Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Подреждане на масата – умение за всяка добра домакиня
Маса
Добре подредената маса е приятна гледка за окото и стомаха

Подреждане на масата – умение за всяка добра домакиня

Добре подредена, масата винаги предразполага и увеличава апетита. Това го знае всяка добра домакиня. При небрежно подредена маса, разхвърляни прибори и замърсена покривка храната, макар и вкусно приготвена, се приема без апетит.

Така бихте могли да подредите масата за Свети Валентин
Така бихте могли да подредите тематично масата за Свети Валентин, или по друг сантиментален повод

Някои основни правила при подреждане на масата и сервиране

Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е масата. Тя трябва да бъде с устойчиви крака, с равна площ, с правилно застлана чиста и изгладена покривка. Приборите трябва да бъдат здрави, без пукнатини. На масата не трябва да липсва известна симетричност в построяването на приборите. Всеки прибор се слага  на три сантиметра от ръба на масата. Така се избягва опасността да падне. Чиниите се слагат една върху друга в зависимост от това, какво ще се поднесе. Най-отгоре се слага чинията, в която ще се поднесе първото ястие или супата. Добре е, когато ордьовърът се слага в малка чиния отделно и встрани от прибора. От дясната страна се слагат ножа и лъжицата, а от лявата вилицата, тъй като през време на храненето ножът се държи с дясната ръка.

Пред приборите се слагат чашите за напитките. Правилно е при подреждането всички прибори да се сложат така, че да бъде удобно за обслужване. На масата трябва да се сложат всички необходими за обяда или вечерята неща  – кана с вода, прибор за сол, стъкло с оцет, черен пипер, горчица и др. За по-голям ефект е желателно на масата да се сложи и ваза с цветя. Салфетките може да са книжни, но трябва да бъдат поставени в специален за това прибор  като  предварително са нагънати, за по-удобно ползване. Така салфетките ще бъдат достъпни за всеки, който и когато има нужда от тях.

Правилно подреждане на маса

Ако се използват платнени кърпи, те трябва да са чисти и добре изгладени. Сгънатата по избран начин кърпа може да се постави направо в чинията. Пред куверта се нареждат чашите, редът на който зависи от напитките. Различните вина и напитки  изискват различни по големина и форма чаши. За белите вина се употребяват безцветни чаши със столчета, най-често с форма на лале. За червените вина чашите са цилиндрични или слабо конични, със или без столчета. За десертните вина служат чаши със столчета. Тези форми на чашите важат и за билковите вина.

Когато се сервира шумящо вино, чашите биват от фино безцветно стъкло, на столчета, с форма, която позволява да се виждат добре мехурчетата на отделящия се въглероден двуокис. Употребяват се широки купообразни, леко конични или с обли дъна дълги, цилиндрични чаши.

Правилното подреждане на чашите е много важно за добрия вид на масата. Поставят се във вид на триъгълник или в редица по големина.

Всекидневната маса се подрежда с всички необходими подробности. Тъй като на нея се поднася обикновено вода, каната и чашите не бива да липсват. Празничната маса и масата за прием се подреждат по друг начин. Сервизите, чашите, покривката и салфетките са по-специални. Не бива да се забравят вази с живи цветя, обезателно ниски – теменужки, кокичета, незабравки, примули със зеленина, между които се нареждат винените бутилки или бутилките с безалкохолни напитки. Високата ваза не е за трапезата – тя е за друго подходящо място в стаята. Етикетите на половината бутилки са обърнати към едната страна, другата половина –  към другата  половина на масата, за да има симетрия. При домашна обстановка отварянето на бутилките може да става предварително. Встрани от всеки прибор се поставя по една помощна чинийка. Салфетките се слагат върху чиниите. Броят на чиниите зависи от броя на ястията, които ще се поднасят. Ордьоврите, месата, тестените лакомства, сосовете се поднасят в подходящи прибори. Чиниите с ордьоврите се поставят на масата в средата и във всяка чиния на ръба трябва да има лъжица, вилица или лопатка.

След ордьовъра, който може да бъде най-разнообразен, се сервира супа, студена или топла. След супата – риба или раци. След рибата се поднасят ястия с най-различни гарнитури, например телешко филе, агнешко печено със салати, видът на който зависи от сезона, аспержи със сос холандес, кервиз със сос, пържени тиквички и др.  На това меню подхожда тестен сладкиш. След десерта се дава сладолед. После пак се подреждат солени тестени произведения от бутертайг /маслено тесто/. Като предпоследно се поднасят пресни плодове или лешници, бадеми, орехи, фъстъци, и най-накрая – кафе. Масата се украсява с фруктиери, пълни с плодове според сезона.

Прочетете също

Майка и бебе

Първо раждане след 30 годишна възраст

Добре е да знаем до колко възрастта има значение за нормалното протичане на първото раждане и трябва ли да се съобразяваме с нея. До колко може да си позволим с отлагането му и дали кариерата е по-спешна и важна за нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics