Начало / Вкусно / Как се прави сладко от пресни плодове
За да се получи светло сладко, не трябва да се приготвя повече от 1-2 кг

Как се прави сладко от пресни плодове

В сезона на изобилие от пресни плодове е добре да знаем как да ги използваме и да си направим сладко от тях. При приготвянето на сладката трябва да се спазват известни условия: Плодът не трябва да е презрял и тъмен. С всички плодове се постъпва горе-долу еднакво. Някои плодове само се почистват, например ягоди, малини, на други се вадят костилките – череши, вишни, трети се белят и се държат във варно мляко – една кофа вода и 150 г. негасена вар. Поставен във варно мляко, плодът става корав, понеже овощната захар в съединение с негасена вар образува неразтворими захари. Така твърдите плодове се измиват внимателно в няколко води, за да не остане по тях от варното мляко. Захарта, с която ще се работи сладкото, трябва да бъде чиста – предпочита се да бъде на бучки. Сиропът, получен от нечиста захар, може да се почисти с белтък. За да се получи светло сладко, не трябва да се приготвя повече от 1-2 кг. В противен случай става тъмно. Ако сладкото е много гъсто, то се озахарява и не може да се поднесе с лъжичка, а ако е много рядко, има вид на гъст компот. Сиропът на сладкото е готов, когато капка от него застава на ръба на порцеланова чинийка. Преди да стане сладкото готово, му се слага на 1 кг. захар 300 г. гликоза и една чаена лъжичка лимонтозу на прах, разтворено в малко вода. Ако искаме да ароматизираме нашето сладко, ароматът се слага в последния момент. Ако ароматът е листа от индрише, слагат се 5-6 минути преди свалянето на сладкото от огъня. За да се запази светъл цветът на приготвеното от нас сладко, след като се свали от огъня, се слага в друг съд, пълен със студена вода, която се сменя за бързото му изстудяване.

Докато сладкото е още топло, се обира пяната му и след като изстине, се сипва в буркани или кутии на сухи и проветриви места. Ако случайно то се вкисне, захароса се или плесеняса, плесента се обира и върху сладкото се слага хартия, намокрена със спирт. Ако това не го оправи, то се преварява. При преваряването всяко едно сладко потъмнява и плодът се обезформява. Ако сладкото е вкиснало, сиропът се преварява отново и плодът се пуска в кипящия сироп, но много за малко. Ако е вкиснал и плодът, не остава нищо друго освен за това сладко да се свари мармалад. Сладките се озахаряват поради недостиг на лимонтозу.

Сладко от череши или вишни

Продукти: 1кг. череши или вишни, 1 кг. захар, 300г. гликоза, 750 мл. Вода и пълна лъжичка лимонтозу, разтворено в малко вода, ванилия

Черешите се измиват и се почистват от костилките с подходящ уред. Ако нямате такъв, става с игла. Сипва се захарта във водата и сиропът се вари до сгъстяване. Снема се от огъня и се слага плода. Когато той се напои, сладкото се поставя да ври на силен огън до сгъстяване на сиропа. Пет-шест минути преди да се свали от огъня, се слага гликозата и след това се добавя лимонтозуто. Ванилията се слага в последния момент. Вече готовото сладко се изстудява със студена вода.

Ако сладкото е от вишни се слага повече захари към края на изваряването част от сиропа се отделя и сладкото продължава да се вари до желаната гъстота. Слага се само ½ лъжичка лимонтозу, защото плодът е кисел.

Сладко от сини сливи

 Продукти: 700 г. средно големи сливи, 1 кг. захар, 750 мл. Вода, 300 г. гликоза, 1 лъжичка лимонтозу, разтворено в малко вода.

Сливите се обелват и се изваждат костилките им. Държат се във варно мляко 1-1/2 часа, след което се измиват в няколко води, за да се изчистят от варното мляко. Приготвя се сироп и се сгъстява, сваля се от огъня и в него се пускат сливите. След като сливите се напоят, сладкото се поставя на огъня да поври. Слага се гликозата. Лимонтозуто разтворено в малко вода, се прибавя, когато сиропът се е сгъстил толкова, че капак от него да може да се задържи на ръба на порцеланова чиния. Готовото сладко се прибира в буркани, след като изстине.

Сладко от ягоди или малини

 Продукти: 1 кг. ягоди или малини, 2 кг. захар, 600г. гликоза, 2 лъжички лимонтозу.

Плодовете се почистват от зелената част, без да се мага жилото. В съда, в който ще варим сладко, се нареждат ред ягоди /малини/, ред захар. Върху тях се изстисква един лимон. Така подредените плодове престояват една нощ. На сутринта се слагат на огъня да врят с една чаена чаша вода. След като сиропът се сгъсти и капка от него застава но ръба на една чиния, прибавят се гликозата и лимонтозуто, разтворено в малко студена вода. След 5-6 минути сладкото се сваля от огъня и съдът се разклаща, за да се събере пяната, която се отбира, а благодарение на това всяка ягода /малина/ се отделя и се овалва в сироп. Ако не се направи това, плодовете се слепват едни за други.

При малините с разклащането надясно и наляво на тавата се образуват купчинки от семките на малините, които се изхвърлят.

Сладко от зелени доматчета

 Продукти: 1 кг. зелени доматчета, 1 ½ кг. захар, 750 мл. Вода, 300 г. гликоза, 1 лъжичка лимонтозу.

Връхчетата на доматите се подрязват и с игла се изчистват внимателно семената им. Варят се в три-четири води. За да запазят зеленият си цвят, във втората вода се поставя син камък, колкото царевично зърно. Изваждат се от кипящата вода и веднага се изстудяват със студена вода. Така ципата на доматчетата се свива и с ръка много лесно се изхлузва и се обелва. Кипва се сиропът, сгъстява се и в него се пускат доматчетата, които през това време са стояли на покривка, за да се отцедят от водата. Всяко доматче, преди да се пусне в сиропа, се изстисква от останалата в него вода. Ако не се изстиска останалата вода, сиропът няма да проникне в доматчетата и сладкото се озахарява отвътре. Това явление се наблюдава много често. Сладкото се вари до сгъстяване на сиропа, прибавят се гликозата и лимонтозуто, разтворено в малко студена вода и отново се вари. Сваля се от огъня и се ароматизира с ванилия или през време на варенето се слага индрише.

Сладко от кайсии

Продукти: 1 кг. кайсии, 1 кг. захар, 750 мл. Вода, 300 г. гликоза, 1 лъжичка лимонтозу, 2 лъжици вар.

Кайсиите се белят с остро, тънко дръвче или перодръжка се махат костилките. Варта се разтваря в 4-5 литра студена вода. Получава се варно мляко, в което кайсиите се киснат около два часа. Измити с няколко води, кайсиите се пускат в кипящия сироп, приготвен от захарта и водата, който ври 20 минути. Сладкото ври докато капка от него застава на периферията на порцеланова чиния. Слага се гликозата. Киселината се разтваря в малко студена вода и се сипва в сладкото. С нея сладкото ври около 5-6 минути. След това се изстудява в съд със студена вода. Водата се сменя, докато изстине сладкото. Колкото по-скоро се изстуди, толкова по-светло ще стане нашето сладко. Във всяка кайсия по желание може да се мушне обелена и добре изсушена кайсиева ядка или обелен бадем.

Сладко то дюли

Продукти: 700 г. дюли, 1 кг. захар, 750 мл. Вода, 300 г. гликоза, 1 лъжичка лимонтозу.

Сгъстява се сиропът. Набързо обелените дюли, които се държат в студена вода, за да не потъмнеят, се настъргват с едра ренде върху сиропа. Сладкото се вари на силен огън. Слагат се гликозата и лимонтозуто, разтворено в малко студена вода, и се вари още 2-3 минути. Така нашето сладко ще стане светло кремаво а за да се получи розов цвят, сладкото се вари на слаб огън и лимонтозуто се слага по-рано. Към края на варенето се слагат листа от индрише.

Същото сладко може да се приготви с бадеми, които обелени, разделени на две и добре изсъхнали, се слагат в готовото сладко.

Сладко от смокини

 Продукти: 1 кг. смокини, 2,5 кг. захар, 750 г. гликоза, 2 равни лъжички лимонтозу, син камък колкото фасулено зърно.

Подрязват се дръжките на смокините, измиват се, надупчват се с вилица и се варят в четири води, докато последната вода стане бистра. Към втората вода се прибавя синия камък. Уврелите смокини се изстискват леко с ръка. Кипват се 500 г. захар и 500 мл. Вода. В този кипнал сироп се пускат смокините и се оставят да врят. Махат се от огъня. Отделно се кипва останалата захар с 1 ½ л вода. Ври 10 минути. В получения кипящ сироп се пускат смокините. Когато сиропът се сгъсти, слагат се гликозата и киселината, разтворена в малко студена вода. Сладкото се сваля от огъня и смокините се оставят да нощуват в сиропа. На другия ден смокините се изваждат и сиропът се кипва отново. Сгъстява се и в него се пускат смокините. След като поврят, сладкото се сваля от огъня и се изстудява в съд със студена вода. След като махнем готовото сладко от огъня, то се ароматизира с ванилия или бергаментова есенция.

Прочетете също

Красиви теменужки

Теменужки – отглеждане и грижа за тях

Теменужките могат да красят вашия дом целогодишно. Те са цветя, които са лесни за отглеждане и дават невероятен уют на дома и красота на двора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics