Начало / Жената днес / Женско здраве / Хранителни добавки, съдържащи изофлавони
В соята фитоестрогените и особено тези от групата на изофлавоните са в най-високо количество.
В соята фитоестрогените и особено тези от групата на изофлавоните са в най-високо количество.

Хранителни добавки, съдържащи изофлавони

В някои растителни храни има вещества, наречени фитоестрогени. Структурата им е подобна на тази на естрогенните женски хормони. Те се конкурират с тях и проявяват подобно или противоположно на естрогените действие.

Те се съдържат в над 300 храни. В соята фитоестрогените и особено тези от групата на изофлавоните са в най-високо количество. Затова екстракти от нея се използват за хранителни добавки като източник на изофлавони. Тези хранителни добавки са предназначени главно за жените в периода преди и по време на менопаузата. Препоръките за употребата им са в 4 основни носоки:

  • Като алтернатива на хормоналната терапия за намаляване на оплакванията, свързани с менопаузата/горещите вълни/
  •  За благоприятен ефект върху костната плътност/намаляват костната загуба, свързана с хормоналните промени в менопаузата/
  •  За намаляване риска от сърдечносъдови заболявания при жените в менопауза
  •  За намаляване риска от рак на гърдата

Напоследък обаче на базата на нови данни се извършва преоценка на някои от препоръките за употреба на хранителни добавки, съдържащи изофлавони.

При липса или ниско ниво на естрогени, както е в менопаузата, фитоестрогените и главно изофлавоните имат действие, подобно на женските хормони. Според много изследвания хранителните добавки, съдържащи изофлавони, намаляват честотата и тежестта на горещите вълни при жените в менопауза. По последни данни обаче само 10 процента от тази редукция се дължи на изофлавоните, останалият ефект е следствие на психилогически фактори, свързани с увереността в доброто действие на продукта/плацео ефект/.

При жените развитието на остеопорозата е свързано с менопаузата, тъй като загубата на естрогени в този период повишава костната загуба. Съвременните проучвания потвърждават положителния ефект на хранителните добавки, съдържащи изофлавони за намаляване на костната загуба при жени в менопауза, но се счита, че действието им е краткотрайно.

Намаленото ниво на естрогените може да увеличи холестерола в кръвта и да повлияе нивото на фибриногена, който контролира кръвосъсирването и така да повиши риска от сърдечносъдови заболявания при жените в менопауза. При последните проучвания се установи, че благоприятния ефект на приема на соя и соеви продукти за понижаване на общия“лошия“ холестерол и повишаване на „добрия“ холестерол се дължи на соевия белтък, а не на фитоестрогените. Фитоестрогените обаче поради антиоксидантното си действие оказват допълнително благоприятно действие за намаляване на сърдечния риск.

Естрогенните хормони увеличават вероятността за рак на гърдата и при жени с висок риск от това заболяване не се препоръчва хормонозаместителна терапия в менопаузата. Въпреки по-слабия естрогенен ефект на изофлавоните вече се знае, че те също не са съвсем безопасни, тъй като нови опити върху животни показват, че големи количества фитоестрогени могат да стимулират растежа на ракови клетки в гърдата. Препоръчва се, докато не се оцени достатъчно убедително безопасността на фитоестрогенните  хранителни добавки, те да не се употребяват от жени с висок риск за рак на гърдата.

Прочетете също

Пшеничен зародиш

Пшеничен зародиш и неговата магическа сила за поддържане на младостта

Пшеничният зародиш е природен продукт, който се усвоява лесно от организма и е изключително богат на много и разнообразни полезни вещества, участващи в в регенерацията на клетките и поддържането им по-дълго млади

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics