Начало / Семейство / Празници / Цветница е религиозен, но и светски празник
Маргаритки
Цветница е един от най-красивите празници, белязан от красотата на цветята

Цветница е религиозен, но и светски празник

Цветница е светъл християнски празник, който празнуваме винаги в последната неделя преди Великден. Празнуват както православните християни, така и католици и протестанти. В повечето случаи датата не съвпада за всички, а понякога разликата може да бъде дори месец.

На Цветница се отбелязва влизането на Иисус в Йерусалим. Ден преди това той възкресява Лазар, който е бил вече четири дни в гроба, а вярващите виждат в него своя Спасител и го посрещат тържествено в Йерусалим пеейки: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“. Пристигайки  Иисус Христос извършва много изцеления на болни и страдащи хора.

Цветница е празник, който се празнува от всички, въпреки че в различните краища на България обичаите се различават до някаква степен. Навсякъде обаче на огромна почит е върбата, която според вярванията е пазителка от уроки. Върбовата клонка се смята и за символ на женското начало, а според старите хора, вързана на кръста, тя носи здраве и много успехи. Всичко окичено с върбови клонки на този ден ще бъде здраво и благословено през цялата година. Именно затова често виждаме по снимки и картини на известни художници жътварки с венчета от върбови клонки на главите.С върбови клонки са окичвали и животните, а със свежи върбови листенца са захранвали малките пиленца за да не боледуват.

В Северна България хората вярват, че на Цветница починалите искат техните близки да им донесат нещо и затова предния ден преди празника, точно на Лазаровден, жените преливат на гробовете на своите близки с вино и ги прикадяват. Раздават се жито и постни обредни хлябове.

Рано сутринта на самата Цветница се носят на гробища върбови клонки, които се поставят на гробовете на починали близки. След това се пали огън от царевични стебла и се почитат мъртвите.

Лазарки
Венчето от върбови клонки на Цветница ни носи здраве и късмет през цялата година

Каквито и да са обичаите на различните места, Върбовата клонка навсякъде е символ на здраве, щастие и успехи. Затова е добре на всеки дом на входната врата да има венче от върбови клонки на Цветница. Обикновено в православните храмове на Цветница се раздават осветени и благословени върбови клонки, които носят много здраве и благополучие, отнесени в дома.

Трапезата на празника е постна, защото Цветница е част от Великденските пости.  Листните зеленчуци, характерни за пролетта и маслините винаги присъстват. Рибата също е позволена и може да обогати празничната маса.

Тъй като освен религиозен, Цветница е и до голяма степен светски празник и на него празнуват всички хора, които носят имената на цветя, домовете обикновено са пълни с гости. По традиция на имен ден не се канят гости, а всеки може да отиде и да поздрави именниците, които от своя страна черпят за здраве.

Именници на Цветница са всички кръстени с имената:  Аглика, Биляна, Беляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса, Гергин, Гергина, Гроздан, Грозданка, Далия, Дафина, Дафинка, Делия, Дилян, Диляна, Делян, Деляна, Динка, Детелин, Детелина;

Елица, Ела, Евелина, Жасмина, Жасмин;Здравко, Здравка, Зюмбюл, Зюмбюлка;
Ива, Иглика, Калина, Калин, Калинка, Карамфилка, Карамфил, Карамфила, Китка, Камелия, Кестен, Кала, Латин, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Лимонка,

Маргарит, Маргарита, Маргаритка, Магнолия, Малина, Малин,Нева, Невен, Невена, Незабравка, Нана, Петуния, Паулина, Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица,
Смилян, Смиляна, Сияна, Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка;

Фидан, Фиданка, Цвета, Цветан, Цветана, Цветанка,  Цветелин, Цветелина, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Цвятка, Цветин, Цветина,Череша,Явор, Явора, Ягода, Ясен, Ясена, Ясенка, Ясмин, Ясмина;

Честит имен ден на всички носещи имената на растения! Да  им бъде живо името и да им носи много здраве и късмет!

Прочетете също

Снежанка

Красиви и весели в новогодишната нощ

Новата година винаги свързваме с нови надежди и досега несбъднати мечти. Очакваме тя да бъде по-добра от предишната, а от това как ще я посрещнем, може би зависи каква ще бъде наистина. Нека се подготвим за нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics