Начало / Любопитно / Земята и хората / Циганско лято, есен и красота
Красотата на есента

Циганско лято, есен и красота

Винаги когато лятото реши да ни дари с повече слънце и да се застои и през месеците с буквичката „Р” в тях, говорим за „Циганско лято”. Понякога на лятото толкова не му се иска да си отиде, че дори успява да накара някои растения да цъфнат повторно през годината, въпреки, че това не е характерно за тях. Тогава започват предсказания за люта и дълга зима, обилни снегове, рекордни минусови температури и т.н.

А то …… лятото просто не иска да си ходи! Птиците отлитат, листата на дърветата се обагрят с приказни цветове и става изключително красиво, топло и приятно. Няма по-красив сезон в годината от Циганското лято. Според метеоролозите то е резултат на устойчиви антициклони, които започват обикновено в края на м. август и продължават до есенното равноденствие когато лятото преминава в есен. Жегите отминават и Земята започва подготовката си за есента. Изобилието на прекрасни цветове в природата през този период е най-голямо.

Циганско лято има навсякъде по света, но го наричат по различен начин:

Северна Америка  – „Индианско лято”

Германия – „Лято на стариците”

Холандия – „следлято”

Франция и Италия – „лято на свети Мартин”

Русия – „Марфино/женско/ лято”

Чехия – „паешко лято”

 Навсякъде го наричат различно, но всички го обичат еднакво. Обикновено никой никога не знае кога ще започне този прекрасен сезон и колко ще продължи, но в повечето случаи това става неочаквано и предизвиква много радост. Високите температури, които са характерни за него може да ни зарадват дори през ноември ако циганското лято реши да дойде по-късно и пак когато най-малко го очакваме. То може да стане причина дори люляка да цъфне отново и в необичайно за годината време.

Циганското лято винаги е красиво и обагрено с много цветове. То е любим сезон за художниците и любителите на фотографията.

Да се разходим сред природата и пак ненаситно да се порадваме на последните по-интензивни топли слънчеви лъчи, които по особен начин галят и огряват всичко около нас. Да се порадваме на красивите пейзажи, които съдържат всички цветове и техните тонове.

Циганското лято е времето, когато се радваме на всеки топъл ден и всяка слънчева усмивка по особен начин, съзнавайки, че есента и зимата чукат на вратата.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics