Начало / Семейство / Празници / Защо заека е символ на Великден?
Великденския заек е едно от малкото вълшебства, в които днешните деца все още вярват.
Великденския заек е едно от малкото вълшебства, в които днешните деца все още вярват.

Защо заека е символ на Великден?

Според стара легенда една богиня превърнала голяма и красива птица в заек. Никой не знае защо го е направила, но се смята, че точно защото великденския заек е бил птица, продължава да свива гнезда и да ги пълни с яйца. Според легендата великденския заек носи кошница, пълна с  цветни яйца, захаросани бонбони и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той оставя кошницата с яйца и сладкиши на скрито място в дома, за да я намерят децата в празничната сутрин. Самото търсене от децата е своеобразен ритуал.

Но защо точно заека?

Друга интересна легенда, свързана с Великденския заек разказва, че:

Когато водели Христос към Голгота, за да бъде разпнат, в тълпата бил и Симеон от Кирина с двете си деца. Единият му син – Руфус носел със себе си зайче. По едно време кръстът паднал на земята. След малко се чул детски писък. Оказало се, че кръстът затиснал зайчето и то умряло. Трогателният плач на момчето накарал Исус да се обърне и въпреки мъките си докоснал животинчето, като му направил кръстен знак. Зайчето оживяло и изплашено побягнало. Скоро обаче то се появило под кръста на разпнатия Христос. Когато вечерта учениците отишли да вземат тялото на Спасителя, то още било там, а очичките му били червени от мъка и сълзи. Това зайче хората нарекли Великденски заек.

По принцип заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания – и с луната и нейните цикли. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се боядисвали и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Древните смятали заека за символ на плодовитостта. Животното олицетворявало новия живот, който се заражда през пролетта. Първите текстове, в които се споменава Великденският заек са от 1620 г.  Великденската символика на заека започва от западното честване на Християнската религия. Първият сладкиш с формата на великденски заек е направен в началото на 19 век в Германия. По-късно се пренася в Америка точно от германци и така пристигането на великденския заек става голям празник за децата от целия Християнски свят. Те подготвят специални гнезда, обикновено от шапки и ги поставят на закътани места в дома си. Ако са били послушни, великденският заек им оставя шарени яйца. Такава е била традицията.

Днес гнездата се купуват в магазина и родителите ги слагат на скришни места. В кошничките задължително има шоколадов заек, които винаги е много красив и вкусен.

Децат вярват във Великденския заек точно както и в Дядо Коледа
Децата вярват във Великденския заек точно както и в Дядо Коледа

Великденския заек е едно от малкото вълшебства, в които днешните деца все още вярват. Той е един от любимите герои на децата. Точно както Дядо Коледа, така и Великденскят заек играе огромна роля за малките деца в този също толкова светъл Християнски празник. И той дарява и поощрява добрите деца.

Прочетете също

Снежанка

Красиви и весели в новогодишната нощ

Новата година винаги свързваме с нови надежди и досега несбъднати мечти. Очакваме тя да бъде по-добра от предишната, а от това как ще я посрещнем, може би зависи каква ще бъде наистина. Нека се подготвим за нея!

Един коментар

  1. Ale kvi Sa tezi gluposti Na taka narecheniq zapad. Nie sme Bulgari i si imame kokoshki koito snasqt i nosqt qica. Kvi zaici kvi pet leva. Nie ne sme katolici.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics