Начало / Любопитно / Докторе защо? / Красивият загар днес, води до състаряване на кожата утре
На плажа
Излежаването на плажа е приятно, но може да бъде и опасно

Красивият загар днес, води до състаряване на кожата утре

Всички обичаме летния загар на кожата си, който я прави по-гладка и по-красива. За съжаление обаче учените твърдят, че за този красив тен впоследствие плащаме с по-ранно остаряване на кожата и всъщност излъчванията на Слънцето водят до по-бързото и стареене.

Истината е, че слънчевите лъчи не бива да се демонизират, защото са много полезни. Просто като с всяко друго нещо не бива да се прекалява с тях и е важно когато искаме да добием така желания загар, да го правим внимателно и предпазливо за да не страда кожата ни. В желанието си бързо да се сдобием с тен често правим сериозни грешки и това наистина води до състаряване на кожата и други сериозни проблеми, които могат да са с трайни последици.

Учените са прави в едно – системното предозиране с UV–лъчи води до преждевременно стареене на кожата. Тя загубва своята еластичност, загрубява и се появяват бръчки.

От друга страна не бива да се пренебрегва факта, че устойчивостта към слънчевите лъчи е различна при различните типове кожа и е много важно да имаме предвид своя „фототип“ на кожата. Трябва сами много добре да преценяваме от какви грижи има нужда тя. Използването на слънце-защитна козметика е желателно, особено когато кожата е бяла и лесно изгаря.

Често в стремежа си за краткия престой по време на ваканция в близост до морето за  да добием максимален тен и да „съберем слънчеви лъчи за зимата“, правим едни и същи грешки като престояваме много дълго време на плажа и кожата изгаря още през първите дни. Получава се зачервяване и болезненост, които са последвани от лющене на горния й слой, а понякога дори разраняване. Необмисленото излагане на преките слънчеви лъчи води до сериозни рискове и дори най-силните слънце-защитни козметични продукти не биха могли да ни предпазят. Обикновено това изгаряне става доста неусетно, а галещите слънчеви лъчи са направо коварни.

Слънчево изгаряне

Едва по-късно се усещат болезнените поражения, които после доста трудно се преодоляват и могат да станат причина вместо с  равен и красив тен да се сдобием с проблеми  и грозни кожни проблеми.

Затова запасявайки се със слънце-защитна козметика е нужно да се запасим и с  достатъчно разум и да не се изкушаваме от целодневен престой на плажа. Важно е да се знае, че скриването под чадъра няма да ни предпази от изгаряне. Ако сме били на плаж цяла сутрин и сме излагали кожата си пряко на слънчевите лъчи, скриването ни под чадъра в следобедните часове, когато знаем, че слънцето е опасно, няма да ни спаси от изгаряне. Доказано е, че повече от 35 процента от UV–лъчите  преминават и през чадъра, независимо от материята му, а разсеяното слънчево лъчение допълнително допринася за изгаряне на кожата.

Веднъж допуснато изгаряне на кожата налага незабавно взимане на мерки относно лечение и то с медикаментозни кремове, които да овлажнят и подхранят поразената кожа. Ако има образувани мехури трябва много да се внимава да не бъде нарушена целостта им, защото това може да доведе и до образуване на рани и инфектиране на кожата. Излагането на преки слънчеви лъчи е абсолютно противопоказно и то не по-малко от 5-6 дни след дори и най-лека форма на слънчево изгаряне.

Не бива никога да подценяваме изгарянето на кожата от Слънцето, защото един безразсъден ден на плажа може да провали напълно лятната ни почивка и образуването на така желания тен. И най-малката грешка в това отношение ще има обратният ефект и вместо с равен и красив шоколадов тен, ще станем на петна с грозно лющеща се кожа.

Изгаряне на раменете
И най-лекото изгаряне може да създаде сериозни последствия за кожата

Честото изгаряне на кожата може да доведе до рак на кожата и други много трудно лечими кожни болести, а преждевременното остаряване е неминуемо. Нужно е много внимателно да се отнасяме към слънчевите лъчи и дозирано да ги допускаме до кожата си за да я запазим дълго време млада и еластична. Приема на много течности през летният период е задължително условие за съхранение на нейната красота. Ползването на овлажняваща козметика с висок фактор на защита, особено за кожата на лицето и шията е задължително.

Прочетете също

Сенна хрема в градски условия

Ако страдате от сенна хрема, има неща за които не знаете и в тази статия, може да ги научите. Защо в градовете хората по-често страдат от сенна хрема, отколкото тези по селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics