Начало / Любопитно / Бизнес / Умен ръководител е този, който умее да общува с всеки
Да се научм да общуваме и с хората, които трудно понасяме

Умен ръководител е този, който умее да общува с всеки

Общуването е доста сложно нещо в съвременното общество. Дори когато избираш хората, с които да общуваш и те са ограничен кръг, често възникват конфликти и противоречия.

Когато си ръководител и началник на много хора, няма начин да ги подбереш така, че всички да са еднакви и напълно да отговарят на личните ти симпатии. Няма идеални хора, а вероятно и самият ръководител, колкото и да е образован и кадърен, има своите недостатъци, с които другите трябва да се съобразяват. Изкуството да общуваш дори с хора, които не са ти особено приятни, но имат своите безспорни други качества, е типично за умния човек. Той е този, който осъзнато си дава сметка, че:

  1. Той самият не винаги се харесва на хората, с които се налага да  общува. Признаването на този факт помага много. Ако човекът насреща е с различна ценностна система, то това не означава непременно, че той е некачествен. Умението да приемаш събеседника си такъв, какъвто е и да не го съдиш за неговите особености, е типично само за един умен ръководител.
  2. Понякога има хора, които дори и да са  неприятни провокират поведение и разбиране, което може да стане причина за дърпане на целия екип напред. Умният ръководител не игнорира и не уволнява, а проявява търпение. Той правилно осъзнава нуждата от хора, които имат различни гледни точки и са готови да спорят. Макар и доста дразнещи, такива хора, често са много добри професионалисти и способността да прояви търпение към тях е типична само за един умен ръководител.
  3. Вежливостта към всички е умение, което се придобива и изисква усилия. Независимо дали човекът срещу теб ти е симпатичен, или не – вежливостта е задължителна. Вероятно и ти не си му съвсем симпатичен, но той не го показва. И ако той не го прави само защото е в позицията на подчинен, то вежливостта на ръководителя е задължителна ако той е умен.
  4. Големите очаквания  по отношение на другите са грешка и трябва да се ограничават. Всички не могат да реагират и постъпват така, както Вие очаквате и не могат да говорят това, което  Вие искате да чуете. И ако тези очаквания не се оправдаят, това не означава на всяка цена, че човекът е некачествен и не е нужен професионалист.
  5. Умният ръководител умее да анализира  не поведението на хората, с които общува, а своето собствено. Съсредоточавайки се върху себе си и анализирайки своите реакции, той успява да овладее в подходящия момент ситуация, която и най-силният дразнител не би могъл да взриви. Само така, един умен човек би могъл да контролира и да бъде над всякакви дребнави конфликти и дразнещи събеседници, които като ръководител е длъжен да преодолява.
  6. Да преброиш до 10 преди да реагираш – това е правило, което е важно за всеки в общуването, особено когато се касае за контакт с хора, които са дразнещи или различни. Да поемеш въздух и да преглътнеш без да реагираш веднага и остро. Това е умението на умния ръководител. Печелейки време е възможно да разбереш, че всъщност  изобщо няма нужда от реакция, защото емоцията е само резултат на естествена неприязън към така или иначе дразнещия за Вас човек. А може всичко да се окаже резултат на погрешна предубеденост, за която впоследствие да съжалявате.
  7. Поддържането на известна дистанция е много здравословно поведение и помага при общуването с много и различни хора. Умният ръководител успява точно да определи тази дистанция, така че да не се налага често  да поема въздух и да преглъща поведение на хората, които го дразнят. Дистанцията ограничава до голяма степен склонността на хората да прекаляват със своите слабости. Дистанцията в умерени граници е много добър ход за умния ръководител, но само ако тя е еднаква към всички.

И все пак не бива да се забравя, че и най-умния човек когато е в позиция на ръководител или началник е склонен да изпадне в известна заблуда, че е харесван от всички и винаги мисли и решава по най-верния и правилен начин. Именно затова умението да се общува с дори най-неприятните и дразнещи хора е от голямо значение. Те винаги успяват да извадят всеки ръководител от подобна заблуда. Способността да се преодолее именно този момент без това да доведе до някакъв конфликт, е типична само за един истински умен ръководител.

Прочетете също

Закон и ред

Когато имаме нужда от добър адвокат

Понякога колкото и да не ни се иска, се налага да прибегнем до услугите на адвокат и разбира се е важно да намерим най-добрият, който да ни помогне да решим възникналия проблем. Често обаче не знаем как да го намерим и какви са критериите, по които да го търсим..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics