Начало / Жената днес / Женско здраве / Дълга коса – как да я поддържаме красива?
От много голямо значение за здравата и дълга коса са протеините, желязото и минералите
От много голямо значение за здравата и дълга коса са протеините, желязото и минералите

Дълга коса – как да я поддържаме красива?

Да имаш дълга коса си остава вечен символ на женственост. Всяка жена мечтае да има дълга и красива коса, а няма мъж, които да не се захласне след дългокоса красавица. Дължината на косата дава възможност и на голямо разнообразие от прически.

Добрата грижа за твоята дълга коса изисква много повече усилия, отколкото за къса или средно дълга коса. Дори самото миене и изсушаване на дългата коса отнема много време. Коса, когато е здрава расте със сантиметър – сантиметър и половина всеки месец и всяка жена иска тя да е лъскава и гъста, но за да бъде това факт са необходими непрекъснати грижи за нея. Ако кожата на главата е изтощена, то това важи и за косъма – става чуплив, изтънява и загубва блясъка си. Причината за това е липсата на соли като желязо, калций, цинк, магнезий.

Трябва да се знае, че косата е най-сигурният барометър на тялото, показващ присъствието или липсата на добро здраве.

Медицината е доказала, че дневната консумация на ключови витамини като тези от групата на витамин В може да помогне на косата ви да стане по-гъста и здрава. Здравословното хранене от много голямо значение за здравето на косата, а от там за нейната красота. Причината за това, е че косата е изградена предимно от протеини. Здравословното хранене позволява на необходимите хранителни вещества да се усвоят от организма. Това неминуемо ще се отрази положително на растежа на косата.

От много голямо значение за здравата и дълга коса са протеините, желязото и минералите. Ако искате да имате красива коса трябва да се храните с храна, която е богата на мляко и млечни продукти, грах, извара и соя. Ако пиете по около 3 литра вода на ден, това ще спомогне хидратацията. Кокосовата вода пък е богата на минерали. Хубаво е да включите храни богати на желязо като например фурмите. Смокините и цвеклото също са много полезни за косата. За да подхраните косата си с всички необходими витамини и минерали е добре да консумирате повече зелени листни зеленчуци, домати, папая и круши. Зеленият чай също е много полезен за косата. Случва се да има малабсорбация заради нарушения в гликемичния индекс и констипация, въпреки питателната диета, която спазвате. Поради тази причина диетата ви трябва да съдържа и фибри, за да може червата ви да са регулирани добре. Трябва също така да се знае, че важно за здравата коса, освен хранителните режими е и психическото здраве. В днешния натоварен, изпълнен със стрес, живот все по-често срещани са атопичните и автоимунни заболявания, които неминуемо се отразяват и на косата ни.

Не е необходимо да миете ежедневно косата си. Да, чистота за косата е важна, но при дълга коса, не е необходимо да я миете всеки ден. Всъщност, много стилисти препоръчват да пропуснете един ден, а може понякога и два, за да се избегне загубата на ключови хранителни вещества. Колко дни може да пропуснете, показва самата коса, но ако тя не допуска нито ден, тези дни, в които пропускате използвайте сух шампоан. Той не само ще почисти и освежи косата ви, а също така ще й придаде обем и плътност. Всичко, което трябва да направите след това е да прокарате пръсти през нея, за да й придадете приятно рошав вид. Никога не сресвайте дълга коса мокра – това води до накъсване на косъма. За да срешете своята коса винаги избирайте кръгли четки. Хубаво е да започнете в посока от корените към края на косата. Така ще придавате още повече обем на косата ви. Сушенето на коса, независимо дали е дълга или къса, със сешоар трябва да се избягва, но ако няма как да го избегнете, то направете го с глава наведена надолу. Така косата ви ще стане по-обемна когато се изправите, защото посоката на въздуха ще я накара да стои по различен начин. Това е един доста полезен трик ако искате да придавате повече плътност и обем на косата си.

Накратко

  • Мократа дълга коса не трябва да се разресва никога с четка или гребен.
  • Когато искате да разплетете косата си, използвайте пръстите си.
  • Балсамът, който трябва да използвате след като сте измили косата си със шампоан трябва да е на протеинова основа.
  • Винаги измивайте косата си с меки шампоани. Никога не нанасяйте балсама върху скалпа. Правете го върху косата – от дължината на ушите до краищата.
  • Нормално е жена с дълга коса да я мие на всеки 2-3 дни с подхранващ шампоан. Водата трябва да е със стайна температура, но може и малко по-висока.
  • В дните, в които не си мият косата, жените със суха коса е добре да нанасят само балсам и да я плакнат с топла вода.
  • Хубаво е един път в седмицата да масажирате с пръсти скалпа използвайки подхранващо масло. Може да използвате например бадемово масло.
  • Най-добре, след като я измиете, да оставите косата си да изсъхне сама.
  • Завийте главата си с хавлия като тюрбан когато я сушите. Постойте така 5-7 минути и след това нежно я подсушете.

И запомнете: Каквито и маски и масла да ползвате за косата си, косата се храни най-добре, когато Вие се храните добре. Тя е огледало на Вашето здраве. Ще имате красива, здрава и дълга коса, ако Вие самата се грижите за своето здраве по възможно най-добрия начин.

Прочетете също

Пшеничен зародиш

Пшеничен зародиш и неговата магическа сила за поддържане на младостта

Пшеничният зародиш е природен продукт, който се усвоява лесно от организма и е изключително богат на много и разнообразни полезни вещества, участващи в в регенерацията на клетките и поддържането им по-дълго млади

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics