Начало / Любопитно / Докторе защо? / Лечебен оцет от ябълки и мед
Ябълки и мед
Оцетът приготвен от ябълки с мед има много лечебни свойства

Лечебен оцет от ябълки и мед

Здрави ябълки се измиват добре и се отделят изгнилите или натъртени части. Може да се използват и корите на почистени ябълки при приготвяне на компот и др. Смилат се и образуваната каша се поставя в подходящ съд. Залива се с преварена вода в съотношение 0,5 л на 0,4 кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се добавя по 100 г.  пчелен мед. За ускоряване на ферментацията на всеки литър вода се добавя и по 10 г. хлебна мая и 20 г. сух черен хляб. Съдът се оставя открит в помещение при температура 20 до 30 градуса за ферментиране. Не е подходящо да се излага на светлина, тъй като ултравиолетовите лъчи забавят ферментационният процес. Кашата престоява така около 10 дни, като всеки ден се разбърква два-три пъти с дървена лъжица. След това се прецежда през рядък плат /напр. кеневир/ и към получения всеки един литър сок се добавя по 50-100 г. мед. Престоява за окончателно фермениране още 30-40 дни, в зависимост от температурата в стаята, след което е готов за консумиране. Оцетът се бутилира и се съхранява на хладно място.

 Така приготвеният оцет има лечебни свойства при:

  • Лишеи и плешивост /трихофития/ – болните места се разтриват с пръст, потопен в оцета 5-6 пъти дневно
  • Главоболие – оцет от ябълки и вода по равно. Сместа се сипва в отделен съд и се загрява на слаб огън. Правят се инхалации /70-80 вдишвания/. Главоболието отшумява почти веднага.
  • Високо кръвно налягане – 2 лъжички оцет от ябълки в чаша вода се пие при всяко ядене
  • Сърбеж по главата – смесва се една чаша оцет с една чаша вода и с гребен, намокрен в разтвора, се реше косата до овлажняване
  • При силна умствена и физическа умора и профилактично срещу евентуално заболяване – 2 лъжици оцет и 2 лъжици мед се разтварят в чаша вода и се пие 1 или 2 пъти дневно
  • При ставен ревматизъм – 1 лъжица оцет се смесва с 1 чаша вода и се пие 4 пъти дневно в продължение на две седмици
  • Възпаление на сливиците – 1 лъжица оцет се смесва с 1 чаша вода и се прави гаргара на всеки час, като разтворът се гълта.

Забележка : Не бива да се прекалява с  поглъщането на оцета от ябълки.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics