Начало / Любопитно / Докторе защо? / Черешите са естествен аналгетик
Череши
Черешите са много полезен плод, който действа антиоксидантно на организма и подобрява обмяната на веществата

Черешите са естествен аналгетик

Много хора не знаят, че черешите освен много полезни и вкусни, са и естествен аналгетик. Изследвания на учените са доказали, че червените пигментни вещества в тях намаляват болката и лекуват мускулни и ставни заболявания като същевременно и действат противовъзпалително. 

Още в древността източната медицина е ценяла този плод и  черешите са  били препоръчвани при болести свързани с двигателна система на човека. Може би  факта, че всички птици са ги предпочитали и дори са били наричани от хората „ птичи плодове“, е навел учените на мисълта подробно да се спрат на изследвания  за влиянието им върху двигателната система. Богатото съдържание на салицилова киселина прави черешите допълнително невероятно подходящи при лечение на артрит, подагра и ревматизъм.

Черешите са много полезен плод, който действа антиоксидантно на организма  и подобрява обмяната на веществата.Те действат укрепващо на кръвоносните съдове и нормализират кръвосъсирването. Много богати са на биологично активните вещества кумарин и оксикумарин, а наситено червеният им цвят се дължи на антоцианини и каротиноиди. Тези съставки са невероятно важни за сърдечно-съдовата системаи затова черешитесе препоръчват при заболявания, свързани с нея, особено при високо кръвно налягане.

Поради ниското съдържание на захари, афруктозата в тях, която бавно се разгражда и не натоварва задстомашната жлеза, черешите са един от най-подходящите плодове и за хората болни от диабет. Лесно се усвояват от организма и подобряват храносмилането и обмяната на веществата.

За да може обаче всички тези свойства и влияния на черешите да бъдат пълноценни за организма, те трябва да бъдат пресни и добре узрели. Дръжката им трябва да бъде зелена и да имат свеж и здрав вид. Черешите с пожълтели дръжки са вече презрели и не са толкова полезни. Не бива да се прекалява с количеството изядени наведнъж череши. Подходящото количество за една порция е около 250-300 гр. Преяждането с череши е опасно за претоварване на храносмилателната система, защото са богати на влакнини. Особено трябва да внимават хора, които имат храносмилателни смущения или страдат от хроничен колит.

За съжаление плодът доста бързо преминава  и е доста капризен на съхранение, но все пак има начин да се запасим за по-дълъг период от него. Ако черешите са здрави и пресни може да се почистят от дръжките и да се съхраняват във фризер във вакумирани пликове много дълго време без да се нарушат качествата им от това.

Една от най-препоръчваните антиоксидантни диети за пречистване на организма е т. нар. „Черешова диета“, при която за 5 дни се очиства организма от излишните токсини и се нормализира теглото.  На ден могат да се изяждат до 1,5 кг. череши, но разпределени на порции не по-големи от 300 гр. Диетата е много ефективна, но само за хора, които не страдат от стомашно- чревни заболявания.

Така или иначе, добре е от мига, в който започнат да излизат на пазара узрели череши, до края на сезона им, във всеки дом и всеки ден да има купа пълна с тези така полезни плодове. Така организма ни ще получи максимално количество  от всичките им ценни съставки за годината.

Черни череши
Черните череши са изключително вкусни и полезни

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics