Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Удобното легло прави чудеса
Спяща жена
Нощният сън в удобно легло е едно от най-важните условия за пълноценен и работспособен ден

Удобното легло прави чудеса

Не винаги си даваме сметка да колко леглото, на което спим играе роля за да се чувстваме енергични и работоспособни през деня. Обикновено дори да е неудобно леглото или матракът на него, ние свикваме и отдаваме неразположенията си през деня на други фактори. В много случаи обаче амортизираният матрак или неудобната възглавница се отразяват сериозно на качеството на съня и не позволяват на организма да релаксира достатъчно. Докато спим  всъщност в мозъкът ни протичат много сложни процеси на възстановяване с изключителна важност за презареждане и възстановяване на целият ни организъм. Безсънието или неудобното легло могат да станат причина за сериозни поражения, които да се отразят на качеството ни на живот и да станат причина за заболявания, които след това може да се наложи да лекуваме с години. Удобното легло е задължително условие за добър сън и качествено възстановяване на цялото ни тяло, а оттам на нашата работоспособност и качество на живот.

Всеки човек прекарва около една трета от живота си в сън и никак не е без значение  какво е леглото, в което тялото му се зарежда с енергия и отпочива. Безсънието и други смущения в съня са едни от най-характерните за нашето съвремие оплаквания и често не си даваме сметка, че точно леглото, в което спим може да е от водещите причини. Дори да има и други фактори, пак удобното легло е първото лекарство, за което трябва да помислим при затруднения със заспиването или неспокоен и нездрав  сън.

Най-важен е матрака

Водещо значение за удобството на леглото има матрака. Той трябва да бъде еластичен и да разпределя равномерно натиска и тежестта на тялото. Неговата ергономичност е от огромно значение за осигуряване на естествената S – форма на гръбнака. Само така тялото може да почива пълноценно. Повърхността за лягане на един матрак, независимо от неговият пълнеж трябва да осигурява еластичност и потъване от най-малко 40 мм и никога повече от 140 мм. Винаги когато купуваме матрака за своето легло, трябва да се интересуваме преди всичко от този факт, а не как изглежда и колко реклами сме гледали за него. От удобството на матрака и неговат ергономичност зависи не само сънят ни, а животът ни като цяло. Затова инвестицията точно в него винаги е оправдана. Освен удобството му, много важно е и матракът да бъде от материя, която лесно се проветрява и бързо съхне.

Подходящата възглавница

След матрака, по важност идва качеството на възглавницата, която ползваме когато спим. Всеки човек има своите предпочитания за по-мека, по-твърда, по-висока или по-ниска възглавница, но тези предпочитания обикновено са свързани просто с изградени навици, които не винаги са здравословни. Човешкият организъм обикновено се приспособява към условията, които сами му предлагаме, но това не значи, че те не му вредят понякога. Възглавницата трябва да бъде такава, че да държи врата на нивото на гръбнака. Само така можем да бъдем сигурни, че спим здравословно без да причняваме страдания на тялото си, които рано или късно ще дадат сигнали като болки във врата и хронично главоболие.

Спалното бельо

То също има огромно значение за да се чувства тялото ни комфортно и да може да отпочива ефективно. Спалното бельо трябва задължително да бъде от естествени материи, които не дразнят кожата и попиват влагата, която тялото ни отделя по време на сън.

Стабилност на леглото

За да бъде удобно едно легло е много важно да бъде стабилно. Огромно значение за стабилността на леглото има неговата рамкова конструкция. Тя трябва да бъде стабилна и особено когато става въпрос за спалня за двама подматрачната рамка да бъде стабилно укрепена отдолу. По отношение на таблите, за да бъде стабилно едно легло, тяхната височина трябва да бъде най-малко 25 см. Прекалено многото орнаменти по тях може да са красиви, но не са твърде практични, защото събират много прах.

Събуждане през нощта
Ако се будите нощем и не можете да заспите, причината може да бъде неудобното легло или възглавница

Ако имате проблеми със съня, добре е да насочите сериозно погледа си към леглото, на което спите и да се убедите, че то не е причината за това, че страдате от хронична умора и главоболие. Дали матракът му не е вече амортизиран или възглавницата, която мислите, че е удобна, не е най-големият Ви враг.

Вашето тяло прекарва прекалено много време – 1/3  от живота Ви в леглото и този факт не е никак за пренебрегване. Подсигурете му комфорт и то ще ви отвърне с качествен живот през останалите 2/3 от времето.

Прочетете също

Опънат таван

Просторно и модерно жилище с опънати тавани

Таванът е небето на нашия дом или офис, където прекарваме голяма част от деня. Затова той също трябва да бъде красив и да спомага за комфорта и да прави помещението просторно и уютно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics