разтворен салицилът. Маже се лицето с тампон от памук.

2. Смесват се една лъжица прясно мляко, една лъжица пчелен мед и лъжица хума. Нанася се върху лицето и се измива след половин час.

Избелваща маска за лице

Смесват се чаена лъжичка глицерин, чаена лъжичка мед и две чаени лъжички вода. Глицеринът може да се замени с 3 чаени лъжички водка. В такъв случай вода не се използва . Разбърква се и към сместа бавно се прибавя една чаена лъжичка пшеничено брашно. Разбърква се до получаване на еднородна маса и с нея се намазват лицето и шията. Тази маска се употребява 1-2 пъти седмично в продължение на 1-1,5 месеца. При необходимост маската се повтаря след 2-3 месеца.

Подхранващи маски

1. стопяват се на водна баня 50 г. пчелен восък, 24 г. бадемово масло, 4 г. глицерин и 70 г. мед. Сместа се нанася върху лицето и се измива след 20 мин. като се редуват топла и студена вода.

2. Смесват се  една лъжичка мед, една лъжичка овесено брашно и един яйчен жълтък или една лъжица глицерин. Сместа се разбива и с памуче се намазва лицето.

Маска против лунички, червени петна и бръчки

100 г. мед се смесва с 25 г. спирт и 25 мл. вода, разбърква се, докато се получи еднородна маса. Лицето се намазва със сместа с тампон от памук. След 10-15 минути се измива с топла вода и след изсъхване се намазва с обикновен крем за лице.

Маска против акне и себорея

В 100-120 мл. кипяща вода се прибавят една чаша листа от конски босилек. Киснат се 30-40 минути или врат 5 мин. на слаб огън. След прецеждане се прибавя една чаена лъжица мед.  С памучен тампон се маже лицето 2-3 пъти дневно.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Един коментар

  1. Страхотно е че тук ни показвате толкова много рецепти за това как можем и сами да се погрижим за кожата ни, така че да изглежда свежа и отпочинала през цялото време на годината.Сега малко преди зимният сезон е добре да я подхраним и тук харесах някои полезни рецепти,които още днес ще изпробвам и дано се почувствам по – добре.Не е нужно да даваме пари за кремове,като можем и сами да си направим.Само не знам дали луничките могат да изчезнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics