Начало / Любопитно / Докторе защо? / Кои са разумните методи на постене преди Коледа и Великден?
Спазването на Коледните и Великденските пости трябва да се прави разумно
Спазването на Коледните и Великденските пости трябва да се прави разумно

Кои са разумните методи на постене преди Коледа и Великден?

Постите са прекрасен повод за 6 седмици да разтоварим организма си от вредните за здравето животински мазнини и холестерол. Това несъмнено ще се отрази добре на здравето, ако строгата вегетарианска диета бъде по правилата на разнообразното и балансирано хранене.

От растителните продукти можем да приемем достатъчно белтък, ако консумираме разнообразни бобови храни, ядки и семена – боб, леща, нахут, соеви продукти, орехи, бадеми, лешници, тиквени семки и др. Растителните белтъци за разлика от животинските са бедни на някои незаменими аминокиселини, които не могат да се синтезират в организма. Комбинирането на бобови и зърнени храни /например варена леща и орехи/ компенсира недостатъчното количество на различните аминокиселини в тях.

Важно правило е всекидневната консумация на поне 500 г. разнообразни зеленчуци и плодове.

При строгите вегетариански диети съществува риск за недостатъчен прием на желязо и калции, тъй като те трудно се усвояват от растителните продукти поради съдържащите се в тях оксалати и фитати. Всмукването на желязото от растителните храни се подобрява, ако се консумират плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Препоръчва се чаят и кафето да не се приемат непосредствено след основното ястие, а между храненията, тъй като съдържащите се в тях фенолни съединения свързват желязото в неусвоима форма.

Богати на калций растителни храни са зелените листови зеленчуци,бобовите храни, бадемите и другите ядки, броколите, бамята, сусамовите и други семена, фурми и други сушени плодове. Всмукването на калция се увеличава значително при достатъчно количество витамин D в организма. Голяма част от витамин D се образува в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Излагането на лицето и ръцете на слънце само за половин час дневно е достатъчно, за да се синтезират нужните ни за деня количества от този витамин. Избягвайте прекомерната консумация на кофеин съдържащи напитки, тъй като кофеинът увеличава екскрецията на калция. Намалете солта – тя също увеличава загубите на калций от организма.

От витамините най-рискови са витамин В12, който се съдържа само в животински продукти, и витамин В2, който се приема главно с млякото и млечните храни. Витамин В12 се натрупва като запаси в черния дроб и ако нямате дефицит от този витамин преди постите, запасите в черния дроб ще ви стигнат за 6 седмици. Витамин В2 се съдържа в по-големи количества в следните растителни храни: пълнозърнест хляб, леща, пшеничен зародиш, гъби, соя, грах и бадеми.

Ако човек има анемия, трябва да се въздържи от постене или да взема съответните витаминни и минерални добавки към храната. Децата до 5 год. не трябва да бъдат подлагани на постене. То не се препоръчва също при жените по време на бременност и кърмене.


Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics