Начало / Любопитно / Наднорменото тегло не винаги е от неправилно хранене
Причини за напълняване
Защо човекът до нас се храни повече, а е по-слаб?

Наднорменото тегло не винаги е от неправилно хранене

Борбата с излишните килограми е сериозен проблем, с който се борят милиони хора по света. Спазваме най-различни диети, ходим на фитнес, тичаме, а от всички медии ни заливат безброй реклами за чудотворни хапчета и чайове, които ще ни спасят от това да сме дебели. И въпреки всичко процентът на хората с  наднормено тегло си остава много голям и май проблемът не винаги е от неправилното хранене и застоялия начин на живот…….

Ако с месеци се храните здравословно и спортувате, а въпреки това резултатът е почти никакъв или минимален, е възможно проблемът да не е само в калориите. Лесното качване на килограми и съответно много бавното освобождаване от тях  може да е резултат от други причини, които не са свързани само с храненето. Наддаването на тегло е доста сложен процес, който не винаги може да се обяснява само с  простата  разлика от приетите и изразходвани калории от организма.

Фактори, които е възможно да са причина за това лесно да наддаваме на тегло и да не може да отслабнем:

1. Прекомерен стрес и тип нервна система

Факт е, че стресът се отразява различно на различните хора в зависимост от емоционалните им особености и типа нервна система. Често стресът е причина за наддаване на тегло  и причината е в самата защита на организма, който се опитва да се справи с него. Стресът е натоварване на организма и чувствайки се застрашено човешкото тяло винаги започва да трупа запаси за да оцелее. Получава се и едно  естествено забавяне на метаболизъма. В този процес участват специфични хормони, които спомагат  затлъстяването  въпреки, че не се поема много храна. Поради специфичността на всеки организъм и типът нервна система, стресът е фактор, който може да е сериозна причина за наддаване на тегло при някои хора.

2. Неправилен режим на живот и редовно недоспиване

Въпреки, че много хора смятат, че натоварвайки се физически, включително и с недоспиване, би трябвало да отслабват, то  това не  винаги е така. Недоспиването също е доста сериозен фактор, който може да е причина за затлъстяване.

Функциите на човешкото тяло са най-балансирани когато то е отпочинало. Недоспиването подобно на стреса натоварва организма и отново отключва ” режима му на оцеляване”, в който той пести енергия и трупа резерви, забавя своя метаболизъм. Когато имаме редовен и пълноценен сън, тялото ни е спокойно и метаболизмът функционира балансирано като пълноценно се освобождава от приетите калории без да се опитва да ги съхрани  инстинктивно. Най-добре функционира организъм, който почива по едно и също време в денонощието и се събужда сам.

3. Прием на лекарства, чието  въздействие върху метаболизма Ви дори не подозирате

Някои лекарства, приемани дори по лекарско предписание, може също да са причината за необяснимо напълняване. Това са медикаментите, които се предписват при заболявания като депресия, диабет, високо кръвно, дори за мигрена. Хормонозаместващата терапия  и контрацептивите също могат да станат причина за наддаване на тегло въпреки, че се спазва диета и правилен режим на живот.

Поради специфичността на всеки организъм този ефект на някои медикаменти не винаги е задължителен и е възможно лекарят, който ги е предписал да е пропуснал да Ви предупреди. Доста вероятно е някои лекарства да  Ви влияят  и ако въпреки че се храните здравословно и редовно спортувате, забелязвате, че килограмите се увеличават, е добре да се замислите какво точно приемате и дали то не е причина за напълняването. Понякога е възможно да смените лекарството с друго, което няма да влияе по този начин. В никакъв случай обаче не спирайте лекарството без знанието на лекарят, който го е предписал. Понякога 2-3 кг., качени при определено лечение не са фатални, а дори помагат оздравяването, а с малко повече движение, би могло да се преодолеят, без да се спира лекарството – причинител.

Възможно е и да се касае просто за задържане на течности в организма от някое лекарство, което се коригира от само себе си след приключване на лечението с него.

 

4.Неподозирано заболяване може да е причина за затлъстяване

В някои случаи наддаването на тегло може да бъде просто симптом на заболяване, за което не знаете. Например, при понижена функция на щитовидната жлеза се забавя метаболизма и се качват неусетно килограми без да има друга причина за това.

Ако сте забелязали, че качвате килограми и това е съпътствано с необяснима умора, сънливост, главоболие и липса на енергичност, е добре да се обърнете към ендокринолог.

 

5. Критическата възраст, предменопаузата и самата менопауза  при жените могат също да са причина за натрупване на тлъстини.

Менопаузата е период на някои загасващи функции в половата система на жената, които са свързани със сериозни хормонални промени в организма. Този период е доста различен  и индивидуален, но ако сте близо до средната възраст и усещате първите признаци и промени в цикъла, а килограмите започват да вървят нагори, то най-вероятната причина за наддаването на тегло е именно хормонална. Обикновено натрупването на тлъстини в този период е около ханша и е доста трудно за преодоляване. И все пак с един правилен режим на хранене и повече движение, бихте могли да забавите процеса поне с 10 години. Ходенето пеша на чист въздух и приемането на повече плодове и зеленчуци е най-доброто лекарство  в този период. Движението спомага за поддържане на костната плътност, която е застрашена при жените в критическа възраст и същевременно, съчетана с правилен режим на хранене и почивка, ускорява метаболизма, който естествено се забавя с възрастта.

Прочетете също

Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята

Делфините – едни необикновени същества

Делфините са едно чудо на природата, което все още е обект на много изследвания и проучвания. Безспорен факт е, обаче тяхната интелигентност и дружелюбно отношение към човека. Можем ли да оценим това приятелство и да отвърнем подобаващо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics