Начало / Вкусно / Сок от моркови – естествен балсам за цялото тяло
При стресова ситуация, чаша прясно изцеден сок от моркови, може да направи чудеса.
При стресова ситуация, чаша прясно изцеден сок от моркови, може да направи чудеса.

Сок от моркови – естествен балсам за цялото тяло

Прясно изцеденият сок от моркови с право е наречен от много диетолози и лекари – „естествен балсам за тялото”. Изключително богат на ценни витамини и минерали, той повишава имунитета, обмяната на веществата и допринася много за поддържането на постоянно тегло. Редовното приемане на прясно изцеден сок от моркови гарантира нормални стойности на холестерола в кръвта. Този ценен продукт е много важен и за бременни кърмачки. Това е и зеленчуковият сок, който първо даваме на малкото бебе.

Морковите, освен много витамини и минерали съдържат съставка, която не се намира в друг зеленчук – daukosterin. Той подобно на ендорфините стимулира центъра на удоволствието в човешкия мозък и често се използва в различните фармацевтични продукти за увеличаване на потентността.

Сокът от моркови подобрява апетита, подпомага храносмилането и премахването на токсините от организма и  пречиства кръвта. Доказано редовното приемане на прясно изцеден сок от моркови подобрява тена на кожата, а също така и състоянието на зъбите. Влияе укрепващо и на нервната система. При стресова ситуация, чаша прясно изцеден сок от моркови, може да направи чудеса.

Освен профилактично действие, сокът от моркови има и лечебно действие при много хронични заболявания. Ако се прилага правилно и след консултация с лекар, сокът от моркови може да излекува камъни в бъбреците, екзема, дерматит, атеросклероза, различни възпаления и дори безплодие. Съществуват данни, че сокът от моркови е в състояние дори да разтвори някои видове злокачествени тумори, поради което все по-често се препоръчва на хора с онкологични заболявания. Съдържащият се в големи количества витамин А в морковите се усвоява значително по-добре от организма и по специфичен начин повлиява за нормалното функциониране на яйчниците при жените и именно поради това е много ценен за тях. Той повлиява и самата продукция на хормони, а това има косвено значение за правилното функциониране на целия женски организъм и самочувствието на жената. Всяка жена, която изпива по 200 мл. прясно изцеден сок от моркови дневно, може да разчита на добро здраве, стабилна нервна система и самочувствие. Сокът от моркови поддържа младостта на клетките, но не бива да се забравя, че и с него не трябва да се прекалява. Пиенето на големи количества от него, могат да причинят оцветяване на кожата в жълто-оранжев цвят, което се дължи на голямото количество каротин в морковите.

Според някои диетолози типичното пожълтяване при прекомерно приемане на сок от моркови се дължи не на самите моркови, а на остър процес на прочистване на черния дроб, където са се натрупали токсини. Според тях промяната в цвета на кожата не се дължи на цвета на сока от моркови, а на неговото въздействие върху вътрешните органи. Ако сте прекалили с количеството на сока, намаляването на консумацията му, може да реши този проблем и постепенно пожълтяването изчезва.

Чаша със сок от моркови
Сокът от моркови се консумира непосредствено след изцеждането му

Как и по колко сок от моркови да приемаме?

Много важно е да се знае, че сокът от моркови трябва да се консумира веднага след изцеждането му. Ако престои, той променя и цвета, и вкусовите си качества. А сокът от моркови безспорно е лидер по вкусови качества при зеленчуковите сокове. Той съдържа дори захар, без това да му пречи да регулира кръвната захар при хора болни от диабет. Не бива обаче да се прекалява с количеството.

Сокът от моркови се препоръчва от всички лекари вече като мощно средство за профилактика и лечение. Когато го приемаме профилактично на ден е достатъчно да изцедим по един средно голям морков, а когато целта е лечебна е най-добре да се консултираме за количеството с нашия лекар като той дори може да препоръча схема с почивки и различни количества през деня.

Добре е да подбираме морковите, които консумираме, защото ако почвата е била неправилно третирана, те могат повече да навредят, отколкото да ни помогнат.

Освен това различните сортове са с различни вкусови качества и състав. Най-вкусни и полезни са едрите ярко оранжеви моркови, които са заоблени в края, а  зелената част е свежа. Острите и бледи моркови са по-стипцави и бедни на захар и каротин.

И накрая нека обясним и защо да изпиеш чаша сок от моркови е по-полезно от това да изядеш морков.

Прясно изцеденият сок от моркови е чист от вредни елементи – пестициди и химикали, които остават обикновено в кюспето, но е много важно да се пие веднага след като се изцеди. За тази цел има много подходящи сокоизстисквачки, които дават възможност да почерпите за кратко време цялото семейство с чаша прясно изцеден  вълшебен на вкус сок от моркови.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics