Начало / Жената днес / Дамска козметика / Проблеми с кожата през есента
Момиче в листа

Проблеми с кожата през есента

През лятото всеки от нас се стреми да натрупа максимално тен, излежавайки се понякога с часове под преките слънчеви лъчи. Целта е да се сдобием с така красивия и прикриващ всички несъвършенства слънчев загар. И когато го получим, му се радваме без да си даваме сметка, че той е за кратко, а всъщност слънцето е нанесло доста поражения на кожата ни. Започваме да ги забелязваме веднага щом есента почука на вратата, а времето стане хладно и дъждовно. Особено осезаемо пораженията се виждат по кожата на лицето, особено ако сме минали 30-35 години. Тогава изведнъж забелязваме как са се появили незнайно откъде бръчки, за които нямаме спомен да сме имали, или петънца и лунички, които направо ни ужасяват.

Въпреки, че грижливо сме се мазали със слънцезащитна козметика, водното съдържание в кожата ни е намаляло значително от високите температури и силното слънце, а повърхностният слой на кожата е натрупал сериозно количество мъртви клетки, които запушват порите ни. Резултатът е обикновено акне, дори да не страдаме от него по принцип.

Още в първите дни на есента, кожата ни вече крещи, че има нужда от специални грижи, а огледалото е безмилостно. Особено видими са пораженията при дамите , които са на средна възраст и тези, които вече усещат първите признаци на климакса. Кожата става суха, отпусната с неравен тен, а бръчките изведнъж стават повече и по-дълбоки.

Нужни са своевременни грижи за възстановяване еластичността и жизнеността на кожата още в първите дни на есента.

Кои са най-спешните мерки, на които трябва да наблегнем

1. Ексфолирането и отстраняването на мъртвите клетки е първата и задължителна стъпка.

2. Подхранването на кожата както отвътре, така и отвън е втората изключително важна стъпка. Приема на голямо количество сурови плодове и зеленчуци, които всъщност есента ни дава обилно е задължителен.

3. Същевременно е нужно грижливо до подберем дневен и нощен крем, подходящ за нашата кожа и да я подхранваме ежедневно поне два пъти.

4. Два пъти в седмицата трябва да си правим маска на лицето и то е най-добре да бъде с натурални продукти. Домашните маски с пресни продукти ще съживят бързо кожата ни. Опитайте всеки път когато режете някакъв зеленчук, да намажете лицето си с парченце от него. След като изсъхне, просто изплакнете с хладка вода и пак изчакайте да изсъхне без да подсушавате.

5. Хубаво е ако имаме възможност често да мокрим кожата си и да я оставяме сама да изсъхне, без да я подсушаваме с кърпа. Така тя ще има възможност да се хидратира оптимално. Същевременно приема ни на течности трябва да е минимум 1,5 литра на ден.

6. При всяко нанасяне на крем правете сами масаж на лицето си като спазвате правилата с посоките. Масажът е много важен за кожата, защото стимулира  кръвообращението и подпомага възприемчивостта на кожата по отношение на така необходимите и хранителни вещества и кислород.

Слънчевите лъчи, въпреки, че са много полезни за костната ни система и правят кожата ни красива и кадифено гладка през лятото, никак не са безобидни. В никакъв случай не се изкушавайте да поддържате придобития през лятото тен чрез солариум. Рискувате да си докарате сериозни кожни проблеми и преди всичко преждевременно състаряване на кожата.

На този етап специалистите посочват единствено автобронзантите като безопасно средство за добиване на тен и то само ако не сте алергични към тях. Така че ако държите на по-тъмен цвят на кожата си, използвайте тях, но не забравяйте, че за да се получи наистина добър резултат и равен тен, кожата също трябва да се ексфолира редовно, защото мъртвите клетки я правят на петна.

Когато започнете грижите, не пренебрегвайте нито една част от тялото си, защото  летните горещини са дехидратирали кожата ни навсякъде. Ходенето боси е съсипало ходилата ни, а петите може дори да са напукани. Погрижете се и за тях като добре ексфолирате кожата и подхраните с подходящ крем за пети.

Съвременното козметика дава много възможности, а от нас се иска просто постоянство. За да се постигне желания ефект е нужно постоянство. Само с няколко процедури ефект няма да има. А през есента и зимата кожата ни има нужда от специални грижи. Особено ако имаме проблемна кожа или годините вече са казали до известна степен думата си.

Прочетете също

Кожата Ви страда през зимата и от Вас зависи да се погрижите за нея

Как действа студа на кожата ни

Зимата и характерните за нея ниски температури са много опасни за нашата кожа ако не полагаме специални грижи за нея. Резките температурни разлики на времето навън и тези у дома също вредят на кожата ни .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics