Начало / Вкусно / Десерти и торти / Плодова салата от диня с боровинки за здрави очи
Ако съчетаем диня с боровинки, получаваме мощно природно лекарство против отслабено зрение
Ако съчетаем диня с боровинки, получаваме мощно природно лекарство против отслабено зрение

Плодова салата от диня с боровинки за здрави очи

Няма по-приятна и полезна храна в летните жеги от охладена в хладилника плодова салата. Изобилието на пресни плодове дава възможност да използваме въображението си и да ги подберем според своя вкус, но един от плодовете, който заслужено държи първенството през лятото е динята.

Тя съдържа около 92% вода и освен, че помага на дехидратирания ни от жегите организъм, е незаменим източник на витамини и минерали. Богата на витамини и минерали в същото време динята е много ниско калорична, въпреки своята сладост. Тя съдържа плодова захар и съдържанието й на въглехидрати е по-ниско от повечето други плодове, което я прави много подходяща за диетично хранене, дори при диабетиците. Фруктозата освен, че не вреди на хората болни от диабет, защото не изисква инсулин при усвоявянето, стимулира функцията на черния дроб и спомага за по-доброто усвояване на белтъчините, мазнините и въглехидратите.

Богата на фина целулоза и магнезий, динята е изключително полезна и за стомшно-чревния тракт. Тя много умерено регулира перисталтиката и стимулира отделянето на жлъчни сокове.

В последните години много изследвания са доказали и съдоразширяващ ефект при консумация на диня, д това я прави незаменима храна при хора с проблеми с кръвното налягане.

Комбинацията на динята с други плодове в плодови салати, може да бъде използвана дори като лечебно средство.

Плодовата салата е елексир с вълшебно въздействие върху оранизма
Плодовата салата е храна с вълшебно въздействие върху организма на човека

Ако съчетаем например диня с боровинки, получаваме мощно природно лекарство против отслабено зрение. Ако редовно консумираме комбинацията от тези два плода, настъпването на пресбиопатията, която е характерна при напредване на възрастта, може да се намали и отложи и с много години.

На какво се дължи този ефект от комбинирането на диня с боровинки?

Знаем, че доматите имат силно антиоксидантно действие, защото съдържат ликопен, който доказано е силен антиоксидант с липидна природа. Динята, обаче съдържа около 100 пъти повече ликопен, отколкото домата. Това голямо количество на ликопен в динята, комбинирано с проантоцианидините на черната боровинка е изключително мощно природно терапевтично средство за лечение на отслабено зрение при възрастни хора, а може и успешно да се използва като профилактично средство при деца, родени недоносени. Всеизвестно е, че ретроленталната дисплазия вследствие на хипероксиганацията в сместа за обдишване веднага след раждането, впоследствие води често до проблеми със зрението на тези деца.

Полезна и вкусна плодовата салата може да бъде и доста предразполагащо красива ако вложим малко фантазия.

Изрязване фигури
Можем успешно да използваме фигурките за сладки
Изрязване на фигурки
Всеки може да го направи според вкуса си
Звздичка от диня
Красивите звездички се постигат много лесно

Хубаво е плодовата салата да бъде приятно охладена в хладилника преди да се поднесе за консумация.

Плодова салата в стъкло
Красотата на салатата е радост за окото, а колко е вкусна….

Може да прибавим и грозде към нея и вкусът и ще бъде вълшебен.

Прочетете също

Готвачи

Грешки и поправки в кухнята

Има някои основни правила, с които трябва да се запознаем за да бъдат ястията ни вкусни и да не бъдем разочаровани от вложеният труд и желание. За всяка домакиня никога не е късно да се запознае с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics