Начало / Любопитно / Докторе защо? / Защо с напредване на възрастта по-трудно поддържаме фигурата си?
Кантар и гирички
Контролът на теглото ни през целият ни живот е формулата за елегантност

Защо с напредване на възрастта по-трудно поддържаме фигурата си?

Ако се огледаме около себе си, ще установим, че повечето по-възрастни жени са с наднормено тегло и всички казват: „Като бях по-млада бях финна като фиданка, но…вече не мога да съм слаба.”

Дали наистина с възрастта задължително килограмите се увеличават трайно и трудно се поддържа елегантна фигура?

Отговорът е:  Не е задължително да е така и само от нас зависи да не  го допуснем.

Повечето от жените през целият си живот пазят някакви диети и теглото им варира непрекъснато с поне 5-6 килограма. Точно този тип жени стават жертва на собствения си метаболизъм, който с възрастта се забавя и не им дава възможност да свалят лесно качените килограми. Какво представлява метаболизма на човешкият организъм? За повечето хора той е способност за изгаряне на калории, която всеки има в различна степен. Но всъщност метаболизма на организма е един много сложен комплекс от химични реакции, които му осигуряват развитие и растеж. С напредване на възрастта, особено в критическата възраст на жената,  поради остаряване на клетките и възникване на промени в тях, до някаква степен се нарушава синхрона в тези химични реакции и това води до забавяне на метаболизма.

Обикновено здравият човек има добър метаболизъм, независимо от своята възраст. Възрастовите промени са пряко свързани и с възникването на болестни смущения, които могат да бъдат от различно естество – хормонални, мускулни, костни и др.

Правилното хранене и умерено спортуване поддържат постоянно тегло, а то е ключът към поддържане на нормален метаболизъм
Правилното хранене и умерено спортуване поддържат постоянно тегло, а то е ключът към поддържане на нормален метаболизъм

От начина ни на живот и стереотипа ни на хранене, зависи дали след определена възраст, метаболизма ще се забави и кога ще стане това. Факт е, че това забавяне е неизбежно и основният въпрос е как организма ни ще реагира на него. Можем обаче да направим така, че елегантната фигура да не бъде само спомен, стига да бъдем разумни и да не допускаме да пълнеем, а да  поддържаме с години постоянно тегло. Няма нищо по-здравословно от поддържането на постоянно тегло. Постоянното тегло се поддържа с редовно мерене на кантар и регулиране на собственият си режим на хранене. Допускането на натрупване на килограми с мисълта, че след това ще ги свалим, води до драстични диети след това, които определено вредят на здравето ни и на собственият ни метаболизъм. Така в един момент просто поредната диета  води до стрес и стомашни проблеми без нито грам свалено тегло, а прекратяването й е последвано от качване на допълнителни килограми. И това се превръща в порочен кръг и натрупване на килограми, които от своя страна допълнително провокират други заболявания като високо кръвно налягане, диабет и др.

Затова за да запазим своята фигура с напредване на възрастта, най-важното е да поддържаме постоянно тегло докато сме още в млада възраст.

Метаболизмът си можем да контролираме до някаква степен като с възрастта започнем повече да ходим пеша и да се храним на малки порции и на често. Освен това е много важно и с какво се храним. При добър метаболизъм, клетките произвеждат енергия и изхвърлят токсините от организма. При натрупване на токсини, които клетките не смогват да изчистят,  щитовидната жлеза намалява метаболизма ни, за да даде възможност на клетките да се освободят от токсините.

 От нас зависи:

  • Да пием повече течности, защото дехидратацията забавя метаболизма. Млякото и  особено зеленият чай са добър избор. Кафето също в ролята на антиоксидант не бива да се изключва от менюто.
  • Да се храним на често и по малко. Така организма се стреми да усвоява храната и ускорява метаболизма. Между храненията обикновено метаболизма се забавя и затова този интервал трябва да е кратък.
  • Ако решим да спазваме някаква диета, не бива тя да бъде съвсем без никакви калории, защото подобни диети стопяват мускулната маса и забавят метаболизма ни и то трайно.
  • Лютите и пикантни храни засилват метаболизма и затова не бива да ги избягваме прекалено, особено ако ги обичаме.
  • Движете се и правете гимнастика максимално, защото движението е много важно за поддържането на мускулна маса, а наличието и дори и в покой гори калории.
  • Приемането на храни богати на протеини стимулира метаболизма, защото за смилането им се изразходват повече калории.

Забавянето на метаболизма с напредване на възрастта може да бъде контролирано и компенсирано с правилен начин на живот и особено с кантар, на който да се качваме поне два пъти седмично.

Кантар и гирички
Постоянното тегло на младини е гаранция за елегантност в по-зряла възраст

Най-големият враг на нашата фигура е периодичното зимно качване на 3-4 кг. особено когато това става в продължение на години, защото в един момент просто започваме да ги качваме всяка зима, без да ги сваляме през лятото.

Няма нищо по-здравословно от поддържането на постоянно тегло, а здравият организъм има много добър метаболизъм. Хората, които са поддържали постоянно теглото си дълги години много рядко стават жертва на забавянето на метаболизма и натрупването на килограми с възрастта.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics