Начало / Любопитно / Докторе защо? / Диабетът намалява потентността при мъжете
Над 150 милиона мъже страдат от еректилна дисфункция и в 38 % от случаите причината е диабет тип 1 или тип 2
Над 150 милиона мъже страдат от еректилна дисфункция и в 38 % от случаите причината е диабет тип 1 или тип 2

Диабетът намалява потентността при мъжете

Захарният диабет е заболяване, което засяга 10-15 процента от населението на Земята. Това заболяване има дългогодишно протичане и при неправилно лечение влошава качеството на живот.

Еректилната дисфункция /ЕД/ е едно от честите усложнения на захарния диабет, която засяга близо 50 процента от мъжете диабетици. Честотата й нараства с давността на диабета, с възрастта и е в зависимост от наличието на съпътстващи заболявания или усложнения – високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, висок холестерол в кръвта, невропатия. Според последните представителни проучвания в 8 страни от Европа, Севена и Южна Америка над 150 милиона мъже страдат от еректилна дисфункция и в 38 процента от случаите причината е диабет тип 1 или тип 2. Невъзможността да се постигне и поддържа ерекция за осъществяване на нормален полов акт при диабет е резултат на няколко взаимно свързани фактори: засягане на малките кръвоносни съдове, увреждане на нервните окончания и на ендотелните клетки на пещеристите тела на пениса, непозволяващи адекватното му кръвонапълване. Сперматогенезата и продукцията на мъжки полови хормони по правило не се засягат. В редица случаи може да са налице смущения в еякулацията  – т.нар. ретроградна еякулация /към пикочния мехур/.

Еректилната дисфункция може рязко да влоши качеството на живот, особено на младите хора, водейки до депресии и влошаване на метаболитния контрол. Лошият метаболитен контрол от своя страна изявява и влошава еректилната дисфункция.

Получава се един порочен кръг, който може да бъде прекъснат само с комплексно лечение от специалист.

Най-често приложение намират средства, принадлежащи към групата на фосфодиестераза -5. Те водят до увеличение на азотния окис в тъканите, който разширява кръвоносните съдове, особено тези в малкия таз и пениса. На тази база са създадени медикаменти за прием през устата /таблатки/, чиято продължителност на действие е от 1-2 часа до 48 часа. Има и препарати под формата гелове, кремове и пластири за локално приложение, които подсилват действието на таблетките.

Прилагането обаче на такива медикаментозни средства изисква преценка на специалист, с оглед избягване на рискове и странични действия, особено ако се приемат и други медикаменти като лекарства за диабет.

Последни изследвания сочат, че практикуването на йога може да помогне на младите мъже, страдащи от диабет .

Мъж прави йога упражнения на открито
Практикуването на йога може да помогне на младите мъже, страдащи от диабет.

Причината за редица хронични заболявания както и за усложнението на самия диабет е покачването на нивата на свободните радикали в организма, а именно –  оксидативният стрес. Йога упражненията могат значително да намалят оксидативния стрес.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics