Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Как да се предпазим от комари
Комар
Комарите са насекоми, които всяко лято ни създават сериозни проблеми

Как да се предпазим от комари

Лятото е сезонът, в който популацията на комари в цялата страна значително се увеличава, ако своевременно не бъдат организирани и предприети сериозни мерки за обработване на техните биотопи – местата със застояла вода, където се размножават и развиват комари. Дъждовете и последващите ги наводнения са причина за появата на множество такива места с различни количества застояла вода, често има и цели заблатени територии. Наличната влага в съчетание с високите летни температури е най-благоприятно условие и причина за масовото размножаване на комари.

Интересното е, че комарите имат предпочитания както към отделните индивиди, така и към частите на тялото. Те нападат според топлината на тялото, въглеродния двуокис и млечната киселина и има хора, които са по-малко атакувани от тях. Привлича ги най-вече по-бяла и нежна кожа с повърхностна кръвоносна система. Много уязвими са децата. Има версия, че някои хора имат гени, които ги предпазват от комари, но още няма доказателства как точно става това.

Наред с мерките, целящи принципно разрешаване на проблема /дрениране на застояли води, успоредно с унищожаване на яйцата и личинките на комарите, намиращи се в тях, както и на летящите във въздуха възрастни насекоми/, всеки отделен човек може да използва различни средства, за да се предпази от ухапване от комари.

Комарите са най-активни и хапят предимно през нощта. По тези причини на първо място трябва да се вземат мерки, ограничаващи възможностите за проникване в спалните. Поставянето на мрежи на прозорците и вратите е много важно, особено когато там спят деца.

Ефектът от тази мярка е доста добър, а не е и  толкова скъп. Този ефект може допълнително да се засили ако мрежата допълнително се напръска или намаже с инсектицид – химическо вещество, което убива насекомите. За тази цел може да се използва някой от перметриновите препарати за летящи насекоми, които се продават в аптеките.

В случай че в жилищните помещения вече са проникнали комари, те може да се унищожат чрез напръскване с инсектициден спрей. Трябва да се има предвид, че тези аерозоли имат бърз ефект, но той обикновено не е много продължителен и ако достъпът на комари не е ограничен и те продължават да влизат в помещението, не може да се разчита да бъдат унищожавани в течение на цялата нощ. По – ефективно е да се комбинира еднократното напръскване със спрей с използването на специални постоянно действащи устройства за изпаряване на таблетирани или течни инсектициди, най-често от групата на синтетичните пиретроиди.

Индивидуалната защита срещу ухапване от комари се осигурява чрез подходящо облекло и чрез препарати, наречени репленти. Това са химични вещества, които не убиват насекомите, а ги отблъскват. Реплентите се използват за намазване на откритите части на тялото, а също така и за импрегниране на дрехите. Активно действащото им  вещество най-често е диетилтолуамид /ДЕТА/ или диметилфталат и това е отбелязано на препарата.

Репелентите се предлагат под формата на течности, лосиони, тоалетно мляко, аерозоли, кремове и т.н. и могат да се намерят във всички аптеки. При прилагане върху кожата репелентът  е ефективен различно дълго време – от минути  до около 10 часа в зависимост от редица фактори като вида на препарата, влажността и температурата на въздуха. В някои случаи, особено при висока влажност и температура, може да бъдат необходими повторни намазвания през 3-4 часа.

Важно е репелентите да се използват вечерно време, когато комарите нападат най-много, и с тях се намазват откритите части на тялото – вратът, китките, лактите. Репелентът не трябва да се пръска към лицето, да влиза в контакт с лигавиците, очите и устните, не бива да се прилага в дълбоки кожни гънки или върху  чувствителна , изгоряла  от слънцето или наранена кожа. След намазване с репелент  ръцете трябва да се измият  да се спазват със сапун и вода. Във всички случаи трябва стриктно да се спазват препоръките на производителя, като посочените дози да не се надвишават, особено когато става въпрос за деца.

При излизане навън вечер е уместно да се подбира и подходящо облекло – памучни дрехи, които максимално покриват тялото /дълги панталони, ризи с дълги ръкави и т.н./, а останалите открити части да се намажат с репелент. Ефектът на репелента може да стане по-продължителен, ако с него се напръскат и дрехите /обикновено има указния дали  препаратът е подходящ и за какви тъкани/. Допълнителна защита може да се осигури също така чрез третиране на дрехите и с инсектицид, например перметринов разтвор.

Хубаво е да се знае, че алкохолът много привлича комарите, а същевременно и им действа. Затова когато пием бира лятно време на открито трябва да знаем, че сме направо магнит за комарите и е добре предварително да сме се подготвили за срещата с тях.

Прочетете също

Сглобяема къща през зимата

Сглобяемите къщи стават все по-предпочитани

Строителството на сглобяеми къщи става много популярно и все повече хора се спират на него, комбинирайки бързина, енергийна ефективност и икономия на средства като важни предпоставки за избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics