Начало / Моят дом / Двор и градина / Растения защитават растения в нашата градина
Има изследвания, които показват, че при смесени насаждения растенията взаимно се пазят
Има изследвания, които показват, че при смесени насаждения растенията взаимно се пазят

Растения защитават растения в нашата градина


Вредителите по растенията са истинска напаст и са най- големият кошмар за всеки градинар – те прегризват листата, дъвчат корените и са в състояние напълно да  унищожават зеленчуковите насаждения. Борбата срещу тях с химически средства си е нож с две остриета  и затова все по-често градинарите поглеждат назад във времето и се учат от стари изпитани методи. Ето някои такива примери и доказали се във времето изпитани методи:

Бордолезов разтвор

Това е стар и изпитан препарат за борба с маните при лоза, домати и картофи, къдравост по праскова, ранно и късно кафяво гниене по семкови и костилкови овощни, церкоспороза по захарно цвекло, зимно пръскане при овощни. Карантинен срок: 14 дни. Начин на действие: контактен фунгицид с предпазно действие – което ще рече, че няма да излекува болните растения, но ще ги предпазва, докато не бъде отмит от валежите или поливната вода.

Начин на приготвяне
– за 100 литра разтвор са необходими съответно 1 кг за 1%-ов разтвор и 2 кг за 2%-ов разтвор син камък (меден сулфат) и 0,750 кг. негасена вар или 1,5-2 кг. гасена вар. Не използвайте железни съдове за приготвянето му! В съд, който може да побере цялото количество разтвор, без да прелее, налейте 90 литра ВОДА и в нея разтворете съответното количество син камък. Ако кристалите са едри става бавно. В 10 литра ВОДА разтворете варта – получава се „варно мляко”. Прибавете го много бавно, на тънка струя при постоянно разбъркване към разтвора на синия камък. Бъркаме синия камък не варта! Да не стане грешка. Целта е да неутрализирате синия камък, а не да използвате цялото количество варно мляко. Точният момент, в който разтвора е готов, е когато се промени цвета му. В началото, докато натрупате опит може да използвате един сигурен начин – фенолфталеинова хартия или лакмусова хартия. Прибавяте варно мляко докато първата почервенее, а втората посинее. И готово! Ползвайте до 10 часа след приготвянето после постепенно полезните му качествата се влошават и накрая изчезват!

Употреба
При температура над 10градуса, зимата когато няма опасност от замръзване преди да е изсъхнал разтвора. По време на вегетацията на растенията се използва 1%-ов р-р, а за зимно пръскане, по време на покоя на овощните дървета – 2% с pH 7,5-8,5, което на нормален език ще рече слабо алкален. А зад това има много добра идея – медните йони се отделят по-бавно и действат през есента и зимата, когато е доста влажно и превалява. Само при това рН не се отмива лесно!

Сяро-варов разтвор

Той е българско откритие! Действа ефективно срещу всички гъбни болести, които са чувствителни към серни препарати. Преди и след цъфтеж при къдравост по прасковата, брашнеста мана и струпясване по ябълката, ранно и късно кафяво гниене по овощните, гъбни съчмянки, сиво гниене и оидиум по лозата.

Начин на приготвяне
В железен съд с обем 200 л (на който сте отбелязали до къде обема е 100 л) налейте 40 л ВОДА и прибавете 12 кг негасена вар или 24-30 кг гасена вар. Запалете тих огън под съда и загрейте „варното мляко”. Към него прибавете 24 кг сяра на прах (чиста!) и разбъркайте, докато се смесят добре. Ако не загреете ще се мъчите много! След това долейте с 40 – 50 литра повече вода. Тази вода трябва да се изпарят при варенето на тих огън за около 40 – 60 минути. Когато нивото на водата стигнете 100 л (до отбелязаното) и цветът на разтвора е като на много скъп коняк е готово! Оставете да изстине и да се утаи за 24 часа. После внимателно отлейте или изгребете бистрата течност с червеникаво-кафяв цвят. Налейте в здрави съдове – пластмаса, стъкло, желязо – каквито имате и ги затворете плътно. Можете дълго да го съхранявате стига да не замръзне. На практика не се разваля.

Употреба
При температура над 10 градуса, но не и когато е много горещо!
Зимно пръскане на семкови овощни дървета – разрежда се 1:6
Лятно пръскане на семкови овощни дървета – разрежда се 1:40-50
Зимно пръскане на костилкови овощни дървета – разрежда се 1:10
Лятно пръскане на костилкови овощни дървета – разрежда се 1:60-1:100

Колоидна сяра
Тя е по-безопасна за растенията и се използва за пръскане през вегетацията им.

Приготвяне
В съд с 90 л ВОДА прибавяте 1 л сяро-варов разтвор. В съд с 10 л ВОДА разтваряте 50-60 грама! зелен камък (железен сулфат). Прибавете на тънка струя разтвора на зеления камък към разтворения вече в 90 л вода сяро-варов разтвор. Течността става черна! И много лесно се утаява! Ползва се веднага! Не подлежи на съхранение!

 А какво да правим с плевелите?

Всъщност плевелите за съпътстващи растения. Те не случайно са създадени в природата и имат някакво значение. Има опити, които показват, че при наличието на дадени плевели културата, която сме засадили, се развива по-добре. За целта се работи така, че растенията, които растат в биологична ферма да имат добра имунна система и сами да се защитават от вредители и болести. А плевелите, ако се работи и се спазват всички изисквания, рядко нанасят вреди. И само, ако в даден участък започнат да преобладават и да потискат развитието на другите растения, се изскубват ръчно в определено време. Но голяма част от тях, преди да пуснат семена, служат за част от компостната купчина. В компостната купчина се използва всякакъв биологичен отпадък. Борбата с вредителите е налична само тогава, когато се направят някакви пропуски. Трябва да се работи за предварителна защита и профилактика на растенията.

Един друг метод, който е много удачен, са така наречените смесени насаждения. Има изследвания, които показват, че при смесени насаждения растенията взаимно се пазят. Един много типичен пример е насаждане на лук и моркови на една леха. Лукът има излъчвания, които помагат срещу вредителите на морковите и обратно – морковите помагат на лука. Има таблици, които показват най-добрите комбинации. Както вие живеете с няколко съседи и с едни се разбирате добре, с други не се разбирате. Така е и при растенията. Групирането на определени зеленчуци и цветя с други растения помага за естественото отблъскване на вредителите, а освен това се постига и разнообразие в градината. Един ефикасен пример за това засаждане е комбинацията от невен и патладжан или аспарагус с броколи, която прогонва кръглите червеи и другите насекоми. Когато се прави сеитбообръщение по схема и има обръщение на културите, винаги има добри резултати.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Един коментар

  1. Четох „Начина на приготвяне“ на сяро-варов разтвор.Събирайки течностите излиза малко повече от 100 л. Значи се изпарят само около 10 л, не повече ? Трябват ли предпазни мерки – маска, очила…? Имам рози и 2 дръвчета праскови (едва доживяват…пълнят се с къдравост, както и кайсията!). Сяро-варовият разтвор по-ефектен ли е от Бордолезовия? БЛАГОДАРЯ за отговора Ви по имейла ми. Поля

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics