Начало / Семейство / Проблеми в семейството / Загубата на комуникация е причина за много от разводите
Спор
Липсата на желание за чуваемост между двама съпрузи е голям проблем

Загубата на комуникация е причина за много от разводите

Бракът и съвместното съжителство на мъж и жена не е толкова лесно нещо, както им се струва на двамата влюбени, когато решават да заживеят заедно и да споделят почти напълно живота си. Магията на любовта често притъпява и прикрива съществени разлики в двамата, които след време по време на брака излизат на повърхността и стават причина за катастрофална почти пълна загуба на комуникация между двамата съпрузи.

За да е успешно едно семейство е необходимо то да бъде един синхронен екип, умеещ да комуникира помежду си. Късането на връзката или криза в общуването, прави съвместния живот труден до невъзможен и става причина в повечето случаи до раздяла и развод. Една от основните причини за да се стигне до тази некомуникативност до голяма степен е недостатъчно разбиране в двамата партньори на факта, че съществуват съществени разлики между тях, които те самите е необходимо да преодолеят.

По начало самите разлики между мъжа и жената като различни полове не е малка, а в повечето случаи всеки от тях до този момент от живота си е комуникирал преди всичко със своя пол – мъжете имат приятели, а жените – приятелки. В комуникацията обаче между двата пола има разлики. Мъжът и жената по правило функционират и разсъждават различно, а това често води до изкривена интерпретация на казаното от съпруга или съпругата в брачните взаимоотношения, а впоследствие във времето до нарушена комуникация и развод.

Мъжете обикновено са по-дейни и не си падат много по разговорите и подробностите. Те обичат да взимат сами решения и това е част от усещането им за стабилност и мъжественост. Жените, обратното – харесват разговорите, особено като се касае за разрешаването на проблеми. Това са разлики в половите особености ,които са сериозно предизвикателство пред всяка двойка. Нужно е да научиш един съвсем непознат език – езикът на своя партньор! Ако не успееш – това вече става проблем. Когато проблема се развие до такава степен, че има пълна липса или нежелание за чуваемост от един от двамата партньори, а понякога и от двамата, развода е неизбежен и е само въпрос на време.

Най-честата диагноза, която се слага в такива случаи е  „несходство на характерите“ и всеки от двамата излиза от ситуацията с чувство за невинност. Когато  от брака  няма деца, обикновено двамата продължават безболезнено живота си напред .След време обаче почти сигурно повтарят ситуацията, тъй като не са осъзнали основната причина за разпада на първия брак.

Разводът е едно решение, което може да разбие психиката и живота на много  от членовете на едно семейство и затова не бива с лека ръка да се взима подобно решение преди да се потърси причината за загубената комуникация и да се положат усилия да бъде възстановена и спасен брака. За целта може да се потърси и специализирана помощ о семеен консултант, а понякога могат да помогнат дори близки и приятели. Необходимо е просто всеки от съпрузите да се опита да чуе другия и  да се постави на негово място, анализирайки  евентуалните му чувства. Така ще намери обяснение до голяма степен и на поведението му и последствията, които са предизвикали и довели до мисълта за взимането на такова крайно решение – развод.

Осъзнаването на различията между половете е изключително важно за създаването на добър емоционален климат в един брак. Необходимо е всеки от съпрузите да отчете  този факт и да направи всичко възможно за своето приспособяване. Успехът може да бъде толкова ползотворен, че дори да се постигне истинско семейно щастие и удовлетворение.

 

Прочетете също

Щастие и любов

По какво да познаем подходящата жена за успешен брак

Много често улисани в ежедневните си задължения мъжете не забелязват, че най-подходящата жена за тях е непрекъснато пред очите им, но те просто не я виждат, защото тя не е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics